Κορωνοϊός: «Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε - Πήραμε αποφάσεις πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Θέμα 104,6

Κορωνοϊός: «Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε - Πήραμε αποφάσεις πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Θέμα 104,6

«Θα βρούμε λύσεις για να αποφευχθεί η αδικία», εξήγησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προαναγγέλλοντας ότι ο πυρήνας της πρότασης θα είναι ότι θα πάμε σε ένα προϋπολογισμό στο 2% του κοινοτικού ΑΕΠκάνοντας λόγο για μια ιστορική αύξηση

margaritis_sxoinas
«Η Ελλάδα προβάλλει όχι μόνο ως πανευρωπαϊκό, άλλα και ως παγκόσμιο υπόδειγμα διαχείρισης κρίσης» τόνισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Πήραμε αποφάσεις πολύ γρήγορα» ανέφερε σχετικά με την ελληνική διαχείρισης της πανδημίας και δήλωσε υπερήφανος για τα εγκωμιαστικά σχόλια που εισπράττει η χώρα, επισημαίνοντας ότι «είναι μια ''προίκα'' για τη χώρα που θα μας βοηθήσει για την επόμενη ημέρα».

Αναφορικά με την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, ανέφερε: «Εδώ δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε»  και πρόσθεσε πως «όταν αυτό μας βρήκε οι κυβερνήσεις κινήθηκαν μόνες τους».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως “πληρώνουμε (σ.σ. Ως Ευρώπη) μια “δυσανάλογη τιμή για μια κρίση που δεν ήταν ευρωπαϊκή” εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της ηπείρου, δηλαδή μεταξύ Αμερικής και Ασίας.

Ως κομβικό σημείο για την έξοδο και την ανάκαμψη χαρακτήρισε  «ένα ταμείο ανάκαμψης» για το οποίο – όπως γνωστοποίησε- οι υπηρεσίες δουλεύουν εντατικά, με “πρωτοφανές” μέγεθος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το ταμείο ανάκαμψης θα έχει πόρους 1,5- 2 τρισ. ευρώ, θα είναι ένα ταμείο που θα εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας με επίκεντρο τις επιχειρήσεις που θα επανεκκινήσουν, ενώ ζητούμενο παραμένει, όπως είπε, να «βρούμε το σωστό μίγμα επιδοτήσεων και δανείων με όσο το δυνατόν περισσότερες επιδοτήσεις, για να μην δανειστούν όσοι θέλουν να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος περιέγραψε ως «άγκυρα» του ταμείου τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο οποίος έιναι απόλυτα ισοσκελισμένος, παρότι οι χώρες του βορρά για τη δική τους έννομη τάξη ίσως χρειαστούν και ένα μίγμα δανείων,  υπογράμμισε.

«Θα βρούμε λύσεις για να αποφευχθεί η αδικία» εξήγησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προαναγγέλλοντας ότι ο πυρήνας της πρότασης θα είναι ότι θα πάμε σε ένα προϋπολογισμό στο 2% του κοινοτικού ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για μια ιστορική αύξηση.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για την Ευρώπη μετά την πανδημία, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν έκρυψε πως “τα πράγματα δυσκολεύουν την Ευρώπη”, αφενός γιατί υπάρχει “μια ασυμμετρια προσδοκιών” από πλευράς των πολιτών και αφετέρου γιατί “τα κράτη -μέλη τους αρέσει πρώτα να μαλώνουν, προτού συμφωνήσουν”. 

«Αυτό είναι ένα προσωπικό μου παράπονο» εξομολογήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, καθώς “υπέστην αυτήν την παθολογία” και ο ίδιος στην θητεία του ως Εκπροσώπου Τύπου.

Στις προτεραιότητες της Επιτροπής μετά την πανδημία κατατάσσεται ιδιαίτερα ψηλά η αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. “Δεν μπορεί η Ευρώπη να επαφίεται σε διαχείριση κρίσεων, όπως στο Έβρο” υποστήριξε ο κ. Σχοινάς και περιέγραψε στις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής -μέσα στην Άνοιξη- ένα Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο οποίο “πρέπει να έχουμε ένα σύστημα επιμερισμού των βαρών όπως η Ελλάδα σε επίπεδο των 26”.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τοποθετήθηκε ακόμη και για την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Master chef». “Πήγα με τη Δανέζα συνάδελφό μου στις 3 Φεβρουαρίου. Περιμέναμε ότι το 2020 ότι θα ήταν μια κανονική χρονιά. Πήγαμε να μιλήσουμε για την ποιότητα των τροφίμων” ανέφερε ο κ. Σχοινάς, δηλώνοντας έκπληκτος από τα 2 εκατομμύρια τηλεθεατών. Σε κάθε περίπτωση, “εγώ είμαι της Σχολής Γιούνκερ. Είμαι με την κοινωνία”, κατέληξε.






Ειδήσεις σήμερα:

Καταβάλλονται σήμερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Πότε θα μπουν τα χρήματα στην τράπεζα

Cosco: Μείωση 15,4% για το λιμάνι του Πειραιά εν μέσω πανδημίας

Oι τρεις «κατηγορίες» ξενοδόχων που βλέπουν οι τράπεζες εν μέσω κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης