Τζέιμι Λι Κέρτις: Ο πατέρας της, ο Τόνι Κέρτις την αποκήρυξε, αλλά εκείνη τον ξεπέρασε σε επιτυχία
jamie-lee-curtis_

Τζέιμι Λι Κέρτις: Ο πατέρας της, ο Τόνι Κέρτις την αποκήρυξε, αλλά εκείνη τον ξεπέρασε σε επιτυχία

Βετεράνα ηθοποιός, πρώην σύμβολο του σεξ, απρόθυμη ευγενής λόγω γάμου, έχει κάθε λόγο για να καμαρώνει για το χρυσό αγαλματίδιο που μόλις κέρδισε

Εχει κερδίσει Χρυσές Σφαίρες, BAFTA, SAGA, τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον κόσμο της έβδομης τέχνης (στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2021) και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ. Το Οσκαρ που έλειπε από τη συλλογή της το κέρδισε φέτος για την ερμηνεία της ως γκροτέσκα φιγούρα στην πιο ανατρεπτική ταινία που αγάπησε ποτέ η Ακαδημία, στο «Τα Πάντα Ολα».

Και παρότι ήταν αρκετοί εκείνοι που αμφισβήτησαν τη φετινή βράβευσή της, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν συνυποψήφιες που έπαιξαν καλύτερα ή ότι και η ίδια έχει καταθέσει στο κινηματογραφικό τραπέζι δελεαστικότερες ερμηνευτικές προτάσεις, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ήταν πλέον καιρός να προσθέσει και το χρυσό αγαλματίδιο στο ράφι με τα τρόπαια. Σε κάθε περίπτωση, η Τζέιμι Λι Κέρτις μπήκε πλέον με το δεξί στη λίστα με τους οσκαροβραβευμένους ηθοποιούς, στην οποία δεν κατάφεραν ποτέ να εισέλθουν οι διάσημοι γονείς της, Τόνι Κέρτις και Τζάνετ Λι. Ενας λόγος παραπάνω για να τους το αφιερώσει.

Στα 64 χρόνια της ζωής της και στα 46 της καριέρας της, το όνομά της έχει συνοδευτεί από κάμποσους τίτλους, κάποιους από τους οποίους τους δέχτηκε πρόθυμα και κάποιους άλλους τους απέρριψε. Για παράδειγμα, όταν έκανε την παρθενική της εμφάνιση-πέρασμα σε ένα επεισόδιο της σειράς «Quincy M.E.», το 1977, ήταν απλώς η «κόρη του Κέρτις και της Λι», επομένως άλλη μία απόγονος διάσημων σταρ που θα προσπαθούσε να χτίσει καριέρα πάνω στη φήμη τους. H Κέρτις δούλεψε πολύ σκληρά τα επόμενα χρόνια για να τινάξει από πάνω την ταμπέλα της «κόρης».

Τον τίτλο της «Scream Queen», αντιθέτως, τον κέρδισε με το σπαθί της, πρωταγωνιστώντας σε δεκάδες θρίλερ που δεν τσιγκουνεύονταν σε τρόμο και αίμα, από την «Ομίχλη» μέχρι τα άπαντα των «Νύχτα με τις Μάσκες» και «Scream». Ισως αυτός να είναι ο δικός της φόρος τιμής στο κινηματογραφικό παρελθόν της μητέρας της Τζάνετ Λι που υπήρξε χιτσκοκική μούσα (βλέπε «Ψυχώ») και είχε μια γενικότερη έφεση σε ταινίες τρόμου.
Στο πλούσιο βιογραφικό της Κέρτις, βέβαια, περιλαμβάνονται και κωμωδίες, όπως το all time classic «Ενα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα», που της χάρισε μια υποψηφιότητα στα BAFTA για την ερμηνεία της και τον τίτλο του «sex symbol» για τις άψογες αναλογίες της. Την κωμική φλέβα της μάλλον την κληρονόμησε από τον πατέρα της Τόνι Κέρτις, που στα εξήντα χρόνια της καριέρας του έπαιξε σε δεκάδες κωμωδίες -εντάξει, και όχι μόνο-, όπως το αξεπέραστο «Μερικοί το προτιμούν καυτό». Αυτό ήταν όμως και το μοναδικό του κληροδότημα, καθώς φρόντισε να την αποκηρύξει από τη διαθήκη του, όπως είχε κάνει και από τη ζωή του γενικότερα.

Ναι, η Τζέιμι Λι Κέρτις δεν ευτύχησε ποτέ να έχει καλές σχέσεις με τον πατέρα της. Και παρότι δεν έκρυψε ποτέ την πίκρα της γι’ αυτό, δεν ενοχοποίησε την πατρική απαξίωση για την παλαιότερη εξάρτησή της από οπιούχες ουσίες. Γι’ αυτό έφταιγαν τα παυσίπονα που έπαιρνε με τις χούφτες μετά από μια πλαστική επέμβαση που πήγε λάθος.
Στον αποτυχημένο γάμο των γονιών της, που έληξε νωρίς και άδοξα στα παιδικά χρόνια της, εκείνη έχει να αντιτάξει μια ισορροπημένη συζυγική ζωή με τον Κρίστοφερ Γκεστ, ηθοποιό, σκηνοθέτη, μουσικό και πάνω απ’ όλα μέλος της Βουλής των Λόρδων και 5ο βαρόνο της επαρχίας του Εσεξ. Η πολύ Αμερικανίδα Κέρτις, βέβαια, δεν έδωσε ποτέ δεκάρα για τους τίτλους ευγενείας του ανθρώπου που παντρεύτηκε πριν από 39 χρόνια και ουδέποτε έβαλε τη λέξη «βαρόνη» μπροστά από το όνομά της.

Φέρει με υπερηφάνεια, ωστόσο, τον τίτλο της μητέρας για τα δύο υιοθετημένα παιδιά της, την Ανι και τον Τόμας, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποκάλυψε ότι είναι transgender και κυκλοφορεί πλέον ως Ρούμπι. Η ζωή μαζί τους έδωσε στην Κέρτις ανεξάντλητη έμπνευση για να γράψει πάνω από μια ντουζίνα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Το τελευταίο της πόνημα με τίτλο «Mother Nature» βασίστηκε σε δικό της σενάριο, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και είναι 100% θρίλερ. Screen queen για πάντα.











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GETTY IMAGES / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης