Ολυμπία Οδός: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια - «Διορθώνεται μια αδικία» λέει ο Κώστας Καραμανλής

Ολυμπία Οδός: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση στα διόδια - «Διορθώνεται μια αδικία» λέει ο Κώστας Καραμανλής

Στη δοκιμή του νέου συστήματος στην Ολυμπία Οδό βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής - Οι οδηγοί θα χρεώνονται με βάση την πραγματική απόσταση που διανύει το όχημά τους με τη χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS

olympia_2
Με πομποδέκτη μπορεί να γίνει η χρέωση των οχημάτων στην Ολυμπία Οδό από την 1η Ιανουαρίου 2021, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να χρεώνονται για την πραγματική απόσταση που διανύει το όχημά τους.

Σήμερα έγινε η δοκιμή του υβριδικού συστήματος Hybrid ETC στην Ολυμπία Οδό από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Καραγιάννη. Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής οδήγησε ηλεκτρικό αυτοκίνητο με συνεπιβάτη τον κ. Καραγιάννη και κατευθύνθηκαν από το Σημείο Σημείο Εξυπηρέτησης Πελατών Ελευσίνας της Ολυμπίας Οδού μέχρι την έξοδο της Νέας Περάμου. Στην Ελευσίνα, το όχημα χρεώθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ελευσίνα- Κινέτα (2,10 ευρώ) και όταν βγήκε από την έξοδο της Ν. Περάμου, το σύστημα αναγνώρισε, υπολόγισε και πίστωσε πίσω στο λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ν. Πέραμος - Κινέτα (1,40 ευρώ). Έτσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό της διαδρομής που πραγματοποίησε το όχημα (0,70 ευρώ).

Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε στη συνεχεία τα κεντρικά γραφεία της Ολυμπίας Οδού και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας όπου οι διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας του έδειξαν τη διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιείται η ανά χιλιόμετρο ηλεκτρονική χρέωση των οχημάτων που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο.

Μέσω πομποδέκτη η χιλιομετρική χρέωση

Για την αναλογική χιλιομετρική χρέωση, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS. Το νέο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχει οδηγήσει ο χρήστης και να επιστρέφει αυτόματα τα χρήματα για την απόσταση που διένυσε, πιστώνοντάς τα άμεσα στον λογαριασμό του και προσφέροντας έως και 76% χαμηλότερη χρέωση στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός περνά τα διόδια με την χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της διαδρομής. Στην έξοδο του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων, επομένως ο χρήστης χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσε μέσα στον αυτοκινητόδρομο.

Κώστας Καραμανλής «Κοινωνικά δίκαιη η χιλιομετρική χρέωση»

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επισήμανε πως με την χιλιομετρική χρέωση διορθώνεται μια αδικία και λύνεται ενα ζήτημα που έθεταν οι πολίτες εδώ και πολλά χρόνια.

Κλείσιμο
«Από τις 4 Νοεμβρίου δώσαμε λύση σε ένα φαινομενικά "μικρό", αλλά ουσιαστικά σημαντικό θέμα, από αυτά που λέμε της καθημερινότητας. Οι οδηγοί πλέον μπορούν με τον ένα πομποδέκτη, που ήδη διέθεταν, να περνούν από όλα τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους. Καινοτομήσαμε, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Η διαλειτουργικότητα των διοδίων έγινε πραγματικότητα.

Τώρα, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση. Και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα, στην Ολυμπία Οδό. Οι οδηγοί θα χρεώνονται μόνο για το τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιούν. Έτσι θα διορθωθεί μία αδικία και λύνεται ένα ζήτημα που θέτουν οι πολίτες εδώ και χρόνια. Δεσμευθήκαμε για δίκαιη χρέωση των διοδίων με βάση την απόσταση και το κάνουμε πράξη. Το υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού σημαίνει επίσης λιγότερες καθυστερήσεις, αφού το όχημα δε θα χρειάζεται να σταματήσει για να πληρώσει τα διόδια. Αυτό είναι το κοινωνικά δίκαιο και πλέον αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για αυτό», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε μεταξύ άλλων «στόχος μας είναι να εκσυγχρονίζουμε τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους και να αναβαθμίζουμε την ποιότητα των μετακινήσεων των πολιτών. Πλέον γίνονται πράξη οι μετακινήσεις χωρίς καθυστερήσεις, με περισσότερη ασφάλεια και με μία κοινωνικά δίκαιη μέθοδο χρέωσης διοδίων με βάση τη διανυθείσα απόσταση. Το σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης είναι ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις ώστε το επόμενο διάστημα να είναι εφικτή η ομαλή ενσωμάτωσή του στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας ανέφερε πως το χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και αποτελεί μια ουσιαστική κοινωνική επένδυση στις μετακινήσεις των πολιτών, αφού εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια της χιλιομετρικής χρέωσης. «Στην οικογένεια της Ολυμπίας Οδού είμαστε πολύ περήφανοι που κατάφεραμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα να θέσουμε σε λειτουργία ένα σύστημα που θα παρέχει σημαντική μειωση τιμών στους οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο».

Πώς λειτουργεί το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού

Το «Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης» (Hybrid ETC), ένα σύστημα χρέωσης με βάση τη διανυθείσα απόσταση, ήταν δέσμευση της Ολυμπίας Οδού, την οποία ξεκίνησε να σχεδιάζει και στη συνέχεια να υλοποιεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της Κορίνθου - Πατρών.

Αφορά ειδικότερα στην ενίσχυση του υπάρχοντος «ζωνικού» συστήματος με την εγκατάσταση «Ηλεκτρονικών Πυλών» (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές O-pass να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.

Η ιδέα του στηρίζεται στη λογική της χρεω-πίστωσης: Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας εγκατεστημένα στους κόμβους εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου. Βασίζεται στη δημιουργία «Ηλεκτρονικών Πυλών» με την χωροθέτηση διατάξεων προβόλων (δηλαδή μεταλλικού φορέα) και των απαραίτητων τεχνικών κτιρίων Η/Μ επί των υφιστάμενων σταθμών διοδίων. Ειδικότερα, για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) σε 13 ανισόπεδους κόμβους της Ολυμπίας Οδού: Ανισόπεδος Κόμβος Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και Ημικόμβος Μεγάρων.

Το υβριδικό σύστημα απευθύνεται στους κατόχους πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού και λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση πομποδέκτη. Οι οδηγοί που επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αναγκαστικά συνεχίζουν να χρεώνονται με το υφιστάμενο «ζωνικό σύστημα». Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει εξάλλου κλειστό σύστημα χρέωσης με μπάρες (διατηρώντας το προηγούμενο σύστημα), με σύστημα ανοιχτής κυκλοφορίας Free-flow για να δίνει επιστροφές.

Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Hybrid oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ολυμπίας Οδού www.olympiaodos.gr ή στο τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών 2296095555.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να πετύχουμε ανοσία

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το σύστημα υγείας της Σουηδίας - «Αποτύχαμε», λέει ο βασιλιάς της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης