Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πραγματική οικονομία

Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα για την πραγματική οικονομία

Μετωπική σύγκρουση με τον πρωθυπουργό για την οικονομική διαχείριση στην πανδημία

tsipras-vouli
Σε σύγκρουση κορυφής εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ψηφοφορία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς πυρά αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με φόντο την τρέχουσα κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Μολονότι η συνεδρίαση ήταν η πρώτη, στην οποία παρίστατο ο Πρωθυπουργός μετά το αισιόδοξο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η ύφεση, τα ποσοστά ανεργίας, η πρώτη κατοικία, οι τράπεζες και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την Ελλάδα υπήρξαν μερικά από τα βέλη που εξακόντισαν μεταξύ τους οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, επιλέγοντας να περιστρέψουν τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα, με εμφανώς ρεαλιστικό τόνο.

Αναδρομικά εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την πρώτη κατοικία επέλεξε ο κ. Τσίπρας ως αιχμή της αντιπολιτευτικής κριτικής του, αναφέροντας μάλιστα πως «δεν ήταν "πολιτική επιλογή" σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ» προς τον Πρωθυπουργό.

Ομιλία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. #Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, 29 July 2020


Η κόντρα με οικονομικούς όρους μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών συνοδεύτηκε και από τις απαραίτητες διευκρινήσεις από πλευράς του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του προκατόχου του (και μάλιστα στα Αγγλικά), Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον κ. Σταϊκούρα να καταλήγει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον Δεκέμβριο του 2018 την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, αντιπαραβάλλοντας τις ημέρες της δικής του διακυβέρνησης (χωρίς κορωνοϊό), στις οποίες «παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας».

Κάνοντας λόγο για έγκαιρες προειδοποιήσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για τη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για μια ακόμη φορά βρεθήκατε στη λάθος πλευρά της ιστορίας», επικαλούμενος τις προβλέψεις και των διεθνών οργανισμών.



«Ούτε στο τέλος του 22 δε θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος» προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν».

«Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, δεν «έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει αναφορικά με τη στάση του κόμματός του πως «στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση».

Κλείσιμο
Στον αντίποδα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη και περιέγραψε με μελανά χρώματα το επόμενο διάστημα, κάνοντας λόγο για ανεργία και ύφεση με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου.

Τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλήσατε για ακόμη μια φορά για την πρωτοφανή ύφεση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «θα διορθώσω μια ανακρίβειά σας, ώστε να μην την επαναλάβετε για ακόμη μια φορά». «Αυτό που είπατε είναι ανακριβές» συνέχισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως «αυτό που είπατε είναι ανακριβές. Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση είναι 9% και διορθώθηκε προς το καλύτερο».

Κατά συνέπεια η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για την ελληνική οικονομία να είστε πιο ακριβής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκθεση Πισσαρίδη, ανακοινώνοντας ότι θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανά ακόμη και εντός της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, εστίασε στην ανίχνευση με επιστημονική οπτική των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας από τα μέλη της Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας πως τα μέλη της Επιτροπής «ούτε φερέφωνα της κυβέρνησης είναι, ούτε εργαλεία της».

Χωρίς τον Τσακαλώτο

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως απουσιάζει η υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρώτη κατοικία, διαβάζοντας όλα όσα είχε συνυπογράψει στο παρελθόν για το θέμα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.


Ειδήσεις σήμερα:

Deal με δύο γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας έκλεισε η κυβέρνηση του Λονδίνου για υποψήφιο εμβόλιο

To υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια για ανέγερση νέου τζαμιού στη Θράκη

Πάρτι ξανά στο χρηματιστήριο ρύπων με τις τιμές δικαιωμάτων να εκτοξεύονται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης