Κορωνοϊός: Η πανδημία δεν θα ανακόψει την ανοδική πορεία της Ελλάδας, γράφει η FAZ

Κορωνοϊός: Η πανδημία δεν θα ανακόψει την ανοδική πορεία της Ελλάδας, γράφει η FAZ

Θετικά σχόλια από την γερμανική εφημερίδα για την διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα

atnklth6
Στην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα ανακόψει την ανοδική πορεία της Ελλάδας προβαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Ελλάδα ήθελε να ξεκινήσει μία έντονα ανοδική πορεία. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Αλλά προς το παρόν δεν αφήνει την πανδημία να την αποθαρρύνει», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με μια σειρά από θετικά σχόλια για την  πορεία της χώρας μας. 

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει την κατάσταση πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, γράφοντας «η κρίση του κορωνοϊού διέκοψε στην Ελλάδα μια πολλά υποσχόμενη ανοδική πορεία. Αφότου η χώρα έχασε πάνω από το 25% του πραγματικού εθνικού της εισοδήματος στη μακρά και βαθιά κρίση από το 2009, βρέθηκε σε θέση το 2019 να εμφανίσει και πάλι ανάπτυξη. Με πραγματική ανάπτυξη 1,9%, βρέθηκε μάλιστα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια καταρχήν δραστική συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μείωση 9%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά σημαντικά μικρότερη από ό, τι στην Ιταλία. Το συγκριτικά καλό οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα οδήγησε την Επιτροπή τον Ιούλιο σε καλύτερη αξιολόγηση των προοπτικών της Ελλάδας απ’ ό,τι στην εαρινή πρόβλεψη του Μαΐου (ύφεση 9,7% του ΑΕΠ για το 2020), ενώ οι προοπτικές για ολόκληρη την ΕΕ αξιολογήθηκαν πολύ πιο απαισιόδοξα (πρόβλεψη για μείωση 8,3% αντί για μείωση 7,4%). Σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας για κάθε είδους πρόβλεψη, τέτοιες διορθώσεις έχουν καταρχήν μόνο συμβολική αξία. Ωστόσο, πίσω από αυτές υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις ακόμη και στο μέλλον».

Αναφερόμενη στα βήματα που έκανε η Ελλάδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει: «Η οικονομία της Ελλάδας βιώνει από το προηγούμενο έτος υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας. Η τιμή που μετρήθηκε από την Eurostat είχε αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, καθώς οι Έλληνες ανέμεναν κυβερνητική αλλαγή με τον φιλελεύθερο Κυριάκο Μητσοτάκη και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Από το καλοκαίρι του 2019, οι Έλληνες συγκαταλέγονταν στους περισσότερο αισιόδοξους στην Ευρώπη και πέτυχαν την κορυφαία ευρωπαϊκή τιμή του 113,2 τον Φεβρουάριο του 2020 (συγκριτικά, η Γερμανία είχε 101,2).
frankfto

Τώρα προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η κρίση του ιού δεν επέφερε αλλαγή της διάθεσης προς την απαισιοδοξία. Το οικονομικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη έπεσε δραματικά τον Ιούνιο, αλλά μόνο στο Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία φαίνεται να υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία απ’ ό,τι την Ελλάδα. «Οι Έλληνες έχουν εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων και μπορούν να αντέχουν πολλά», δηλώνει ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. «Οι Έλληνες βλέπουν την τρέχουσα κρίση ως προσωρινή, και εκτός από τα προβλήματα του τουρισμού, πολλοί πιστεύουν ότι το χειρότερο έχει περάσει», λέει ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους στην Αθήνα, ο οποίος δεν επιθυμεί να αναφερθεί το όνομά του. Οι Έλληνες ενθαρρύνονται στη σχετικά θετική εκτίμηση της κατάστασης από το γεγονός ότι χάρη στις προσεκτικές κυβερνητικές πολιτικές, η χώρα τους δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερα την πανδημία του κορωνοϊού. Στις 23 Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε συνολικά 4.048 κρούσματα και 197 θανάτους στην Ελλάδα».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί δηλώσεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αναφέρει ότι «Η ακαδημαϊκή έρευνα έδειξε ότι όσο καλύτερα αντιμετωπίσει μια χώρα την πανδημία, τόσο ταχύτερη είναι η ανάκαμψη από την κρίση».

Κλείσιμο
Κατά την άποψη του Στουρνάρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα υπάρχουν και άλλοι λόγοι, ώστε να εκτιμηθούν οι προοπτικές της Ελλάδας πιο θετικά απ’ ό,τι το έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η ανάπτυξη της Ελλάδας έδειξε το πρώτο τρίμηνο του 2020 ακόμη μεγαλύτερη δυναμική απ’ ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ. Η διάθεση των καταναλωτών είναι σχετικά καλή, η βιομηχανία έχει αναπτυχθεί καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, οι τομείς των τροφίμων και των φαρμάκων συνέχισαν να αναπτύσσονται».

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρεται στο στοίχημα της χώρας μας για τον τουρισμό, γράφοντας ότι «με αγωνία παρακολουθείται η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος έχασε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της άνοιξης και έχει ανοίξει και πάλι για τη θερινή περίοδο, η οποία αποφέρει περίπου το 60% του ετήσιου τζίρου. Υπάρχουν πολλά σημάδια ότι και το καλοκαίρι τα πράγματα είναι αρκετά θολά και ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 70 έως 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όμως, οι οικονομολόγοι από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος τονίζουν τώρα ότι η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Αντιπροσωπεύει το 6,8% του ΑΕΠ και εμμέσως περίπου το 10%, δηλώνει ο Στουρνάρας, προσπαθώντας να μετριάσει τους φόβους για το μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει περίπου 24 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ σε έκτακτες δαπάνες για τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, τη χρηματοδότηση της ολιγόωρης εργασίας και την εγγύηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την Ιταλία, η οποία ακόμη και αν δεν υπήρχε κρίση κατευθυνόταν κατά το τρέχον έτος προς δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ, η θέση εκκίνησης της Ελλάδας ήταν πιο ευνοϊκή: Η χώρα έκλεισε το 2019 με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό και επομένως σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών. Για το 2021, η Ελλάδα θα είναι σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής της οικονομίας ένας από τους σημαντικότερους δικαιούχους του νέου ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης, το οποίο θα απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη χρηματοδότηση της ήδη προγραμματισμένης αύξησης των επενδύσεων και ταυτόχρονα θα ανεβάσει τη διάθεση στη χώρα».

«Πάντως, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ελπίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα λαμβάνει ώθηση πλέον από τις κρατικές δαπάνες, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και συνεχίζει λέγοντας, «ο πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν Υπουργός για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης από το 2012 έως το 2015, έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν. Αυτό όχι μόνο επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην ελληνική κτηματαγορά, την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έναντι 8 δις Ευρώ. Πολλά μακροπρόθεσμα έργα με επενδύσεις εκατομμυρίων Ευρώ βρίσκονται τώρα στην αφετηρία και μπορούν να βοηθήσουν στη υπέρβαση της οικονομικής επιβράδυνσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε Live: Τζαμί μετά από 86 χρόνια η Αγιά Σοφιά - Συρρέουν οι Τούρκοι έξω από τη Μεγάλη Εκκλησιά

Τραγωδία στη Σκύρο: 49χρονη «έσβησε» στη θάλασσα μπροστά στα μάτια της οικογένειάς της

Άντονι Φάουτσι: Τι γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης