Εκκλησία: Πώς προετοιμάζεται για το Πάσχα και τις κλειστές Θείες Λειτουργίες

Εκκλησία: Πώς προετοιμάζεται για το Πάσχα και τις κλειστές Θείες Λειτουργίες

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε τον τόνο αναφερόμενος «στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας μετατρέποντάς τα σε μικρές Εκκλησίες»

ekklisia-adeia
Η Εκκλησία φαίνεται να προσαρμόστηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στους ναούς σε μία προσπάθεια μην υπάρχουν περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων ενόψει Πάσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε τον τόνο αναφερόμενος «στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας μετατρέποντάς τα σε μικρές Εκκλησίες».

Ενταση, ωστόσο, δημιουργήθηκε το πρωί της Κυριακής σε ναό της Πάτρας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας συγκεντρώθηκαν δεκάδες πιστοί, που έσπευσαν στο ναό μετά από πρόσκληση του ιερέα για να κοινωνήσουν και να λάβουν αντίδωρο. Αποτέλεσμα της παρουσίας των αστυνομικών δυνάμεων ήταν να προκληθεί όξυνση των πνευμάτων, δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια αντιλαμβανόμενοι τι είχε συμβεί και διαμαρτύρονταν για την παρουσία της Αστυνομίας, ενώ άλλοι ζητούσαν από τους αστυνομικούς να απομακρύνουν τον κόσμο από την εκκλησία για να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τελικά η ένταση τερματίστηκε με τους αστυνομικούς να επιδίδουν σε πολλούς από τους παρεβρισκόμενους πρόστιμα, καθώς δεν είχαν βεβαίωση εξόδου. Ακολούθησαν διευκρινίσεις για αυτά που έγιναν στον ναό της Αγίας Τριάδος Πατρών από την οικεία Μητρόπολη, σύμφωνα με την οποία δεν τελέσθηκε θεία λειτουργία και ο ναός άνοιξε μόνο για ατομική προσευχή.

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΔΙΣ θα έχουμε Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, ενώ οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά αλλά κεκλεισμένων των θυρών για να τις παρακολουθήσουν οι πιστοί από την τηλεόραση ή διαδικτυακά. 

Η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, όπως άλλωστε αποφάσισε και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος από τις 12 Απριλίου Κυριακή των Βαίων.Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να παραμένουν στο σπίτι τους, όπως έχει διατάξει και η πολιτεία.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ενώ έκανε λόγο και για την απόφαση να ανασταλούν όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες και να διεξάγονται χωρίς την παρουσία και την συμμετοχή πιστών χαρακτηρίζοντας συγκλονιστικό το γεγονός.

Ιερώνυμος στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει “έκπτωση” για την Θεία Κοινωνία
Κλείσιμο


Ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και έκανε γνωστό ότι η ΔΙΣ έθεσε όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην διάθεση της Πολιτείας και επεσήμανε πως «αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός».

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος, για να ζήσει ο άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Για τις κλειστές Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός. «Έχουμε πολλά παράπονα από πιστούς και ιερείς. Για τον ιερέα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, μεγαλύτερος πόνος, από το να αγγίζει το θυσιαστήριο και να μη μπορεί να λειτουργήσει. Όπως ξέρουμε, όμως, η εκκλησία βαδίζει πάνω στην ακρίβεια και στην οικονομία. Η ακρίβεια είναι κάτι που το θέλουμε στην ζωή μας, αλλά δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Εκκλησία με την Οικονομία. Να οικονομήσει τα πράγματα, να βρει λύση. Δεν είναι το όνειρο μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη. Και η Εκκλησία διαμέσου όλων των αιώνων έχει αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί και ως προς το σύνολο των ανθρώπων και ως προς τον καθένα ξεχωριστά».

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις εκκλησιαστικές τελετές και εκδηλώσεις λόγω του κορωνοϊού μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοινώθηκε από το Φανάρι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις 18 Μαρτίου έχει αναστείλει όλες τις εκκλησιαστικές τελετές και εκδηλώσεις, απόφαση η οποία συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Η απαγορευτική απόφαση για την τέλεση εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων ισχύει και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου σε όλο τον κόσμο, όπως πχ, για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής Αυστραλίας και παντού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζει δίκαιη την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού που πολλαπλασιάζονται. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεύχεται και εύχεται να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ζητά από τους πιστούς να γίνουμε όλοι δωρητές αίματος και πλάσματος καθώς «έτσι θα δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεό».«Να δώσουμε εμείς τώρα το αίμα μας για τον συνάνθρωπό μας» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πλησιάζουν τους 10.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ - Γιατί πιστεύεται ότι οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες

Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξουν όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού

Ανησυχία για τα επίμονα συμπτώματα του Μπόρις Τζόνσον - Το μήνυμα Τραμπ στον «φίλο» του που νοσηλεύεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης