Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πιο αυστηρά τα μέτρα το Πάσχα - Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πιο αυστηρά τα μέτρα το Πάσχα - Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικοί έλεγχοι - Κλειστές έως και τις 28 Απριλίου οι εκκλησίες - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες των εορτών - Οικονόμου: Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο, αλλά ο συνωστισμός και άσκοπες μετακινήσεις

troxaia-2-arthrou
Στην περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας προχώρησε η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η Πολιτική Προστασία, με μοναδικό στόχο την αποφυγή συγκεντρώσεων, εκδρομών στα εξοχικά και στα χωριά και την περαιτέρω διασπορά του νέου κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία.

Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς που θα κάνουν τους ελέγχους είναι να ελέγχουν αυστήρα τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας. Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για τις τρεις αυτές μέρες συνολικά 5.000 αστυνομικοί θα σηκώσουν το βάρος των ελέγχωνγια την αποτροπή διασποράς του ιού. Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια και έχουν οριστεί 150 περιπολίες ανά αστυνομική διεύθυνση της Αττικής. Όλο το αστυνομικό προσωπικό θα έχει ως αρμοδιότητες αρχικά τη διακριτική, αλλά εμφανή, επιτήρηση Ιερών Ναών και Κοιμητηρίων, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο.

Η τελευταία δέσμη μέτρων περιλαμβάνει διπλασιαμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από τα όργανα της αστυνομίας, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμοι που έχει θεσπίσει το Κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, πάντως, ημέρα κατά την οποία είθισται ο Έλληνας να πραγματοποιεί τα ψώνια του για το Πάσχα, παρατηρήθηκε συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, ενώ και η κίνηση στους δρόμους παρουσίαζαν αυξημένη ροή, που δεν δικαιολογείται με βάση την επιβολή της καραντίνας που ισχύει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στις δηλώσεις του κατά την επίσημη ενημέρωση της Μεγάλης Πέμπτης, ήταν σαφής πως δεν θα επιτραπεί στο 10% των πολιτών που δεν νοεί να πειθαρχήσει στα απαιτούμενα για την υγεία του συνόλου μέτρα, να λειτουργήσει εγωιστικά και να παραβρεθεί σε εκκλησίες ή εξοχικά ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα,  ο Νίκος Χαρδαλιάς, στεγανοποίησε στο έπακρο το πλαίσιο των μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα. «Όλοι ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα διαφορετικά από άλλες χρονιές και 9 στους 10 συμπολίτες μας θα ακολουθήσουν τις οδηγίες» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ευχαριστώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για τη συμμόρφωση με τα μέτρα αυτοπεριορισμού.

Στον αντίποδα, «την ίδια ώρα ένας στους δέκα συμπολίτες μας δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα κάνουν ετοιμασίες λες και δεν έχει γίνει τίποτα ή ο ιός θα υπολογίσει ότι είναι Πάσχα» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι με αυτά τα δεδομένα «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε δύο πρόσθετα μέτρα». Συγκεκριμένα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (ξημερώνοντας Τρίτη) προβλέπεται:

·       διπλασιασμός προστίμου και αφαίρεση πινακίδων
·       όπως και ότι η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη, δηλαδή ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά ενδελεχώς και επισταμένως και με ανώτατο όριο μέχρι 2 άτομα ανά όχημα.

Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις - Σαρωτικοί έλεγχοι για τον κωδικό Β4



Σε περίπτωση που κάποια μετακίνηση τις ημέρες αυτές κριθεί «καταχρηστική» και «παραπειστική», τότε θα επιβάλλονται:
·       300 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό
·       150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό
·       Αφαίρεση πινακίδων

«Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία που εφαρμόζει τα μέτρα να υφίσταται τις συνέπειες κάποιων λίγων» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για μηδενική ανοχή σε όποια «προσπάθεια υπονόμευσης».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ακόμη πως οι λειτουργίες τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών, όπως και ότι «τη Μεγάλη Παρασκευή δεν θα πάμε στην περιφορά του επιταφίου», ενώ τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά.

Αναφορικά με τις πύλες εισόδου, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου στις 12 το βράδυ η αναστολή των πτήσεων από και προς Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Τουρκία και Ολλανδία, ενώ ειδικά για τη Γερμανία, οι πτήσεις αφορούν μόνο την προσγείωση ή απογείωση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους ασθενείς που έρχονται στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες, αφού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προνοήσει για δωμάτια που οι ασθενείς μπορούν να μισθώσουν. Η συνεννόηση θα πραγματοποιείται με τους προϊσταμένους των τμημάτων ακτινοθεραπείας στον τηλεφωνικό αριθμό 2103248098, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων: Αττικό, Μεταξάς, Άγιος Σάββας, Άγιοι Ανάργυροι, Αλεξάνδρα και Αρεταίειο θα ενημερωθούν σχετικά με την εκκίνηση της πρωτοβουλίας την Τρίτη 29 Απριλίου στις 8 το πρωί.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με την κινητικότητα που καταγράφηκε σήμερα στα λογιστικά γραφεία για την αποφυγή συγχρωτισμού, «η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, άρα οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζεται να μετακινούνται» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ σημείωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία λήξης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου.

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι μόνο ένα θετικό κρούσμα στον κορωνοϊό εντοπίστηκε στους επιβάτες των τριών τακτικών πτήσεων από Ντόχα, Βρυξέλλες και Λάρνακα που έφτασαν χθες, ενώ εξίσου ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και από τη διαδικασία ανίχνευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπου σε σύνολο 416 δειγμάτων, ένα μόνο εντοπίστηκε θετικό, διαδικασία που κινήθηκε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.

Τέλος, στους εντατικούς ελέγχους σε όλο το οδικό δίκτυο, 416 δείγματα, μόνο ένα κρούσμα θετικό σε 49 αυτοκίνητα αφαιρέθηκαν πινακίδες τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο των παραβάσεων στις 285.

Δείτε βίντεο: Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις - Σαρωτικοί έλεγχοι για τον κωδικό Β4
Διπλάσια πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις - Σαρωτικοί έλεγχοι για τον κωδικό Β4


Κλειστές έως και τις 28 Απριλίου οι εκκλησίες

Παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Απριλίου για τις Εκκλησίες και όλους τους χώρους λατρείας. 

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η  τελευταία  Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας Θρησκευμάτων και Υγείας λέει ότι οι λειτουργίες από την Κυριακή των Βαϊών θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς πιστούς. Η ΚΥΑ αφορά στους χώρους λατρείας όλων των δογμάτων για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.

Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Η παράταση δόθηκε, καθώς δεν τελειώνουν οι Λειτουργίες την Μεγάλη Εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι ακολουθούν και άλλες  γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Αγίου Γεωργίου, Ζωοδόχου Πηγής, Κυριακή του  Θωμά), αλλά και άλλων δογμάτων  και θρησκειών, όπως το Ραμαζάνι, που ξεκινά στις 23 Απριλίου. Η απαγόρευση αφορά σε όλα  τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.

Σήκωσαν drone για να απομακρυνθεί ο κόσμος από την παραλία της Κασσάνδρας

Drone με μεγάφωνο, για να διώχνει τον κόσμο από την παραλία, επιστράτευσε η δημοτική αρχή στη Χαλκιδική, σε περίπτωση που αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις.

«Σαν την Κασσάνδρα δεν έχει, αλλά και σαν την υγεία δεν έχει!!!


Με το ηχογραφημένο μήνυμα, «Σαν την Κασσάνδρα δεν έχει, αλλά και σαν την υγεία μας δεν έχει», το drone που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Κασσάνδρας υπενθυμίζει στους πολίτες που βρίσκονται για τις άγιες ημέρες του Πάσχα στο παραλιακό μέτωπο της Κασσάνδρας, την αναγκαιότητα να μείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Καθημερινά, μέχρι και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας, με πρωτοβουλία της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, θα πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις» στις παραλίες της Κασσάνδρας και θα υπευνθυμίζει τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, τα μέτρα αυτοπροστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες των εορτών

Αραιότερα θα είναι τα δρομολόγια σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ από την Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Με συχνότητα 15 λεπτών θα διεξάγονται τα δρομολόγια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό από τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου.

Στη γραμμή 1, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, τα δρομολόγια θα διεξάγονται με συχνότητα 12,5 λεπτών και στο Τραμ με συχνότητα 22 λεπτών.

Στο μεταξύ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα δρομολόγια όλων των μέσων σταθερής τροχιάς θα ολοκληρωθούν περί τις 23.00 με την άφιξη των τελευταίων συρμών σε ολους τους τερματικούς σταθμούς του δικτύου της ΣΤΑΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα έχουν αποσυρθεί στα αμαξοστάσια από τις 23:00 σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 22:00 ή νωρίτερα. Τα δρομολόγια express του Αεροδρομίου συνήθως συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους κανονικά. Ειδικά για αύριο Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου και τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου θα ισχύουν δρομολόγια Σαββατοκύριακου.

metro-12


Επίσης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία έχει προχωρήσει σε αναστολή των δρομολογίων της για τις ημέρες του Πάσχα.

Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα: Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 56 και 57 την Κυριακή του Πάσχα (19.04).

Χαλκίδα - Αθήνα - Χαλκίδα:Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 1532 & 1537 την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 & 20.04.2020).

Προαστιακός Λάρισας-Θεσσαλονίκης:

Κατάργηση των αμαξοστοιχιών 1590 - 1593 - 2592 - 2595 την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 & 20.04.2020).

Δρομολόγια Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Θεσσαλονίκη:

Καταργείται η αμαξοστοιχία 3632 από την Μ. Παρασκευή (17.04) έως και την Κυριακή του Πάσχα (19.04) και η αμαξοστοιχία 3631 από το Μ. Σάββατο (18.04) έως και τη Δευτέρα του Πάσχα (20.04.2020).

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΤΕΛ Αττικής, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (19 και 20 Απριλίου 2020) δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλες τις ενδονομαρχιακές γραμμές που εξυπηρετεί η ΚΤΕΛ Ν ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ. Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν σε συχνότητα Κυριακής.

Οικονόμου για απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο, αλλά ο συνωστισμός και άσκοπες μετακινήσεις

Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αυτό σημείωσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, είπε πως δεν απαγορεύεται το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις.

Η Ελλάδα, ωστόσο, βρίσκεται πολύ ψηλά ως προς στην ανταπόκριση προς τα μέτρα σε σχέση με τις άλλες χώρες, είπε.

Ο υφυπουργός εξήγησε πως το αστυνομικό προσωπικό θα ενεργήσει με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα σε κάθε περίπτωση.

Όπως είπε, είναι ελάχιστοι εκείνοι που παρά τις εκκλήσεις, τις συστάσεις και τους περιορισμούς δεν υπακούν και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Σε περίπτωση συνάθροισης πιστών σε εκκλησίες θα υπάρξει παρέμβαση. Η πλειοψηφία ιερέων και πολιτών, όμως, δείχνει να συμμορφώνεται, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σε συνεννόηση με τους ιερείς.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. «Να σεβαστούμε την ιερότητα των ημερών και τη δύσκολη θέση των ιερέων», είπε.

Έκκληση προς τους πολίτες έκανε επίσης και για αλληλοσεβασμό, κυρίως στις πολυκατοικίες, να μην δημιουργήσουν οι κάτοικοι προβλήματα στην ομαλή κοινωνική συμβίωση. Σημαντικός είναι ο έλεγχος των άσκοπων μετακινήσεων, τόνισε, καθώς αυτό θα συμβάλει στην πιο γρήγορη άρση των μέτρων. «Αν τα πάμε καλά αυτό το τριήμερο θα παίξει σημαντικό ρόλο για να βρεθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην άρση των μέτρων».


Ειδήσεις σήμερα:

Κοινότητα στο Viber για τον Covid-19 ανοίγει η Ελληνική Κυβέρνηση


Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Η Εκκλησία ακολουθεί τις υποδείξεις των αρχών

30η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο η Ελλάδα την εποχή της πανδημίας σύμφωνα με βρετανικό think tank
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης