Πελώνη για απαγόρευση κυκλοφορίας: Υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου

Τι είπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πορεία της οικονομίας - Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων - Δείτε το briefing

peloni-5846
Με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως είπε ηδη από την περασμένη Τρίτη η Ελλάδα -μαζί με άλλες έξι χώρες της Ε.Ε.- ενεργοποίησαν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός διαμορφώθηκε σε μόλις δύο μήνες, όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν χρόνια.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού -που κάποιοι θεωρούσαν καταδικασμένη και λοιδορούσαν- κατέληξε σε σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς μπορεί να λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους -με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα- και να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως η φετινή τουριστική περίοδος  θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός», είπε η κυρία Πελώνη.

Δείτε το briefing:



Για την πανδημία

Μιλώντας για το μέτωπο της πανδημίας η κυρία Πελώνη σημείωσε πως καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.

«Η  πανδημία, ωστόσο, παραμένει και οφείλουμε -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης Κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.752.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον  μία δόση, (ποσοστό πάνω από 35%), ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 2.155.000 (ποσοστό πάνω από 20%)».

Κλείσιμο
Όπως είπε η κυρία Πελώνη, ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους  φτάνει στο 27%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στο συγκεκριμένο θέμα μιας και δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, και δεν περιμένει κάποια εξέλιξη μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Για την οικονομία

Όπως ήδη γίνεται αντιληπτό σε όλους, η οικονομία μπαίνει σταδιακά σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει, σειρά διεθνών εκθέσεων, όπως η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έκθεση  του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών  που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είπε η κυρία Πελώνη.

Στην συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Σε όλες τις περιπτώσεις επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.  Και προεξοφλείται ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και ακόμη ισχυρότερη το 2022. Παρέχεται δηλαδή ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας».

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

  • Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους. 
  • Τη ίδια μέρα άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών, μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών. Αφορά επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019,  επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την  1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.
  • Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δρομολόγηση νέας δράσης ύψους έως 420.000.000 ευρώ που αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, τουριστικά γραφεία-πρακτορεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά Α.Φ.Μ. τα 400.000 ευρώ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η μείωση τζίρου της τάξης του 30% και η απασχόλησή τουλάχιστον, ενός εργαζόμενου.
  • Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση και για τον  Ιούνιο της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, για τα γυμναστήρια, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.
  • Αποφασίστηκε, ακόμη, για το μήνα αυτό η καταβολή μειωμένου κατά 40% ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, καθώς και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των παιδιών τους. 
  • Παράλληλα, δίνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιούνιο, η δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα αυτό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Φοιτήτριες των ΜΜΕ καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση - «Ζητούσε φωτογραφίες για να μας περάσει στο μάθημα»

Κρήτη: Πού εντοπίστηκαν τα τρία κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη - «Αγώνας δρόμου» για την ιχνηλάτηση

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε ο 8χρονος Βασίλης - Τον είχε αρπάξει η μητέρα του από το σχολείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης