Τι προβλέπει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» - Μητσοτάκης: Σχέδιο μεταμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας

mitsotakis-ekthesi

Οι άξονες αναπτυξιακής πολιτικής που προβλέπει το 151 σελίδων σχέδιο που παρουσίασε σήμερα στον πρωθυπουργό η «Επιτροπή Πισσαρίδη»

Τον οδικό χάρτη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε σήμερα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η «Επιτροπή Πισσαρίδη», η οποία μέσω τηλεδιάσκεψης παρουσίασε την ενδιάμεση έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, χαρακτήρισε την έκθεση ως «ένα πυκνό σχέδιο το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει τον ίδιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θέτει στόχους οι οποίοι εφόσον μπορέσουμε να τους πετύχουμε, θα μιλάμε πράγματι για μια μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας». Κεντρικός στόχος, όπως επισήμανε, «είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, η ενίσχυση της εργασίας». 

Επίσης, τόνισε ότι διαπίστωσε ότι πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης κινούνται στη γραμμή όχι απλώς των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά των κυβερνητικών δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης επισημάνθηκε η ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, ενώ έγινε λόγος για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της Επιτροπής, τους καθηγητές κ.κ. Πισσαρίδη, Βέττα, Βαγιανό και Μεγήρ, για τη δουλειά που έκαναν και την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική.

«Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά και έχετε βάλει ένα πλαίσιο το οποίο είναι φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο, αλλά θεωρώ και ρεαλιστικό και πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μας δοθεί σήμερα η ευκαιρία να γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αξόνων, ώστε εντός ενός σύντομου χρονοδιαγράμματος να πάρουμε και τις απόψεις και τις εκτιμήσεις όλων των κοινωνικών εταίρων. Για να μπορούμε να καταλήξουμε, πια, σ' ένα κείμενο το οποίο θα αποτελεί ένα σχέδιο αναφοράς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα κατευθύνει και τις πολιτικές μας ενόψει του Recovery Fund (Ταμείου Ανάκαμψης), το οποίο πιστεύω ότι θα θέσει στη διάθεσή μας σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους. Αλλά θα επεκτείνεται και πέρα απ' αυτό θέτοντας προτεραιότητες οι οποίες δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι προβλέπει το Σχέδιο Ανάπτυξης

Στις 151 σελίδες του, το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- ακουμπάει όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθάει ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά μετά από 6 μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά, την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης. Η εκπαίδευση να είναι ουσιαστική και να οδηγεί σε συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να πιστοποιηθούν. Δηλαδή, να μετατραπεί το σημερινό σύστημα που κατα κάποιο τρόπο θεωρεί τον άνεργο καταδικασμένο στο μόνιμο περιθώριο, σ' ένα που τον αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει εργαζόμενο και τον θωρακίζει.

2. Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας. Παράλληλα, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.

3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, και η Ιταλία. Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρείες από το ΧΑ.

4. Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές (που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων).

Οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν:

-την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ,

-την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας,

-την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση,

-την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων,

-την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,

-την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων,

-την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Άξονες αναπτυξιακής πολιτικής

Οι καθηγητές προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής:

1. Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.

2. Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.

3. Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια. Κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας.

4. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους.

5. Υποστήριξη των γυναικών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.

6. Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

7. Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο έκδοσης απόφασης το ένα έτος.

8. Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.

9. Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

10. Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

11. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

12. Σταδιακή μεταφορά πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε τοπικό επίπεδο.

13. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

14. Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με άμβλυνση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά την απολιγνιτοποίηση.

15. Ανάπτυξη υποδομών.

Ποιοι το εκπόνησαν

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία είναι προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη και μέλη τους, τον Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ) Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

Από την «Επιτροπή Πισσαρίδη» στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι κ.κ.: Χριστόφορος Πισσαρίδης, Δημήτρης Βαγιανός, Νίκος Βέττας και Κώστας Μεγήρ.

Από την κυβέρνηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, 'Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού.

Επίσης, συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, Ιωάννης Παναγόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς, του ΣΒΒΕ, Θανάσης Σαββάκης, του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαδήλωση Σαλβίνι έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο: Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά

Μπριατόρε - Ζαννής: Η σύμπραξη των δύο ανδρών για το club των εκατομμυριούχων στη Μύκονο

Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία τον Ιούλιο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

tipotas

η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψιν το κράτος που κάνει προισταμένους στο δημόσιο, σε οποιοδήποτε τμήνα, όσους έχουν ένα πτυχίο ευρωπαικού πολιτισμου, και τα αφεντικά στον ιδιωτικό τομέα που παίρνουν δάνεια για να φτιάξουν βίλες. προτείνει κατάρτιση εργαζομένων, στον πιό καταρτισμένο λαό της ευρώπης. αν είστε σε κατάσταση που μπορείται να φύγετε απο τη χώρα, φύγετε τρέχοντας, δεν υπάρχει σωτηρία.

ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ NOBEL

ΥΠΟΘΕΣΗ 1 : Το κράτος χρειάζεται 50 δις ΥΠΟΘΕΣΗ 2 : Η φορολογία είναι 25 % ΥΠΟΘΕΣΗ 3 : Περιθώριο κέρδους 50 % ΥΠΟΘΕΣΗ 4 : Η επιχείρηση Α έχει εξαγοράσει όλες τις Ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές ΥΠΟΘΕΣΗ 5 : Η επιχείριση Α κάνει τζίρο 400 δις ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1 : Η επιχείρηση Α έχει κέρδη 200 δις ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2 : Η επιχέίρηση Α αποδίδει φόρο 50 δις ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3 : Απολύεται ο ΤΣΕΟ διότι ο τζίρος έπρεπε να γίνει στην Βουλγαρίσ και να πουληθεί στην Ελληνική θυγατρική έτσι ώστε να εμφανιστούν κέρδη 10 δις και φόρος 2,5 δις

ελεος

Ξερετε τι σημαινει αυξηση της μισθωτης εργασιας και μειωση της παραοικονομιας.Μεγαλες πολυεθνικες η οχι κλεισιμο των μικρομεσαιων και ολοι υπαλληλοι με 500 ευρω.Για να ξερουμε τι διαβαζουμε...

gr

Περίμενα πως και πως να διαβάσω τι περιέχει αυτή η έκθεση, ελπίζοντας να περιέχει κάποια στοιχεία, έστω και από αντιγραφή, κάποιων μοντέλων άλλων χωρών, πλην όμως απογοητεύτηκα από μια έκθεση την οποία θα μπορούσαν να συντάξουν συνδικαλιστές και Δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν βιδωθεί στις καρέκλες, λόγω τις μονιμότητας και προτείνουν με βαρύγδουπες, ανεφάρμοστες και χιλιοζεσταμένες ανέφικτες προτάσεις, ανούσιες θεωρητικές προτάσεις, που καμιά εφαρμογή και κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να φέρουν.

Άσε ρε...

Κατ' αρχήν δεν διάβασες την έθεση γιατί δεν έχει δημοσιευτεί. Δεύτερον, δεν διάβασες καν τα σημεία που αναφέρει το άρθρο γιατί δεν λέει αυτά που λες. Τρίτον, στην απίθανη περίπτωση που διάβασες το άρθρο, δεν κατάλαβες τι σου λένε. Η έκθεση κάνει προτάσεις για ενίσχυση της παραγωγής, της παραγωγικότητας και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την ασφάλιση καθώς και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές. Επίσης ενίσχυση της μεταποίησης. Το θέμα είναι αν θα εφαρμοστεί γιατί κάποια από αυτά έχουν πολιτικό κόστος.

Θανασης

Για τις παραγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιουνται σε τομείς υψηλης τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, με εξαγωγικό προσανατολισμό, 0% φορολογία για 10 χρόνια, δωρεάν παραχώρηση χώρων σε ειδικές επιχειρηματικές ζώνες, χαμηλή τιμή ρεύματος, αποκλειστική προσβαση σε κοινοτικα προγράμματα, ελαστικότητα εργασίας κλπ. Στις λοιπές μεταποιητικές, αντίστοιχα κίνητρα και φόρος φλατ 10ετιας 10%. Για τις λοιπές δε χρειάζονται ιδιαίτερα κίνητρα. Τις καλά πληρωμένες δουλειές και τον πλούτο, τον φερνουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ....

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Λάθος

Κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσουν.

Rebel

Να υποθεσω οτι πουκαμισα παιρνεις σπο καποια ελληνικη βιοτεχνια και οχι απο μεγαλη πολυεθνικη ετσι ;

Τρολ

Πίστευα ότι τα είχα δει όλα με ΓΑΠ και Τσίπρα ...Εμμμ, τώρα θυμήθηκα τον Fred Astaire και the sky is the limit !!!

αερας κοπανιστος

Ουτε λεξη για ενεργειακη αυταρκεια και δημιουργια βιομηχανιων! Παλι θα το ριξουμε στις καφετεριες και τα μπιτσομπαρα! Καταντια!

Αφού δεν την διάβασες καν

Αέρα κοπανιστέ δεν διάβασες τι λέει. Κι αν το διάβασες δεν το κατάλαβες.

Αμα δεν μειωθουν οι φοροι

δεν πρόκειται να πάει μπροστά αυτή η χώρα.

Όχι όλοι οι φόροι, αυτοί που επιβαρύνουν την παραγωγή.

Προτάσεις 1 και 2. Το λένε.

Paul

Ωραία είναι όλα αυτά. Καλά ακούγονται αλλά από ουσία μηδέν. Αν δεν δημιουργηθούν νέες βιομηχανίες, αν δεν δοθούν κίνητρα ώστε να επανέλθουν μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στη χώρα και να γίνει η Ελλάδα ένα μικρό City για την νότια Ευρώπη, αν δεν εξαλειφθούν τα φορολογικά αντικίνητρα που έχουν αφανίσει δεκάδες μικρά αλλά και μεγάλα ναυπηγεία, αν δεν αλλάξει το μοντέλο του τουρισμού με στόχευση στον εύπορο τουρίστα και όχι στον μπατιροτουρίστα, αν δεν επιτραπεί η Ανώτατη ιδιωτική εκπαίδευση κι αν δεν φύγουν οι αργόσχολοι από το Δημόσιο τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει.

Αυτό ακριβώς κάνουν, δίνουν κίνητρα για παραγωγή.

Διάβασε προσεκτικά και θα το καταλάβεισ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης