LIVE

Κορωνοϊός

Χρυσοχοΐδης: Δεν θα διαλύονται νόμιμες διαδηλώσεις από πέντε προβοκάτορες

5226754

Ο νέος νόμος θα προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Δεν μπορούμε κάθε μέρα να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Ο νέος νόμος θα προστατεύει το δικαίωμα όσων θέλουν να διαδηλώσουν και βάζει τέλος στη δράση των προβοκατόρων» τόνισε με έμφαση απόψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων.

Αναφερόμενος στις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για μια «απογοητευτική αντιπολίτευση που γεννά θεωρίες συνωμοσίας» και υποστήριξε ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ορίζει το δικαίωμα της συνάθροισης. Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η αποτροπή των επεισοδίων ανέφερε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Χρυσοχοΐδης προχώρησε σε επεξηγήσεις σχετικά με τους στόχους του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο», ενώ τόνισε ότι θα μπει τέλος στη δράση των προβοκατόρων.
Αναφέρθηκε στις πράξεις βίας εντός του πανεπιστημίου που οδήγησαν στην πανεπιστημιακή αστυνομία με σκοπό να μπει τέλος «στην ατιμωρισία των θρασύδειλων», ενώ σχετικά με το αίτημα μεταφοράς του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «αίτημα διακριτικής μεταχείρισης».

Πιο αναλυτικά, υποστήριξε ότι: «Τα τελευταία χρόνια δέχθηκα πολλές καταγγελίες κυρίως από ξένους δημοσιογράφους που τους δείραν, ξυλοκοπόθηκαν και ζητούσαν προστασία. Ο δημοσιογράφος και ο φωτογράφος πάει όπου θέλει. Αν όμως υπάρχουν επεισόδια και ζητά προστασία από την αστυνομία θα μπορεί να οριστεί ένα μέρος», επεξηγώντας σχετικά με την οριοθέτηση του χώρου των δημοσιογράφων.

«Είναι κάποιες βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν την αστυνομία σε σχέση με τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε.

«Σε περίπτωση που υπάρχουν πολύ μεγάλα επεισόδια και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να είναι σε κάποιο σημείο φυλλασόμενοι για να κάνουν τη δουλειά τους».

«Μπήκαν οι κάμερες ήδη στα ΜΑΤ και οι κάμερες στο σώμα των αστυνομικών σε κάποιες άλλες ομάδες. Αυτό το υλικό… υπάρχει ένας νόμος, ένα προεδρικό διάταγμα, έγκριση της επιτροπής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα πηγαίνει σε μια ψηφιακή αποθήκη και σε περίπτωση που χρειαστεί άντληση δεδομένων γιατί σε κάποια διαδήλωση έχουμε επεισόδια τότε θα υπάρχει πρόσβαση με άδεια του εισαγγελέα.

Η αστυνομία διαχειρίζεται αυτή την στιγμή πολλά στοιχεία κάτω από κανόνες, τους κανόνες τηρεί και εποπτεύει η ανεξάρτητη αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων η οποία και σήμερα δουλεύει και εποπτεύει», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ποιος θα αξιολογεί το μέγεθος και την επικινδυνότητα μιας διαδήλωσης, τόνισε: «Θα αξιολογούνται από τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, από τον διαμεσολαβητή μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, και τελικά ανάλογα με το πλήθος, ο στόχος είναι να διαδηλώσουν όλοι, να μη διαλύονται οι συγκεντρώσεις από διάφορους προβοκάτορες, να ξεκινάν από κάπου και να φτάνουν κάπου αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν… με μια βασική προϋπόθεση όταν ο αριθμός είναι μικρός να πηγαίνουν από το πεζοδρόμιο, αν είναι λίγο περισσότεροι να πηγαίνουν και σε μια λωρίδα του δρόμου, αλλά δεν γίνεται να καταλύουμε και να καταργούμε την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης χωρίς λόγο, αυτή η κατάχρηση τελείωσε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει άλλη διαδικασία για τις περιπτώσεις που δεν θα γίνει μια διαδήλωση.

«Εμείς θέλουμε να γίνονται οι διαδηλώσεις, ο νόμος αυτός προστατεύει το δίκαιωμα κάποιων να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν, να πορεύονται. Εάν υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με προβοκάτορες, με καταστροφές, που απειλούνται με επεισόδια τότε αυτά πρέπει να αξιολογούνται όλα και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Εδώ και πολλά χρόνια συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, διαλύονται συγκεντρώσεις από πέντε προβοκάτορες, καταστρέφονται πόλεις, σπάζουν βιτρίνες και δεν έχει πληρώσει ούτε ένας, αυτό τελειώνει».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Όταν είσαι απελπισμένος, βλέπεις πολλά όνειρα…και όταν είσαι μια τόσο απογοητευτική αντιπολίτευση γεννάς θεωρίες συνωμοσίας. Το νομοσχέδιο είπαν ότι θα καταργηθεί στην πράξη, το νομοσχέδιο δουλεύει, σε ένα ποσοστό 85-90% οι συγκετρώσεις γίνονται στα πεζοδρόμια…Ο νόμος εφαρμόζεται. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση η δημοκρατία επιχειρεί να ορίσει το δικαίωμα του συναθροίζεσται [συνέρχεσθαι] κι αυτό είναι μια κατάκτηση».

Αναφορικά στις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη και την κατάχρηση εξουσίας από άνδρες της αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Αν υπάρχει ζήτημα, την έρευνα θα την κάνει ο συνήγορος του πολίτη και θα αξιολογήσει αν υπάρχει υπέρβαση. Για πρώτη φορά με δικό μας νόμο με πειθαρχικό δίκαιο πρωτοπόρο όλες οι καταγγελίες πηγαίνουν όχι στην αστυνομία αλλά στον Συνήγορο του Πολίτη.

Δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ δεν θέλω βλέποντας ένα περιτατικό να βγάζω συμπεράσματα. Ολη αυτή η βία που ασκήθηκε γιατί δέχθηκε αυτή την επίθεση η αστυνομία, γιατί οι διαδηλωτές έκαναν αυτή την επίθεση. Αυτά τα περιστατικά θα πάνε στον συνήγορο του πολίτη, όλοι θα καταθέσουν υπάρχουν εικόνες».

«Η αντιπολίτευση που πολέμησε τον νόμο για το άσυλο, δέχεται πια ότι μπορεί να μπει η αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν γεγονότα που είναι τόσο βίαια και γίνονται τόσο γρήγορα… Η μανία των παιδιών.. Υπάρχουν καθηγητές που χτίστηκαν, έχουμε 20 περιστατικά τα τελευταία 3 χρόνια.

Όλα αυτά [που αιτούνται τα πανεπιστήμια] είναι πολύ καλά αλλά δεν έχουν σχέση με το σύνταγμά μας, με τους νόμους και τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Ποιος θα λύσει το πρόβλημα όταν πάει κάποιος να χτίσει έναν καθηγητή; Ποιος θα αποτρέψει τις παράνομες πράξεις. Σε καμια χώρα του κόσμου δεν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν εδώ. Έχει βγει κανείς από όσους διαμαρτύρονται να καταδικάσει όσα γίνονται τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα ανεχτούμε τη βία σε έναν χώρο που κινούνται ιδέες και η ακαδημαϊκή ελευθερία…

Αν υπάρξει ζήτημα παράνομης πράξης θα συλλαμβάνεται κάποιος προσάγεται και πάει στον εισαγγελέα, δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο. Ο ρόλος μας είναι η αποτροπή… Σας προτείνω να με καλέσετε σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο πια, όλοι αυτοί είναι θρασύδειλοι κι έχουν το αίσθημα της ατιμωρισίας.

«Όταν θα συλληφθεί θα το ανακοινώσω και θα συλληφθεί», υπογράμμισε σχετικά με τον καταδικασθέντα Χρήστο Παππά.

Ενώ τέλος, αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Υπάρχει υπέρμετρη αντίδραση για ένα θέμα πολύ μικρό. Δεν εξετάζω για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας είναι στη φυλακή. Εξετάζω μόνο ότι ένας κρατούμενος ζητά να έρθει στην Αθήνα, το 50% των κρατουμένων θελουν να έρθουν στην Αθήνα γιατί ο κ. Κουφοντίνας να έχει ξεχωριστή μεταχείριση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Αυτό που γίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί είναι αίτημα για διακριτική μεταχείριση».


Ειδήσεις σήμερα

Συγκλονίζει η Μπεκατώρου μιλώντας για τον βιασμό της: Ήθελα να τον σπάσω στο ξύλο...

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν αύριο τα ραντεβού για την ηλιακή ομάδα 80 - 84 ετών

Κορωνοϊός: Στα 509 τα νέα κρούσματα - 293 οι διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Αστυνομοκρατια

Σε απολυταρχικά καθεστώτα η αστυνομία δεν υπηρετεί τον πολίτη αλλά τον καταστέλλει για να προστατεύει τους έχοντες εξουσια

Αριστερατζα κυβέρνηση με δεξιές ψήφους

Νόμιμες διαδηλώσεις σε εποχή πανδημίας, πως μπορεί να υπάρχουν?

Τι να θυμιθουμε τι;;;

Κάποτε ο Παπανδρέου είχε πεί ότι οτι <<θα κάνω την Ελλάδα, Δανία του Νότου >> Μήπως ήρθε ώρα; Με αρχή , έναν υπουργό από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, και πρώην υπουργό του Κώστα Σημίτη, του καλύτερου πρωθυπουργου της μεταπολίτευσης, του πιό "Άξιου" Γιατί κατάφερνε και επέρνε τα ευρωπαϊκα προγραμμα ,το ένα μετά το άλλο. Αλλά και του Γιώργου και τα " λεπτά υπάρχουν " Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την την λύση που είχει βρεί ο υπουργός το 2009. Γιά τα "λεπτά υπαρχουν" "Από τα κλε........ " Γιά να ξανά ερχόταν το καλύτερο αύριο γιά μάς και τα παιδιά μάς. Και με πρωθυπουργό, Νεοδημοκράτη, Άριστο και Νεοφιλελεύθεροο;;;;

Τελικά ποιά είναι η δουλειά της αστυνομίας;

Οι καταγγελίες πάνε άλλού, μη μας απασχολείτε για 'μικροπράγματα', δεν έχουμε δυνατότητα επείγουσας συνδρομής στην έκτακτη ανάγκη του πολίτη (γιατί φυλάμε ένα σωρό χεσμένα πρόσωπα) και συνήθως για να ενεργήσουμε, περιμένουμε να λάβουμε εντολές άνωθεν, όποτε και όταν, εάν και εφόσον.... Αυτή είναι η κατάντια του αστυνομικού κράτους να επαφίεται στην εμπέδωση της τεχνολογίας επιτήρησης, στην δια νόμου προκαταβολική απαγόρευση και γιατί όχι, στον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού αυτοματισμού που είναι ο χαφιεδισμός ή με άλλα λόγια η 'ενσυναίσθηση' και η 'ατομική ευθύνη'.

Όποιος ξεβρωμίσει...

τα Πανεπιστήμια μας από τους αριστερούς μπαχαλάκηδες και απελευθερώσει τις πόλεις μας από τα κλεισίματα δρόμων , τα σπασίματα και πυρπολήσεις περιουσιών και κάθε είδους τραμπουκισμούς θα κυβερνάει για πάντα. Επιτέλους 50 χρόνια τα σιχαθήκαμε όλα αυτά. Ακόμα δεν το έχετε καταλάβει εσείς οι λίγοι; Δεν πειράζει θα το καταλάβετε σε ΟΛΕΣ τις επόμενες κάλπες.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ....

καιρός ήταν.

Ο κ. Χρυσοχοίδης

Συμπεριφέρεται σαν σερίφης αυτά μπορεί αυτά κάνει ,απλά βρήκε την ευκαιρία τώρα με την πανδημία να δείξει υπερβολική αυστηρότητα καραργώντας στοιχειώδη δικαιώματα διά της επιβολής ακραίων μέτρων ,και εύλογα διερωτάται καποιος μέχρι πού είναι διατιθεμένος ο κ. υπουργός και η κυβέρνηση να φτάσουν;;μήπως σε περίπτωση αποτυχίας του θα φτάσει να κατεβάσει στο πεζοδρόμιο καί τον στρατό;; ας αλλάξει λογική και ας κοιτάξει να σταθεί η αστυνομία στο πλευρό του πολίτη η ασφάλεια του οποίου διακυβευεται από την αυξημένη εγκλήματικότητα άλωστε δεν εινσι τυχαία τα περιστατικα πυροβολισμων καταμεσήμερο σε πολλές περιοχές κατοικημένων περιοχών.

κα

Χρυσοχουντίδης, ο προστάτης των διαδηλωτών!

Logic

Εγώ δεν είδα ποτέ 5 προβοκάτορες να σπάνε και να καίνε ενίοτε και να σκοτώνουν.Εγώ είδα εκατοντάδες σιχάματα να καίνε ανθρώπους και ακόμη περισότερα εκατοντάδες σιχάματα να έχουν κάνει κλοιό και να μην αφήνουν την Πυροσβεστική να περάσει και να φωνάζουν αφήστε τους να καούνε.Να τα λέμε όπως έγιναν και όπως είναι, οι νεκροί αξίζουν να τους θυμόμαστε και να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας αν θέλουμε τη δικαίωσή τους και μιά καλύτερη Κοινωνία με ανθρωπιά και όχι δεξιό ή αριστερό ναζισμό.

δεν θα διαλυονται απο "προβοκατορες" (το παρακρατος)

Θα διαλυονται επισημα απο την αστυνομια (τον εργοδοτη των προβοκατορων)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης