Ελληνοτουρκικά - Νέες προκλήσεις: H Τουρκία ναρκοθετεί τον διάλογο με Navtex και Βαρώσια

Ελληνοτουρκικά - Νέες προκλήσεις: H Τουρκία ναρκοθετεί τον διάλογο με Navtex και Βαρώσια

Nέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την 28η Οκτωβρίου - Αντιδράσεις για την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει την παραλιακή ζώνη της κλειστής περιοχής στην Αμμόχωστο

EjpvFLTXsAs49cE
Η απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει νέα navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά ανήμερα της Εθνικής Επετείου, την 28η Οκτωβρίου δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το δρόμο της διπλωματίας. Υποτίθεται, ότι οι δυο χώρες είχαν φτάσει μετά από πολλές εβδομάδες εντάσεων εκεί.

Η Άγκυρα, όμως, μοιάζει αποφασισμένη να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα. Η τουρκική ναυτική οδηγία ξεκινά από τις 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει άλλες δύο ημέρες. Σύμφωνα με τον χάρτη με τις συντεταγμένες που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης το βράδυ της Τετάρτης, η θαλάσσια περιοχή βρίσκεται ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου.

Προκλητικό βίντεο από τον Τατάρ: Υπόσχεται να κάνει Ριβιέρα το Βαρώσι


Εκτός από τη navtex, έχουμε και την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει την παραλιακή ζώνη της κλειστής περιοχής στην Αμμόχωστο.

Η είσοδος από το σημείο διέλευσης απέναντι από το δημοτικό στάδιο της Αμμοχώστου, στην περίκλειστη πόλη, θα επιτραπεί σήμερα στις 11:00 το πρωί. Θα ανοίξει και η λεωφόρος της Δημοκρατίας από την οποία θα παρέχεται η πρόσβαση προς τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κλείσιμο
Μπορεί αυτή να εξυπηρετεί σκοπιμότητες εν όψει των εκλογών στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας τρόπος εξευτελισμού της Ελλάδας. Αυτος είναι κι ο λόγος που η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία τις νέες προκλήσεις Άγκυρας. Δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει το δρόμο του διάλογοι, αλλά γνωρίζει ότι δεν είναι δα και ό,τι καλύτερο να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, τη στιγμή που οι Τούρκοι θα εποικίζουν την Αμμόχωστο. Θα είναι ένα είδος πολιτικού εξευτελισμού. Κι αυτόν απ’ ότι φαίνεται τον επιδιώκει ο Ερντογάν.

Μπορεί το τετελεσμένο που δρομολογεί η Άγκυρα να φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα καθιστά εξόφθαλμη και την πολιτική υποκρισία της ΕΕ. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία έριξε την Τουρκία στα πολύ μαλακά, και ο Ερντογάν σπεύδει να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων όχι μόνο τις ευρωπαϊκές συστάσεις, αλλά και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Η Λευκωσία αντιδρά όσο μπορεί στα διπλωματικό επίπεδο, αφού δεν διαθέτει κανένα άλλο μέσο για να σταματήσει το δρομολογημένο τουρκικό τετελεσμένο στην Αμμόχωστο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντως, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας όχι για να πάρει νέο ψήφισμα, αλλά για «επαναβεβαίωση συγκεκριμένων ψηφισμάτων».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε μία γενική ανησυχία και ζήτησε να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις. Εξέφρασε επίσης «την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι των συνομιλιών». Τα ίδια και ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ για θέματα, προσθέτοντας ότι «παραμένει απαραίτητος ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στα λόγια έμειναν και οι άλλες ευρωπαϊκές αντιδράσεις. Το πολύ που θα κάνει η ΕΕ είναι να ζητήσει «να σταματήσει αυτή την ενέργεια». «Περιττό και προκλητικό βήμα» χαρακτήρισε το Βερολίνο την κίνηση της Άγκυρας, αν και είναι αξιοσημείωτο πως λίγες ώρες πριν την τουρκική ανακοίνωση ο Ερντογάν και Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Τους πιο σκληρούς τόνους χρησιμοποίησε η Μόσχα, που χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση απαράδεκτη.

Και μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοίνωσε το τετελεσμένο θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε επαναφέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων. Αυτό, άλλωστε, υποτίθεται ότι ήταν και το νόημα των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Στην πραγματικότητα, όμως, η ΕΕ, πρωτοστατούντος του Βερολίνου, κάνει ό,τι μπορεί για να πετάξει και πάλι την μπάλα στην κερκίδα, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ και οι συνεργάτες της είναι ενοχλημένοι από τη στάση του Ερντογάν.

Όπως ήδη αναφέραμε, ο Ερντογάν προσπαθεί με ένα σμπάρο να χτυπήσει δύο τρυγόνια. Εκτός από τον επιδιωκόμενο πολιτικό εξευτελισμό της Ελλάδας, στόχο έχει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ψευδοκράτος. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί να ενισχύσει τον εκλεκτό του υποψήφιο “πρόεδρο” Ερσίν Τατάρ, ώστε να υπερκεράσει τον προπορευόμενο στις δημοσκοπήσεις σημερινό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Ακιντζί δεν ύψωσε το ανάστημά του στην Άγκυρα, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι τυφλό όργανό της. Επιμένει στη «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» και επιδιώκει μία μεγαλύτερη αυτονομία του ψευδοκράτους από την Άγκυρα. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν τον έχει στη μαύρη λίστα και εξαντλεί όλα τα μέσα για να μην επανεκλεγεί.

Στο πλαίσιο των τουρκικών μεθοδεύσεων στην τουρκοκυπριακή πολιτική σκηνή, ο “κυβερνητικός συνασπισμός” κατέρρευσε. Δεν είναι τυχαίο ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης παραλιακής ζώνης στην Αμμόχωστο ανακοινώθηκε όχι από τον Ακιντζί, αλλά από τον Ερντογάν και τον εκλεκτό του στα Κατεχόμενα, τον Τατάρ.

Η Άγκυρα έχει εγκαταλείψει το άλλοτε πουλέν της, τον αναπληρωτή “πρωθυπουργό” και “υπουργό Εξωτερικών” του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι. Αυτός, επίσης υποψήφιος για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αποχώρησε από την "κυβέρνηση", καταγγέλλοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση. Επέλεξε, μάλιστα, να εμφανιστεί πιο ακραίος, κατηγορώντας τον Τατάρ, ότι αυτό ανακοίνωσε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού, αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι» (Βαρώσι ονομάζεται η επίμαχη περιοχή στην Αμμόχωστο).

Πυρά εξαπέλυσε και ο επίσης υποψήφιος Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του Ραούφ. Αυτός, μάλιστα, μίλησε για προσβολή των Τουρκοκυπρίων το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε στην Άγκυρα. Πιο καθαρός από τους υπόλοιπους είναι ο Ακιντζί, ο οποίος χαρακτήρισε λάθος το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης, επειδή θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκυπρίους. Η θέση του είναι ότι «το θέμα του Βαρωσίου πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως ένα εμπόδιο στη λύση, αλλά ως στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση».

Στη φαρέτρα των προκλήσεων, η Άγκυρα προσθέτει και τις δοκιμές των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η τουρκική αντιπολίτευση και στη συνέχεια μετέδωσαν διαφορά δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «θησαυρός» του Καντάφι βρέθηκε στη Λιμόζ - Τον διακινούσε η τουρκική μαφία

Πέθανε και ο δεύτερος αστυνομικός που πήγε να βοηθήσει στη φωτιά στον Άγιο Κοσμά

Ελεύθερος με ένα εκατ. δολάρια εγγύηση ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης