Κορωνοϊός: Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν

Κορωνοϊός: Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν

Τι πρέπει να κάνουν για να εισπράξουν το επίδομα, πότε λήγει η περίοδος προστασίας και ποια δικαιώματα έχουν οι απασχολούμενοι

ergasia-epidoma-800-euro
Δέκα σημεία-SOS που αφορούν στα δικαιώματά τους έναντι των εργοδοτών τους, τους κράτους και άλλων συναλλασσομένων τους, πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όσοι μισθωτοί εργαζόμενοι απασχολούνταν σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή δημοσίων αρχών από τα μέσα Μαρτίου και μετά, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο λογιστής φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση:

  •  Δεν έχουν υποχρέωση να παρέχουν την εργασία τους για όλο το διάστημα απαγόρευσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  •  Εντός του Απριλίου θα λάβουν στους λογαριασμούς τους αποζημίωση 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών συνεχόμενα. Το ποσό της αποζημίωσης είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.  
  •  Εφόσον διαμένουν σε κύρια κατοικία μισθωμένη δικαιούνται να καταβάλουν τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου μειωμένα κατά 40%.
  •  Για την είσπραξη της αποζημίωσης των 800 ευρώ, κάθε εργαζόμενος - μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του επιχειρηματία  -εργοδότη του για την αναστολή της σύμβασής του - πρέπει να υποβάλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://supportemployees.yeka.gr/  υπεύθυνη δήλωση, στην οποία οφείλει να δηλώσει τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσης του εργοδότη, τα πλήρη στοιχεία του και τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση της αποζημίωσης των 800 ευρώ.
  • Εφόσον ο εργαζόμενος διαμένει σε μισθωμένη κύρια κατοικία θα πρέπει να δηλώσει στην υπεύθυνη δήλωση και τα στοιχεία του εκμισθωτή του ακινήτου που διαμένει και του ενοικίου που πληρώνει για να τύχει και αυτός την μείωση κατά 40% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται από την 1η έως και την 10η Απριλίου, ανάλογα με τον αριθμό λήξης του ΑΦΜ.
  •  Οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και, με το πέρας των 45 ημερών, αν δεν παραταθεί το χρονικό διάστημα στήριξης θα επανέλθουν στις συμβάσεις εργασίας που είχαν πριν την διακοπή εργασιών των επιχειρήσεων που λειτουργούν.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης