Κορωνοϊός - Εκκλησία: Να συνεργαστούμε με την Πολιτεία για να ζήσει ο κόσμος, διαμηνύει ο Ιερώνυμος

ieronimos

«Η Εκκλησία προσαρμόζεται όταν υπάρχει ανάγκη» - «Δεν υπάρχει “έκπτωση” για την Θεία Κοινωνία» - Τι απαντά στις «ακραίες» θέσεις κληρικών και Μητροπολιτών - Ποιό μήνυμα στέλνει στους πιστούς - Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους

Στην ανάγκη να παραμένουμε και να προσευχόμαστε στα σπίτια μας μετατρέποντάς τα σε μικρές Εκκλησίες αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος εξήλθε σήμερα από το νοσοκομείο, όπου είχε μπει χθες για προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ενώ έκανε λόγο και για την απόφαση να ανασταλούν όλες οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες και να διεξάγονται χωρίς την παρουσία και την συμμετοχή πιστών χαρακτηρίζοντας συγκλονιστικό το γεγονός. Ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτικό, αλλά και ερευνητικό προσωπικό για την αυτοθυσία τους και έκανε γνωστό ότι η ΔΙΣ έθεσε όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στην διάθεση της Πολιτείας και επεσήμανε πως «αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να μας χωρίζει τίποτε. Καλούμαστε να είμαστε ενωμένοι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε οτι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο.

«Μου έρχεται στην σκέψη ο Λόγος Του Θεού, η προτροπή «Και εσύ είσελθε εις το ταμείον σου». Κάτι που εκφράζεται με διαφορετικά λόγια από πλευράς Πολιτείας, αλλά έχει το ίδιο νόημα με αυτό που είπαμε, δηλαδή να κάνουμε τα σπίτια μας Εκκλησία. Το Ταμείον, λοιπόν, είναι κατά την εκκλησιαστική θέση το ιερότερο σημείο του σπιτιού μας ή, αν θέλετε, στον εαυτό μας ο εσωτερικός μας κόσμος. Έτσι καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μία αυτοεξέταση, μία αυτοκριτική, έναν αυτοέλεγχο».

«Αυτό στην πραγματικότητα εκτείνεται σε τρεις χώρους, δηλαδή σε αυτά που πέρασαν, σε εκείνα που περιμένουμε και σε όσα ζούμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος εξηγώντας πως το παρελθόν δε μπορούμε να το αλλάξουμε και το μέλλον δεν ξέρουμε αν θα έρθει, άρα έχουν μέσα τους το απραγματοποίητο, γι’ αυτό και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο σήμερα.

«Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την πανδημία για να σωθεί ο άνθρωπος, για να ζήσει ο άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. Για τις κλειστές Εκκλησίες ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως αυτό μας έχει συγκλονίσει ως γεγονός. «Έχουμε πολλά παράπονα από πιστούς και ιερείς. Για τον ιερέα δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, μεγαλύτερος πόνος, από το να αγγίζει το θυσιαστήριο και να μη μπορεί να λειτουργήσει. Όπως ξέρουμε, όμως, η εκκλησία βαδίζει πάνω στην ακρίβεια και στην οικονομία. Η ακρίβεια είναι κάτι που το θέλουμε στην ζωή μας, αλλά δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Εκκλησία με την Οικονομία. Να οικονομήσει τα πράγματα, να βρει λύση. Δεν είναι το όνειρο μας να κάνουμε οικονομία σε όλες τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι η ανάγκη. Και η Εκκλησία διαμέσου όλων των αιώνων έχει αποδείξει ότι έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί και ως προς το σύνολο των ανθρώπων και ως προς τον καθένα ξεχωριστά.Για παράδειγμα, στην προσωπική μας ζωή βλέπουμε πόσες αταξίες έχουμε κάνει και ζητάμε μία οικονομία, ένα έλεος του Θεού. Έτσι και η κοινωνία έχει παραστρατήσει πολλές φορές και χρειάζεται μία οικονομία».

«Κλεινόμαστε, εξάλλου, στο σπίτι μας όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή αγαπάμε τον άνθρωπο» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και εξήγησε ότι «η Θεία Λειτουργία χωρίζεται σε δύο κομμάτια σε αυτό της συνάθροισης και σε εκείνο της Θείας Ευχαριστίας. Το θέμα της Θ. Ευχαριστίας για την Εκκλησία δεν έχει έκπτωση. Εκεί που χρειάζεται η οικονομία είναι η συνάθροιση και εκεί ακριβώς συνεννοούμαστε με την Πολιτεία η οποία δεν έχει λόγο για την Θεία Κοινωνία, έχει όμως λόγο για την συνάθροιση, για την προστασία των ανθρώπων. Τουτέστιν αυτό που λέμε και εμείς. Διαφορετικά είναι εγωιστικό να λέμε: “εγώ θα κοινωνήσω, εις βάρος του αδελφού μου που από την συνάθροιση υπάρχει πιθανότητα να προσβληθεί». Ερχόμαστε λοιπόν στην οικονομία. Η Εκκλησία βρίσκει πάντα τον τρόπο να θεραπεύσει, δηλαδή να βοηθήσει τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται και τώρα σε συνεργασία με την Πολιτεία. Έχουμε την υποχρέωση να ακούσουμε, να συμμορφωθούμε, να πειθαρχήσουμε».

Αναφορικά με το Άγιο Φως και την ενδεχόμενη συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς το βράδυ της Ανάστασης ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «η ουσία είναι η συμμετοχή μας στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όλα τα άλλα είναι πρόσθετα. Τα χρειαζόμαστε. Ομορφαίνουν την ζωή μας, αλλά δεν είναι τα πρώτα. Εδώ, λοιπόν κάνουμε μία οικονομία και όχι έναν συμβιβασμό και προσπαθούμε με ότι μέτρο λαμβάνουμε να βοηθήσουμε, ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Το άγιο Φως, άλλωστε, υπάρχει πάντοτε στην Εκκλησία. Παλαιότερα, πριν γίνουν όσα γίνονται σήμερα για την υποδοχή έπαιρναν το φως από κανδήλι της Αγίας Τραπέζης. Δεν υπάρχει άγιο φως πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν και τα σεβόμαστε».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν οι προσωπικές θέσεις που εκφράζουν ιερείς και αρχιερείς αποπροσανατολίζουν τους πιστούς και προκαλούν σύγχυση ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως «αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα και νομίζουμε όλοι ότι μπορούμε να απαντήσουμε. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να δώσουν απαντήσεις ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Σε ένα, όμως, συλλογικό όργανο δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπο να ενεργήσει κανείς» και ανέπτυξε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. «Ένας καλός ιερέας στην Αρχιεπισκοπή, ευσεβέστατος και στα καθήκοντα του πάντοτε προσεκτικός μου έγραψε ένα γραμμα πονεμένο που έλεγε "Μακαριώτατε, έγινα κληρικός για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και καλούμαι να το μεταφέρω στους ανθρώπους. Σήμερα με όλα αυτά που γίνονται μπαίνει εμπόδιο". Και απαντώ "Και εγώ ταράζομαι και στενοχωριέμαι και λυπάμαι, αλλά μπαίνει και ένας άλλος λογισμός "πάτερ μου, τα λες στον πατέρα σου, τα καταλαβαίνει, γιατί αυτή η εξομολόγησή σου έχει σκορπιστεί σε όλους τους εφημέριους της αρχιεπισκοπής και στα μέσα ενημέρωσης; Είναι περίεργο να σκεφτώ ότι πιο πολύ σε ενδιαφέρει ο εγωισμός σου και το πρόσωπό σου από το ίδιο το γεγονός της λειτουργίας; Και αυτό δεν το κάνουν μόνο οι ιερείς, το κάνουν και οι Αρχιερείς και λαϊκοί. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, και θεωρώ όλης της Ιεραρχίας, πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικρατήσει το πνεύμα της οικονομίας της Εκκλησίας και η προσπάθεια να συνεργαστούμε όχι μόνο με την πολιτεία αλλά και με οποιονδήποτε φορέα θέλει και επιθυμεί να συνεργαστούμε για να ζήσει ο κόσμος».

Ειδήσεις σήμερα: 

Times του Λονδίνου: Οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα, η δημοφιλία του πρωθυπουργού ενισχύεται

Πάρτε δωρεάν το «ΘΕΜΑ» με κάθε παραγγελία από το ekiosky's

Ιερώνυμος: Έπρεπε να κλείσουν οι εκκλησίες για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (189)

Λιλα

Εγω δεν πιστευω στην επιστημη(αποψη μου ! Τηρω τα μετρα γιατι οταν τελειωσει αυτο θελω να παω στους Αγιους Τοπους ! οταν τελειωσει οταν τωρα εχω βαλει σε ενα δωματιο εικονες και προσεύχομαι ) Ο παναγαθος θεουλης θα μας σωσει. Τον ιο τον εστειλε για να μας δοκι ασει να δει αν στα δυσκολα εχουμε αγαπη <επιστολη Παυλου αποσπασμα:"Δεν εχει σημασια ακομα και ολα τα υπαρχοντα μου να μοιρασω στους φτωχους αν δεν εχω αγαπη ειμαι ενα τιποτα">

τακης

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων που θα ακολουθήσουν το Πάσχα καλά έκανε ο Ιερώνυμος και συμφώνησε το κλείσιμο των Εκκλησιών διότι η εκκλησία θα βρισκόταν σε διωγμό με βαριές κατηγορίες.Δεν ξέρω με την θεία κοινωνία αλλά με τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες στις εκκλησίες θα γινόμαστε Ιταλία.Ειναι μια σοφή απόφαση.

κα

Ο Ιερώνυμος είνα λογικός άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και έχει διάθεση συνεργασίας με τις αρχές. Φοβάμαι όμως ότι στην Ανάσταση θα δούμε κύμα ανυπακοής οργανωμένο από σκοτεινούς εκκλησιαστικούς κύκλους που βλέπουν τα προνόμια τους να απειλούνται. Αυτό το σχέδιο εάν υλοποιηθεί θα ακυρώσει όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού (προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές) εργαλειοποιώντας αφελείς φανατικούς Χριστιανούς που δυστυχώς επιμένουν να ζουν σε ένα παράλληλο Σύμπαν. Μήπως θα ήταν φρόνιμο για το καλό μας αλλά και για το καλό της Εκκλησίας, με τη βοήθεια του Στρατού και της Αστυνομίας να απαγορευτεί τελείως η κυκλοφορία για για το Μ. Σάββατο και την ημέρα του Πάσχα;

Αγύριγο κεφάλι

Δείτε (και προσπαθείστε να ερμηνεύσετε τις μεταφορές της) την Προφητεία Δανιήλ που έχει σε μετάφραση ο φίλος Σχολιαστής από κάτω!_______Μία Προφητεία περίπου 4.000 χρόνων και πόσο ΔΥΝΑΤΗ και αειθαλής ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ είναι!

Τεο-Μοναχο

Κρίμα εσύ συγκροτημενος άνθρωπος να ασχολεισαι με τα παραμυθια της Παλαιας Διαθηκης.

Αγύριγο κεφάλι

@ Αθανασία!__________ΜΑΤΑΙΟ-ΠΟΝΕΙΣ και ...(συγχρόνως) Σαχλίζεις!..

Come Together

Ναι όντως ο Χριστοδουλος ηταν πιο σπουδαιος, αλλα εγω απο όλους προτιμω τον Δαρβίνο.

Πέτρος

Ο ποιο ακατάλληλος Αρχιεπίσκοπος που πέρασε. Διακοσμητικο στοιχειο.

@Πέτρος

Σώπα. Να γίνει δολοφόνος επειδή το επιθυμείς εσυ. Ντροπή σου.

rwar

Που είναι τώρα ο θεός σας? οι ομοφυλόφιλοι υπηρέτες του τον πρόδωσαν μαζί με τους πιστούς!!!

προς τους ολίγους εκλεκτούς του Αρνίου.

Η προφητεία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στον πιστό δούλο Του Θεού Δανιήλ εκπληρώθηκε: Κεφάλαιο 12/ 6 Και ο ένας είπε στον άνδρα που ήταν ντυμένος λινά, ο οποίος ήταν επάνω από τα νερά τού ποταμού: Μέχρι πότε θα είναι το τέλος αυτών των θαυμάσιων πραγμάτων; 7 . Και άκουσα τον άνδρα, που ήταν ντυμένος λινά, ο οποίος ήταν επάνω από τα νερά τού ποταμού, όταν ύψωσε το δεξί του χέρι και το αριστερό του στον ουρανό, και ορκίστηκε σ' αυτόν που ζει στον αιώνα, ότι θα είναι σε καιρόν, καιρούς, και μισόν καιρό· και όταν συντελεστεί ο διασκορπισμός τής δύναμης του άγιου λαού, όλα αυτά θα εκπληρωθούν. 8. Και εγώ άκουσα, αλλά δεν κατάλαβα· τότε, είπα: Κύριέ μου, ποιο είναι το τέλος τους; 9. Και είπε: Πήγαινε, Δανιήλ· επειδή, τα λόγια αυτά είναι κλεισμένα και σφραγισμένα, μέχρι τον έσχατο καιρό. 10. Πολλοί θα καθαριστούν, και θα λευκανθούν, και θα δοκιμαστούν· και οι ασεβείς θα ασεβούν· και κανένας από τους ασεβείς δεν θα καταλάβει· όμως, οι συνετοί θα καταλάβουν. 11. Και από τον καιρό, που η Παντοτινή Θυσία ( Η Θεία Ευχαριστία - ο Κωλύων) θα αφαιρεθεί και το βδέλυγμα της ερήμωσης θα στηθεί, θα είναι 1.290 ημέρες. 12. Μακάριος όποιος υπομείνει και φτάσει σε 1.335 ημέρες. 13. Αλλ' εσύ πήγαινε, μέχρι το τέλος· και θα αναπαυθείς και θα σταθείς στον κλήρο σου στο τέλος των ημερών. Αδελφοί πιστοί και εκλεκτοί εν Πνεύματι Αγίω ξέρετε τι πρέπει να κάνετε. Η Χάρις του Κυρίου Ιησού Χριστού είη μεθ΄ημών πάντοτε..

@

Πολλα προβατα κυκλοφορανε στις προφητειες σας. Τι τα ταϊζετε? Σανό?

Αγύριγο κεφάλι

ΚΑΛΟ αυτό!_______Συνέχισε!___________(Δηλαδή, άλλοις λόγοις, ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ!).

Τι πίνεις???

Σου κάνει ψευδαίσθησεις!

Αγύριγο κεφάλι

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ επρότεινε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Πολιτεία και ΟΧΙ ΔΙΧΑΣΜΟΝ και όχι Πόλεμον!________Τι άλλο ΚΑΛΥΤΕΡΟ να περιμένει κανείς από έναν πράγματι ΣΟΦΟΝ Ιεράρχην; _______Αυτό το ΕΚΤΙΜΑ ο λαός! (Τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν τους βάζω μέσα στον λαό! Είναι ξεκομμένη ΑΓΕΛΗ Λύκων αυτοί!..).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης