Ηχηρό μήνυμα από Μακρόν και Μέρκελ προς την Αγκυρα

Ηχηρό μήνυμα από Μακρόν και Μέρκελ προς την Αγκυρα

Ξεκάθαρη η Μέρκελ: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ» - Συντονίζουν βηματισμό Γερμανία και Γαλλία αν και η Μέρκελ υποστηρίζει μια ήπια διπλωματία, ενώ ο Μακρόν προτάσσει τη στρατιωτική ισχύ

makron-merkel01-mesa
merkel-makron-bregancon
Ένας πολιτικός συμβολισμός, από αυτούς τους οποίους λατρεύει ο πρόεδρος της Γαλλίας ή μια μίνι- σύνοδος ουσιαστική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στη Μεσόγειο θάλασσα, φαίνεται να αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης να συντονίσουν τα βήματά τους την ώρα που η ΕΕ αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις.

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Αυγούστου στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν γράφτηκε ιστορία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προσκαλέσει την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε αυτό το κάστρο της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής μόνο ο Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε την τιμή να βρεθεί στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, προσκεκλημένος από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Στις 24 Αυγούστου 1985, έντεκα μήνες μετά την ιστορική χειραψία των δύο ηγετών στο Βερντέν όπου, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου γράφτηκε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην γαλλογερμανική ιστορία και πριν την στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία επανένωση των δύο Γερμανιών, ο Καγκελάριος Κολ βρέθηκε στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία. Σε εκείνη την ιστορική συνάντηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας παρευρέθηκαν μόνο οι μεταφραστές τους.

François Mitterrand et Helmut Kohl au Fort de Bregançon - Archive INA


«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για μένα, ζούσα ακόμα στην Ανατολική Γερμανία όταν ο Χέλμουτ Κολ επισκέφτηκε αυτήν την κατοικία» , δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.
Φθάνοντας στις 4 μ.μ. σε αυτό το πανέμορφο κάστρο, η Καγκελάριος της Γερμανίας σχεδίαζε μια συνάντηση δύο περίπου ωρών με τον πρόεδρο της Γαλλίας, την οποία θα ακολουθούσε μια κοινή συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ένα δείπνο εργασίας.

Κλείσιμο
Η Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει να αντιμετωπίσει μια διαρκώς μεγαλύτερη ατζέντα, η οποία δεν σταματάει στην μεταπανδημική εποχή και το ταμείο ανάκαμψης, αλλά πλέον εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και φτάνει μέχρι τη Λευκορωσία και το Μάλι της Αφρικής. Αυτήν ακριβώς την προεδρία θέλει να χρησιμοποιήσει ο Εμανουέλ Μακρόν για να περάσει τη δική ατζέντα για το μέλλον της ΕΕ.

Παρόλο που και οι δύο ηγέτες τόνισαν την βούλησή τους, αλλά και γενικά της ΕΕ, για τη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο (ήτοι ΕΕ) και Τουρκία και ενώ η Γαλλία υποστηρίζει επισήμως τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι διαφορές ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν με ένα ενοχλητικό «πετραδάκι στο παπούτσι του γαλλο - γερμανικού άξονα», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή. Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει μια ήπια διπλωματία, όταν ο Εμμανουήλ Μακρόν προτάσσει τη στρατιωτική ισχύ.

Η καγκελάριος εξέφρασε δημοσίως αυτήν την αντίθεση ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο υπογραμμίζοντας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι «χρειαζόμαστε σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και εάν η Γαλλία και η Γερμανία συνδυάσουν τις δυνάμεις τους, είναι βέβαιο ότι θα βρούμε λύσεις, μέσω συζήτησης και όχι με στρατιωτικά μέσα».
Μακρόν-Μέρκελ: Σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ…


Σύμφωνα με την Καγκελάριο Μέρκελ η «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ κρίσιμη» και η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους- μέλους της ΕΕ. Ωστόσο, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

Ο πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλες διεθνείς κρίσεις - όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαδηλώνουν στη χώρα, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών ενώ είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί η Ρωσία στον διάλογο».
merkel_makron1
merkel-macron2
merkel_macron_mak


Ειδήσεις σήμερα

Μύκονος: Το πάρτι στη Φτελιά, το κορωνοζευγάρι από την Ισπανία, ο «δραστήριος» διοργανωτής και ο εισαγγελέας

Σχολεία: Μάσκες και επιφυλακή μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι

Καιρός: Ανεβαίνει το θερμόμετρο - Σε ποιες περιοχές θα «κτυπήσει» 37άρια το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης