LIVE

Κορωνοϊός

Δημοσκοπήσεις: Κυριαρχία Μητσοτάκη και «ναι» στο εμβόλιο

Mitsotakistilediaskepsi

Συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη περιγράφουν τρία τελευταία γκάλοπ στην αρχή της νέας χρονιάς και 18 μήνες μετά τις εκλογές - Ισχυρό ρεύμα θετικής ανταπόκρισης υπέρ του εμβολιασμού

Παρά τα μείζονα προβλήματα της πανδημίας, της οικονομικής κρίσης και της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας με αφετηρία το 2020 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διατηρούν μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και στην υψηλή δημοφιλία αντίστοιχα, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι αδυνατεί να αποκτήσει ορατά οφέλη από την κυβερνητική φθορά και την όποια κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στις τρεις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll, της Prorata και της Marc , αναδεικνύονται ενδιαφέροντα στοιχεία ως «εργαλεία» ανάλυσης της στάσης της ελληνικής κοινωνίας στην δύσκολη συγκυρία και της «εικόνας» που παρουσιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά στην διαχείριση της πανδημίας και της «επόμενης μέρας». Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί εκλογές αν και δεν τις …αποκλείει, βάζει «αστερίσκους» επιφυλάξεων σε συγκεκριμένους τομείς και βαθμολογεί την δυναμική υπουργών και στελεχών.

Στην  πρόθεση ψήφου , όπως αυτή αποτυπώνεται στην έρευνα της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 18,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 38,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 20%. Στην ίδια δημοσκόπηση  επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο με τα ποσοστά να είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού στους ηλικιωμένους. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 3 στους τέσσερις, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές αλλά εξάντληση της τετραετίας.
προθεση
διακυμανση

Παράλληλα, το 55,8% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. Η πλειοψηφία όμως, σε ποσοστό 55,1%, δεν θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός θα βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης. Το 53,6% θεωρεί πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 3 στους τέσσερις, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές αλλά εξάντληση της 4ετίας.
προωρες

Το 55,8% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές. Η πλειοψηφία όμως, σε ποσοστό 55,1%, δεν θεωρεί ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν θα βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησης. Το 53,6% θεωρεί πάντως ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
ανασχηματισμοσ
αξιολογιση

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης τι πιστεύουν οι πολίτες για το εμβόλιο, αν θέλουν να εμβολιαστούν, καθώς και πώς αξιολογεί η κοινωνία τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία και τα μέτρα στήριξης.

Η πρόθεση εμβολιασμού βρίσκεται υψηλά, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης και φτάνει το 70%. Σε αυτούς που δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων.
emvliasmos

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata, τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την μικρή μείωση της δημοφιλίας του παραμένει με σημαντική διαφορά ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 46% δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί». Ακολουθεί σε δημοτικότητα ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10%.  

Στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό της Political η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μεγάλο προβάδισμα (17,2 εκατοστιαίες μονάδες) παρά την μείωση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 38,6% και η Κουμουνδούρου 21,4% Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το Κίνημα Αλλαγής να είναι στο 6,5%, το ΚΚΕ στο 5,1%, την Ελληνική λύση στο 3,2% και το ΜέΡΑ25 στο 2,7%.

Οι «εικόνες» της Prorata δείχνουν επίσης ότι μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60% (με θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53% ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%- ενώ μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Ποια είναι η εικόνα στα κομματικά ακροατήρια; Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.

Παρά την θετική γνώμη που εκφράζουν οι ερωτηθέντες για την κυβέρνηση και τον χειρισμό της δύσκολης ατζέντας, δεν …αποφεύγουν να ασκήσουν κριτική ( στο γκάλοπ της Prorata) για τον πρόσφατο ανασχηματισμό αφού το 71% δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένο και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο. Το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Εν τω μεταξύ, στο γκάλοπ της Opinion Poll, δίνονται απαντήσεις για το ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Πρώτη επιλογή είναι μια Κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ- ΜΕΡΑ 25 με 7.7%- άλλο δηλώνουν το 21.5%.

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή αλλοδαπών στο κέντρο - Δύο προσαγωγές (βίντεο)

ΗΠΑ: Προτεραιότητα Μπάιντεν το πρόγραμμα του και όχι η δίκη του Τραμπ

Πανδημία-Μεξικό: Πάνω από 1.200 θάνατοι σε 24 ώρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Ρίτα

Οι αριθμοί ευημερούν, η κυβέρνηση όμως και ο πρωθυπουργός πάσχουν πολιτικά. Στατιστική είναι η επιστήμη με την οποία βγάζεις το αποτέλεσμα που θέλεις, φτάνει να την τροφοδοτήσεις με τα σωστά για κάθε περίπτωση στοιχεία.

epic

είμαι δημόσιος υπάλληλος και ψήφισα Τσίπρα. Καλύτερος πρωθυπουργός από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Με την τηλεεργασία μένουν και χρήματα. Το μόνο που με προβληματίζει είναι πιο είναι καλύτερο αμάξι να αγοράσω. BMW ή Mercedes ; Κούλη κάνε μια δημοσκόπηση στα φιλαράκια σου τους μετακλητους; Πιο προτιμάνε με το leasing ;

@

Γεγονός πάντως είναι ότι εαν δεν γίνουν εκλογές, αυτό θα σημαινει οτι η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο με κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΝΔ. Και λέω σε σωστό δρόμο γιατί όσες φορές ήταν δύσκολα τα πράγματα γιά την χώρα η ΝΔ πήγαινε σε πρόωρες εκλογές. Ασ αφήσουμε το 1993 και θυμόμαστε όλοι τι έγινε; Και ας πάμε πιό προσβατα και με τον Κυριάκο, και με την Ντόρα και με τον κωστή και με τον θοδωρή στην κοινοβουλευτικη ομάδα τής ΝΔ το 2009. (δεν ολοκλήρωσε την τετραετία) η ΝΔ λοιπών άφησε ένα έλλειμα 15% μια κατάντια στην Ελληνική οικονομία, που είχε σαν αποτέλεσμα την χρεοκοπία της χώρας, και αναγκαστικά μετά γέμισε η χώρα με τροϊκανούς, δανειστές και Μνημόνια. 2014 ξανά η ΝΔ δεν ολοκλήρωσε την τετραετία. Μετά από της απαιτησης της τρόικας τον Νοέμβριο του 2014 γιά την εφαρμογή όλων τών συμφωνηθέντων, χωρίς καμεια ευελιξία. Καλούνταν λοιπών να κάνουν τα επόμενα βήματα νομίζω η 16 η 19!!!!! σε σύντομο χρονικό διάστημα (νόμιζα ενος μηνός) Εαν επιθυμούσε η αλλη πλευρά να κλείσει η αξιολόγηση. Βέβαια νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι αδύνατον να συμβεί αυτήν την χρονική στιγμή, λόγο και της μεγάλης δυσκολίας που είχε η κυβερνήση γιά την ψήφιση του ΕΝΦΙΑ στα θερινά της βουλής (Αντικαταστήσει βουλευτών γιά την ψηφίσει). Και έτσι μην εχοντας άλλη επιλογή βρήκε την πρόφαση πηγαίνοντας στην εκλογή ΠτΔ πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία εκλογής (Άνοιξη 2015). Και πάμε στο τώρα. Και πάμε στο τώρα. Με την αυτήν στην κατάσταση στην χώρα και με την πανδημία, αλλά και με την <<δραματική >> κατάσταση της οικονομίας, και αυτό θα φανεί περίπου την άνοιξη, Με ένα έλλειμα στον προϋπολογισμό 13δισ με μία ύφεση κοντά στο -11% με ένα χρέος που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 216% του ΑΕΠ η μόνοι χώρα στον κόσμο που έχει χρέος υπερδιπλασια του ΑΕΠ. Όταν διπλανές χώρες σαν εμάς, πορτογαλια 130% , Ισπανία 120% ε δεν το λές ότι πάει και καλά η οικονομία;;; Και γιά να υπολογίσουμε και ότι έρχετε και ο πτωχευτικος κώδικας από τον Μάρτιο, που θα χάνουν τα σπίτια τους τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά. Συν επενδύσεις που δεν υπάρχουν (τι έγιναν οι μπουλντόζες?) Οι ανεργία έχει ξεπεράσει τους ανέργους (1.140.000 περιπου) του 2013. Οπότε όλα δείχνουν ότι και πάλι η ΝΔ και ο Κυριάκος δεν θα ολοκληρώσει την 4ετια και θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Εκλογές μάλλον θα γίνουν όχι γιατί της θέλει ο Κυριάκος. Θα γίνουν γιατί δεν θα αντέξει την πίεση από της συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία, αλλά και την οικονομία.

Μς

Στατιστικές κυβερνητικού μέσου να τις πιστεύετε εσείς που ανήκετε σε αυτο

Αναστάσης

Υπάρχει καμία εναλλακτική του Κυριάκου από τα άλλα κόμματα που είναι μέσα στη Βουλή? Και αν ναι Ποιος??

Βοιδοματης

Αρθρο ειδικα για νδ βοδια.

Κροταλίας

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΜΙΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΣΚΑΤΟ ΚΑΠΟΙΟ ΧΕΡΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΝΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΡΩΙ.

Kario-lis

Η πρόθεση εμβολιασμού βρίσκεται υψηλά, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης και φτάνει το 70%.... χαχαχαχαχαχαχαχα.... Να το κάνετε παιδιά......

Το ψεκαστιρι:

Πιθανοί θάνατοι από το εμβόλιο κατά του κορονοιου ένας στα 100 εκατομμύρια. Επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον κορονοϊός τώρα με μετράμε lockdown με επαναστατική ιατρική 2 εκατομμύρια Το κρίμα στο λαιμό σου φίλε Το δικαίωμά σου Στη βλακεία και στην αυτοκτονία δεν θα σου αφαιρέσει κάνεις

Antonio

Βοτανική θεραπεία για διαβήτη, σάκχαρο υψηλού αίματος, προστάτη, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, ιό έρπητα, χαμηλό σπέρμα, ασθένειες Lyme, HIV. Πληροφορίες γιατρού Νέλσον drnelsonsalim10 @ gmail. com

Γυρίζουν την πλάτη οι πολίτες στο παλιό σύστημα

Δεν θέλει άλλους άχρηστους και άχαστους η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Γι'αυτό μαυρίζει Τσίπρα, Φώφη, Φελόπουλο και Μπαρουφάκη. Και το ΚΚΕ χάνει το ένα τέταρτο της εκλογικής του δύναμης.

Νικ

Σκάνδαλο οι δημοσκοπήσεις.

ΚαραΝικ

Διάβασε Αυγή και ντοκουμέντο για προοδευτικές λαϊκές δημοσκοπήσεις...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης