Ιμάν: Από τις πασαρέλες στον ακτιβισμό - Η συναρπαστική ζωή της 68χρονης Σομαλής καλλονής
imanArthrou

Ιμάν: Από τις πασαρέλες στον ακτιβισμό - Η συναρπαστική ζωή της 68χρονης Σομαλής καλλονής

Από τις πασαρέλες των κορυφαίων σχεδιαστών και τον γάμο της με τον Ντέιβιντ Μπόουι μέχρι την πλούσια ακτιβιστική και ανθρωπιστική δράση της

Η Ιμάν έσβησε το 68ο κεράκι της τούρτας της στις 25 Ιουλίου. Σχεδόν αγέραστη και πανέμορφη όπως την εποχή που φωτογραφιζόταν για τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών. Και παρότι δεν έχει περπατήσει ούτε μισό εκατοστό σε πασαρέλα μετά το οριστικό αντίο της στο μόντελινγκ το 1989, παραμένει στη συνείδησή μας ως ένα από τα μεγαλύτερα super models όλων των εποχών.

Οχι τόσο για τη λαμπρή καριέρα της που κράτησε λίγο λιγότερο από μια δεκαπενταετία, πριν εκείνη αποφασίσει να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω της, όσο -και κυρίως- για την επίδραση που είχαν στη μόδα το προσωπικό στυλ της, η στάση ζωής της και οι αγώνες που έδωσε για τα ίσα δικαιώματα των μοντέλων που δεν ανήκαν στην καυκάσια φυλή. Το ότι υπήρξε και η σύντροφος του Ντέιβιντ Μπόουι μέχρι τον θάνατό του το 2016 είναι ένα ακόμα από τα κεφάλαια του βιβλίου της ζωής της. Για εκείνη ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα, αλλά η ζωή της δεν άρχισε, ούτε τελείωσε με τον Μπόουι.

Η νυν επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος γεννήθηκε στη Μουγκαντίσου της Σομαλίας ως Ζάρα Μοχάμεντ Αμπντουλματζίντ, ένα από τα πέντε παιδιά ενός διπλωμάτη και μιας γυναικολόγου. Αργότερα, και με πρωτοβουλία του παππού της, θα μετονομαζόταν σε Ιμάν, που στα αραβικά σημαίνει «πίστη». Λίγη σημασία έχει μάλλον ότι το Ιμάν είναι αντρικό όνομα. Η ίδια έχει περιγράψει τα παιδικά χρόνια της ως προνομιακά, με σπουδές στα καλύτερα σχολεία - από τα 4 της μέχρι την εφηβεία της φοιτούσε εσώκλειστη σε σχολείο της Αιγύπτου όπου, μεταξύ άλλων, έμαθε να μιλάει απταίστως πέντε γλώσσες (σομαλιανά, αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά). Οι μέρες της οικονομικής άνεσης έληξαν άδοξα με την επανάσταση που ξέσπασε στη Σομαλία στα 70s, υποχρεώνοντας την οικογένεια Αμπντουλματζίντ να μεταναστεύσει στο Ναϊρόμπι, στην Κένυα.





Οχι, η Ιμάν δεν θέλει να διηγηθεί θλιβερές ιστορίες από εκείνα τα χρόνια, παρότι η ξαφνική οικογενειακή ανέχεια μάλλον την οδήγησε στον βραχύβιο γάμο με Σομαλό επιχειρηματία και ανώτερο στελέχος της ξενοδοχοαλυσίδας Hilton. Η νύφη ήταν μόλις 18 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, το 1975, η Ιμάν ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες με υποτροφία ενός χρόνου στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι και σύντομα βρέθηκε να συμμετέχει σε όλα τα φοιτητικά κινήματα. Την όποια εξέλιξη θα είχε ως φοιτήτρια επαναστάτρια δεν θα τη μάθουμε ποτέ γιατί στον δρόμο της βρέθηκε ο Αμερικανός φωτογράφος Πίτερ Μπίαρντ που της ζήτησε να ποζάρει για χάρη του. Ο μύθος λέει ότι η Ιμάν αρχικά είχε προσβληθεί με την πρότασή του, αλλά άλλαξε γνώμη όταν εκείνος της ανέφερε την αμοιβή που θα της έδινε. «Μου έδωσε 8.000 δολάρια, ποσό που αντιστοιχούσε στα φοιτητικά δίδακτρα δύο χρόνων. Ηταν η πρώτη μου επαγγελματική συναλλαγή με τη μόδα», θα διηγούνταν η ίδια αργότερα. Μετά την απήχηση που είχαν οι φωτογραφίες της, η Ιμάν αποφάσισε να εγκαταλείψει σύζυγο και πανεπιστήμιο και να κυνηγήσει μια καριέρα στο μόντελινγκ στις ΗΠΑ.



Ας μη μακρηγορούμε. Μέχρι το 1989 η Ιμάν διέπρεψε στις πασαρέλες και έγινε η μούσα του Κάλβιν Κλάιν, του Τζιάνι Βερσάτσε, της Ντόνα Κάραν και όλων των κορυφαίων σχεδιαστών της εποχής - και όχι μόνο. Στη διάρκεια της θητείας της στο μόντελινγκ πάλευε για τα δικαιώματα των μη καυκάσιων μοντέλων και ήταν εκείνη που έκανε την επανάσταση στον χώρο της ομορφιάς δημιουργώντας την Iman Cosmetics, την πρώτη σειρά καλλυντικών για έγχρωμες γυναίκες. Και παρότι σήμερα ο όρος δεν είναι πλέον δόκιμος, στα 90s δεν είχε καν εφευρεθεί. «Κανείς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς έκανα. Ο όρος “έγχρωμες γυναίκες” δεν υπήρχε καν. Προσπαθούσα να κάνω κάτι πραγματικά πολυπολιτισμικό», θα εξηγούσε η ίδια σε πρόσφατη συνέντευξη.




Τα προϊόντα της βασίστηκαν
στη βάση μακιγιάζ που είχε δημιουργήσει η ίδια για τις φωτογραφήσεις της στα χρόνια του μόντελινγκ, γιατί τα καλλυντικά της εποχής ήταν φτιαγμένα αποκλειστικά για λευκές επιδερμίδες. Η Ιμάν διόρθωσε το λάθος και βρέθηκε να διοικεί μέχρι και σήμερα μία από τις πιο προσοδοφόρες εταιρείες καλλυντικών. Η εταιρεία της ιδρύθηκε το 1994 με την προτροπή του Ντέιβιντ Μπόουι. Και κάπως έτσι μπαίνει στην ιστορία μας και ο θρυλικός αστέρας της μουσικής. Η Ιμάν και ο Μπόουι γνωρίστηκαν το 1989 σε ένα ραντεβού στα τυφλά που είχε οργανώσει για χάρη τους ο κομμωτής της Τέντι Αντολιν. «Πριν από εκείνο το ραντεβού είχα βρεθεί σε πολλές συναυλίες του και πάντα με καλούσαν στα παρασκήνια, αλλά εγώ δεν πήγαινα ποτέ», θα ανέφερε η Ιμάν. Την ημέρα του ραντεβού εκείνη κατέβηκε από τη μαύρη Mercedes της ντυμένη με μαύρο δέρμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια. «Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά», θα σχολίαζε χρόνια αργότερα ο Ντέιβιντ Μπόουι.




Η πρόταση γάμου έγινε σε διάρκεια κρουαζιέρας με το γιοτ του στα στενά του Βοσπόρου. Της έδωσε δύο δαχτυλίδια. Ενα με ζαφείρι και ένα με κίτρινο διαμάντι, 14 καρατίων έκαστο. Παντρεύτηκαν σε στενό κύκλο στο Δημαρχείο της Λοζάνης στις 24 Απριλίου 1992 και επανέλαβαν την τελετή με μεγαλοπρέπεια και λαμπερούς καλεσμένους -από τον Τζιάνι Βερσάτσε μέχρι τη Γιόκο Ονο- σε μια βίλα στην Τοσκάνη στις 6 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Ο γάμος τους κράτησε 23 ευτυχισμένα χρόνια, μέχρι που εκείνος έφυγε από τη ζωή το 2016. Καρπός του έρωτά τους είναι η κόρη τους Αλεξάντρια Ζάχρα Τζόουνς. Για την Ιμάν ήταν ο τρίτος γάμος, γιατί μεταξύ του Σομαλού επιχειρηματία και του Βρετανού αστέρα της μουσικής είχε παντρευτεί τον μπασκετμπολίστα Σπένσερ Χέιγουντ, με τον οποίο απέκτησε την κόρη της Ζουλέκα.



Σήμερα η Ιμάν φοράει πάντα ένα κολιέ με το όνομα «Ντέιβιντ» που δεν βγάζει ποτέ από πάνω της. Ενοχλείται όποτε κάποιος αναφέρεται στον Μπόουι ως ο «μακαρίτης σύζυγός σας» και τον διορθώνει με τη φράση: «Είναι και θα είναι για πάντα ο σύζυγός μου». «Η θλίψη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ερχεται και φεύγει και αλλάζει μορφές. Είναι πολύ θλιβερό που εκείνος έφυγε, αλλά χαίρομαι που ήταν κάποτε στο πλευρό μου», συνηθίζει να προσθέτει. Αλλά όχι, δεν περνάει τις μέρες της θρηνώντας τον χαμένο σύντροφό της. Η Ιμάν, εκτός από την Iman Cosmetics, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και σχεδιάστρια της εταιρείας Iman Global Chic, που ίδρυσε το 2007, ενώ στον ελεύθερο χρόνο της ανεβάζει στο Instagram θετικά μηνύματα ενδυνάμωσης. Επίσης είναι παγκόσμια πρέσβειρα οργανισμών όπως τα CARE και Keep a child alive και συγκεντρώνει πόρους για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική. Και παρά το τρεντ της επιστροφής των παλαίμαχων στην πασαρέλα, εκείνη δεν σκοπεύει να το ακολουθήσει. «Ποτέ δεν μου άρεσε το multitasking. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι ανοιχτή μόνο στα πράγματα που έχουν σημασία για μένα. Να μπαίνω στο δικό μου φως». Ιμάν, 68 χρόνων, για πάντα ετοιμοπόλεμη.



Ειδήσεις σήμερα: 

Η περίπλοκη ερωτική ζωή του 45χρονου μεγιστάνα που θέλει να μείνει για πάντα νέος - Δίνει... λίστα στις γυναίκες

Η τελευταία ομάδα των 33 χούλιγκαν οδηγήθηκε στους ανακριτές και ήδη απολογούνται


Νεκρός δημοσιογράφος από την φωτιά σε διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης