Συνεδριάζει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στο επίκεντρο η Τουρκία – Η στάση της Κύπρου

Συνεδριάζει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στο επίκεντρο η Τουρκία – Η στάση της Κύπρου

Η Κύπρος εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων και για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας

symvoulio-eksoterikon-ypotheseon22
Δύσκολες διαπραγματεύσεις αναμένονται σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς οι 27 ΥΠΕΞ των κρατών – μελών της ΕΕ προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε αξιωματούχους από τη Λευκορωσία, καθώς η Κύπρος εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων και για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Η ΕΕ έχει καταλήξει σε μια λίστα σαράντα περίπου αξιωματούχων από τη Λευκορωσία, ωστόσο οι πρεσβευτές των κρατών- μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο αδιέξοδο, καθώς η Λευκωσία θεωρεί ότι η πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί για επιβολή κυρώσεων αναφορικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας δεν εφαρμόζεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η παραβίαση των αρχών και των αξιών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ» και υπογράμμισε ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Κύπρος μπλόκαρε την κοινή απόφαση της ΕΕ και στέλνει λάθος μήνυμα, άλλοι ωστόσο υποβαθμίζουν τις εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων σε Λευκορώσους αξιωματούχους, αρκεί να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις και προς την πλευρά της Τουρκίας. Η Λευκωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν κατάλογο με φυσικά και νομικά πρόσωπα και περιμένει ανάλογες δράσεις από την ΕΕ και έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει με την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας, εφόσον τηρηθεί η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου του περασμένου Αυγούστου.

Ωστόσο αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το Βερολίνο προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και θεωρούν ότι πιθανές κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες έρευνες στα κυπριακά ύδατα, θα υπονόμευε αυτήν την προσπάθεια.

Κλείσιμο
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τότε το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ζητά "συνεπή αντίδραση" από την ΕΕ σε όλες τις παραβιάσεις τρίτων μερών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών, ζητώντας την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του Gymnich.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως: "Η αντίδραση της ΕΕ στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντίδρασή μας στις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, η αντίδρασή μας σε κάθε είδους παραβίαση των βασικών αξιών και αρχών μας, δεν μπορεί να είναι à la carte, πρέπει να είναι συνεπής. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη διπλωματία. Είμαι εδώ. Είμαι έτοιμος να εφαρμόσουμε την πολιτική απόφαση που λάβαμε στο Gymnich ".


Ειδήσεις σήμερα: 

Χρυσοχοΐδης στο ΘΕΜΑ: Θα κάτσω στη Μόρια μέχρι να βάλουμε τάξη, όπως στα Εξάρχεια

Καθαρίστηκε άμεσα το μνημείο της Marfin που βανδαλίστηκε στην πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω κορωνοϊού και Ιανού - Δείτε τη λίστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης