35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Μια κοσμική πανστρατιά

35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Μια κοσμική πανστρατιά

Μπορεί να μη γνωρίζεις το μήκος της διαδρομής του Μαραθωνίου δρόμου ωστόσο ξέρεις ότι είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για celebrity ξεσάλωμα στα κοινωνικά δίκτυα

35ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Μια κοσμική πανστρατιά
Και η Έλενα Κουντουρά; Και η Νικολέτα Ράλλη; Και ο Σάκης Τανιμανίδης; Και οι αφές Φραγκάκη; Και η Νίκη Κάρτσωνα; Και η Τζούλια Νόβα; Και η Ελένη Τσολάκη; Και ο Ιβάν Σβιτάιλο; Και η Σταματίνα Τσιμτσιλή; Τόσοι κι άλλοι τόσοι για διαφορετικούς λόγους διάσημοι ερασιτέχνες δρομείς θα δηλώσουν για μία ακόμη χρονιά βροντερό «παρών» στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Μπορεί κάποτε η διαδρομή από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο να ήταν ο πήχης που κάθε δρομέας μεγάλων αποστάσεων ήθελε να ξεπεράσει, όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε ένα φαντεζί κοσμικό κάλεσμα που βρίθει από αβρότητα και μένει για πάντα ανεξίτηλο σε τάχα αυθόρμητες selfie φωτογραφίες -άλλωστε το «στημένο» είναι το νέο αυθόρμητο. Θέσφατο. 

Όλων των ειδών και των λογιών οι διασημότητες θεωρούν πλέον σχεδόν ηθική υποχρέωσή τους να συμμετέχουν στη ναυαρχίδα των δρομικών events τα οποία η αλήθεια είναι πως εσχάτως πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα κι από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά της χώρας. Με επώνυμα κολάν (πες τα και leggings) και αβυσσαλέα αθλητικά top, με σορτσάκια και αμάνικες φανέλες – πάντα με υπογραφή βαριά σαν ιστορία -, με αθλητικά παπούτσια φλούο αποχρώσεων («γράφουν» θαυμάσια στον φακό) που ευαγγελίζονται πως κάνουν τα πάντα – εκτός από το να ψήνουν καφέ ενδεχομένως – το αναγνωρίσιμο μελίσσι της χώρας είναι και φέτος έτοιμο να βρεθεί στη γραμμή της εκκίνησης και να δώσει πόνο στους αγώνες των 5 και των 10 χιλιομέτρων που οργανώνονται στο πλαίσιο του Μαραθωνίου. Βέβαια, πιο απαραίτητο κι από την ιλουστρασιόν «στολή εργασίας» τους αλλά και από κάποιον πάντα επώνυμο δραστηριογράφο (βλ. FitBit) που θα καταγράψει τις επιδόσεις των διάσημων δρομέων, είναι το χαμόγελό τους. Εκείνο που θα μαρτυρά τον αδιαπραγμάτευτα πηγαίο ενθουσιασμό τους που ως γνήσιοι επίγονοι του Φειδιππίδη συμμετείχαν στον αγώνα των αγώνων. Ποιος να το έλεγε στο Φειδιππίδη πως οι απόγονοί του μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, θα τιμούσαν τη μνήμη του με φανταχτερά κολάν, φλούο αθλητικά παπούτσια και celebrity τιμές; Ποιος όμως ήταν ο Φειδιππίδης; Ακολουθεί ταχύρυθμο μάθημα ιστορίας: Σύμφωνα με τις καταγραφές του Πλουτάρχου και του Λουκιανού ο Αθηναίος δρομέας έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα - αφού πρώτα είχε τρέξει από την Αθήνα στην Σπάρτη κι από εκεί στον Μαραθώνα -, προκειμένου να αναγγείλει την νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών στη Συνέλευση της Βουλής, όπου και ξεψύχησε. Έτσι, 2.500 χρόνια μετά οι διάσημοι Έλληνες ανεξαρτήτως θέσης στη celebrity διαστρωμάτωση βάζουν φτερά στα πόδια για να τιμήσουν τους Μαραθωνομάχους προγόνους. 

Κάντο όπως οι Κενυάτες

Κλείσιμο
Από την άλλοι βέβαια είναι τόσοι πολλοί οι διάσημοι συμμετέχοντες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και τόσο ενθουσιώδεις, ώστε εύλογα αναρωτιέται κανείς αν στο αίμα τους ρέει μια ιδέα κενυατικού αίματος -όλοι γνωρίζουμε πως οι Κενυάτες είναι οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Τι κι αν τα πρώτα χρόνια συμμετοχής τους στο θρυλικό δρομικό event οι διάσημοι στη γραμμή της εκκίνησης έμοιαζαν πιο παράταιροι κι από τον Ντόναλντ Τραμπ στην... κομμουνιστική Κίνα; Πλέον είναι σάρκα από τη σάρκα της διοργάνωσης κι ένας λόγος να τρέξεις κι εσύ, προκειμένου να συναγελαστείς μαζί τους επί ίσοις όροις -ως ξέπνοος Φόρεστ Γκαμπ. Ξέρετε πόσα κοριτσόπουλα θα έτρεχαν μέχρι και υπερμαραθώνιο για ακουμπήσουν την ιδρωμένη φανέλα του Σάκη του Τανιμανίδη; Ούτε κι εμείς, όμως υποθέτουμε πως θα ήταν πολλά. Και αποφασισμένα να λιώσουν τις σόλες τους στη λιγδωμένη από τα πρωτοβρόχια αθηναϊκή άσφαλτο. 

Αυτό προφανώς έχουν στο νου τους οι μεγάλες εταιρίες – ντόπιες αλλά και πολυεθνικές – οι οποίες θέλουν πάση θυσία να έχουν στη σύνθεση των δρομικών ομάδων τους έναν ή περισσότερους ντόπιους σελέμπριτιζ. Από την Όλγα Φαρμάκη και τον Άνθιμο Ανανιάδη μέχρι τον ηθοποιό Ρένο Ρώτα και την πρώην επίδοξη Survivor Σάρα Εσκενάζυ κάθε αναγνωρίσιμος τύπος μπορεί να λουστράρει λίγο ακόμη τη γυαλάδα της ματαιοδοξίας του ως φιλόδοξος δρομέας. Άλλωστε όπως θα έλεγε και ο μέσος life coach που έχει καταναλώσει περισσότερο Καβάφη απ’ όσο μπορεί να χωνέψει σημασία δεν έχει η Ιθάκη αλλά το ταξίδι. Και η selfie στη γραμμή του τερματισμού θα προσθέσει κάποτε ο ιστορικός του μέλλοντος. Μάλιστα, φέτος η συμμετοχή στις διαδρομές των 5 και των 10 χιλιομέτρων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι θέσεις έκλεισαν έξι μήνες πριν από την πραγματοποίηση του αγώνα, ήτοι λίγο πριν από το Πάσχα. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Πόσο καίριος και σοφός ο ελληνικός λαός. 

Η άμιλλα της selfie

Δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος αν φέτος οι δρομείς θα καταρρίψουν χρόνους και ρεκόρ, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι επώνυμες συμμετοχές θα βρίσκονται σε αταλάντευτο limit up -σαν τη μετοχή της Apple στον δείκτη Nasdaq. Άλλωστε οι πρωτοπόροι celebrity δρομείς σαν την Τζένη Μπαλατσινού, τη Σάσα Σταμάτη, την Ελένη Πετρουλάκη, τη Ντορέττα Παπαδημητρίου, τη Βίκυ Χατζηβασιλείου, τον Νίκο Αναδιώτη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, την Κατερίνα Καινούργιου, την Ελεονώρα Μελέτη και την Κάτια Ζυγούλη έχουν δείξει από τις προηγούμενες χρονιές τον δρόμο του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας, του «no pain, no gain», βρε αδελφέ. Διότι αν δεν τον ιδρώσεις τον αντίχειρα στη selfie, τελικά στον βρόντο θα πάνε οι κόποι σου. 

Πάντως, το δρομικό μελίσσι των επωνύμων φτάνει στη γραμμή της εκκίνησης που θα στηθεί στη λεωφόρο Αμαλίας (ύψος Ζαππείου) προπονημένο. Έχουν προηγηθεί άλλωστε τόσα και τόσα δρομικά events - σε άσφαλτο, σε χώμα, σε ραχούλες και βουνά, σε παραλίες, σ’ απάτητα μέρη, στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς ενδεχομένως), ώστε οι διάσημοι ήδη γνωρίζουν τη σωστή αναλογία πόζας/ιδρωμένης φανέλας που μπορεί να χωρέσει σε μία selfie. Και μην ξεχνάτε διάσημα κορίτσια και αγόρια: στρέτσινγκ, άφθονο στρέτσινγκ, στρέτσινγκ δίχως αύριο μετά τον αγώνα. Και υδατάνθρακες την προηγούμενη. Ο Μαραθώνιος είναι δρόμος αντοχής, θέλει κότσια. Όπως ακριβώς δηλαδή και η επιβίωση στο celebrity μικρόκοσμο. 

Η Έλλη Στάη πέρυσι 


Η Νικολέττα Ράλλη



Ο Κώστας Φραγκολιάς, ο Κώστας Σόμμερ και ο Νίκος Αναδιώτης 


Η Ντορέττα Παπαδημητρίου το 2015


Η Τζένη Μπαλατσινού, η Σταματίνα Τσιμτσιλή και η Δέσποινα Καμπούρη


Η Μαίρη Συνατσάκη



Η Νίκη Κάρτσωνα το 2014


Η Σάσα Σταμάτη και η Ναταλία Δραγούμη



Η Σία Κοσιώνη


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης