Κορωνοϊός: Αντιδρούν οι δικηγόροι στην εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης

dikastirio

Ο δικηγορικός κόσμος αντιτίθεται σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση του από το μέτρο της επιδότησης λόγω κορωνοϊού

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας αντιτίθεται σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττομένων κλάδων της οικονομίας λόγω κορωνοϊού, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωση της συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ζητεί «την υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη των δικηγόρων».

Η συντονιστική επιτροπή επισημαίνει ότι «αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων» και προσθέτει ότι «επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμιμη ούτε ηθική βάση».

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, εάν δεν ενταχθούν οι δικηγόροι στο μέτρο της επιδότησης η συντονιστική επιτροπή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημήτρη Βερβεσό να ζητήσει άμεση επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, να συλλεγούν υπογραφές από τους δικηγόρους από όλη την Ελλάδα, να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κ.λπ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 25.3.2020, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών για μέτρα στήριξης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως εξειδικεύτηκαν με τα αναγραφόμενα σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (24.3.2020), από το οποίο διαφαίνεται η εξαίρεση των δικηγόρων από εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη, για μια σύγχρονη κοινωνία, πανδημία. Η υγειονομική κρίση αυτή, όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μας αφορά όλους και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Το δικηγορικό σώμα, από την πρώτη στιγμή, στα πλαίσια και της κοινωνικής του αποστολής, ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία και την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδίως στο χώρο των δικαστηρίων, όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών. Παράλληλα, συνέβαλε, με δαπάνες του, στην προμήθεια αναγκαίου ιατρικού και φαρμακευτικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία μας και διοργάνωσε εθελοντικές αιμοδοσίες.

Οι προτάσεις του δικηγορικού σώματος για την αναγκαία αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων έγιναν με καθυστέρηση δεκτές από την Πολιτεία, ιδίως για τα δικαστήρια περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, όπου εμφανίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και πολιτών.

Οι συνέπειες της κρίσης αυτής, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθούν και από τη διάρκειά της, αφορούν όλη την κοινωνία. Τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ληφθεί, έχουν νεκρώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη.

Το δικηγορικό επάγγελμα έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, που η Πολιτεία επέβαλε, την αποχή των δικαστικών επιμελητών, την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, που δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες. Επί της ουσίας, τα δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά. Οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.). Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με δηλώσεις του (19.3.2020), ανέφερε ότι τα μέτρα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και κορυφαίοι υπουργοί, όπως και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Και ξαφνικά, όπως φαίνεται, με την άνω ανακοίνωση, σε αντίθεση με τα προρρηθέντα, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί δημόσια για τη στήριξη όλων των πληττόμενων κλάδων.

Είναι προφανές ότι, η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει επαρκή εξήγηση για την διαφαινόμενη αιφνίδια αλλαγή της στάσης της. Η εξήγηση αυτή δεν μπορεί να αναφέρεται σε οικονομικά δεδομένα. Και τούτο, διότι μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, έχει δοθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος στις εθνικές κυβερνήσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στήριξης και επιπρόσθετα υπάρχει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχει στα αποθεματικά του κράτους και ο λογαριασμός ανεργίας αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΔ, που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίας αποκλειστικά με εισφορές των δικηγόρων. Ούτε, βέβαια, είναι δυνατή η εξίσωση ανόμοιων περιπτώσεων, προς δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων.

Σημειώνεται ότι, από στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης και στα πλαίσια εξειδίκευσής τους, το δικηγορικό σώμα, ως προς την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, συζήτησε και τη θέσπιση κριτηρίων για τους δικαιούχους, θέση που υπερέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι το επίδομα θα το λάβουν ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι ο δικηγορικός κλάδος έχει πληγεί ιδιαίτερα από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει, καθώς και από την οικονομική ασφυξία της μακροχρόνιας μνημονιακής περιόδου.

Για το δικηγορικό σώμα, που διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία, η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης, δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, ταυτόχρονα δε και θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, στην Κυβέρνηση επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμιμη ούτε ηθική βάση.

Κατόπιν αυτών, η Συντονιστική Επιτροπή:

Αντιτίθεται σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττομένων κλάδων της οικονομίας.

Ζητά την υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη των δικηγόρων.

Καλεί τους δικηγόρους βουλευτές, που γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, να παρέμβουν άμεσα για την εφαρμογή των εξαγγελθέντων.

Σε διαφορετική περίπτωση, αποφάσισε:

1. Να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να ζητήσει άμεση επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

2. Να συλλεγούν υπογραφές από τους δικηγόρους της επικράτειας, μέσω ειδικής πλατφόρμας του portal της Ολομέλειας, επί κειμένου διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας για την αδικαιολόγητη υπαναχώρηση της Κυβέρνησης.

3. Να εκδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, τα οποία θα δημοσιευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

4. Να συγκληθεί εκτάκτως, με κάθε πρόσφορο μέσο, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τη λήψη αποφάσεων, που ανήκουν στην αρμοδιότητά της.

Τέλος, δηλώνουμε ότι οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να είναι παρόντες με κάθε τρόπο και μέσο στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δοκιμάζει τη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ (25)

μάλιστα......

βλέπω το άρθρο το εξαφανίσατε από τη πρώτη σελίδα μετά από 10 λεπτά δημοσίευσης. Αν δεν είναι κάποιος ελ. επαγγελματίας δεν μπορεί να κατανοήσει την αδικία και τη στοχοποιήση που υφισταται ο κλάδος αυτή τη στιγμή. Ο άλλος από κάτω που δεν θα τον χαρακτηρίσω, γράφει ότι είμαστε τηλε -εισπράκτορες των τραπεζών. Ότι και να πεις είναι λίγο. 2 πράγματα είναι σίγουρα: 1ον ΘΑ ΦΑΤΕ ΜΑΥΡΟ που θα τα δόντια σας θα γίνουν τζετ μπλακ. 2ον Αν δείτε καποιον συνάδελφο να πληρώνει εισφορές ή εφορία (για να ταΐζετε εσείς τους δημοσιοκηφήνες) να μας γράψετε. Δεν γράφω αλλά γιατι θέλω να δημοσιευθεί το σχόλιο.

Anastasia

Οι υπάλληλοι των δικαστηρίων όμως συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά και ενώ το αντικείμενο εργασίας τους εκμηδενίστηκε. Μπράβο τον Βρούτση και τον Μητσοτάκη.

The Lawyer

Κυριε Πρωθυπουργε, Κύριοι Υπουργοι . Ελεοσ! Αυτη τη δυσκολη στιγμη, οχι κωλοτουμπεσ!

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

Ο δικηγορικός κόσμος βιώνει ήδη τις σκληρές συνέπειες απο το κλεισιμο των δικαστηριων, ο ίδιος ο Μητσοτάκης ανακοινωσε την οικονομική ενίσχυση ΟΛΩΝ των ελευθέρων επαγγελματιών, για ναρθει 2 ημέρες μετά ο υπουργος του (Βρούτσης) να τον ακυρώσει! Θα ήταν για γέλια, αν δεν ειχε οδυνηρές συνέπειες για χιλιάδες επιστημόνων. Να επανεξετάσει ΑΜΕΣΑ ο Πρωθυπουργός και να αναλογιστεί τις ευθύνες του-αλλά και τις υποχρεώσεις του-απέναντι στο Δικηγορικο Σώμα.

Ntinos

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μηχανικοί, δικηγόροι κλπ δεν έχουν ανάγκη, αλλά οι περισσότεροι δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα. Δεν βγάζουν 30 και 40 χιλιάρικα το χρόνο όπως μπορεί να νομίζει πολύς κόσμος. Τι έξοδα γλιτώνουν τώρα που δεν δουλεύουν; Τίποτα, πρέπει να πληρώσουν κανονικά ενοίκια, ΔΕΗ κλπ σε σπίτια και γραφεία. Και κανένας δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Για να λέμε την αλήθεια εάν τα έκανε ο Σύριζα αυτά θα τους κρεμουσαμε κουδούνια.

Στ.

Η κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται! Είμαστε οι πρώτοι που κλείσαμε τα γραφεία μας αφού δεν μπορούμε ούτε να ασκήσουμε τη δραστηριότητά μας ούτε καν να δεχτούμε τους πελάτες μας! Αυτή είναι το περίφημο πλαίσιο προστασίας και η δέσμευση του πρωθυπουργού για καθολική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων? Λύση εδώ και τώρα!

ΕΦΚΑ ΓΙΟΚ

Προτείνω να δοθεί μισός μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εκπαιδευτικούς που κάθονται σπίτι και ξύνουν το πράμα τους.

@

Οι Δικαστές να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους συλλειτουργους Δικηγόρους.

Ποιοι ακριβώς αντιδρούν;;;

Αυτοί που έχουν γίνει τηλε-εισπράκτορες των τραπεζών και καθημερινά εκβιάζουν σκιαίως χιλιάδες δανειολήπτες ή πελάτες ΟΤΕ,ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ;;; Αυτοί που έχουν θησαυρίσει από τις χιλιάδες Διαταγές Πληρωμής που έχουν εκδόσει έναντι φτωχοδιαβόλων πολιτών;;; Ρε πάμε καλά;;; Έτσι! Να ζήσετε για 1 μήνα το δράμα όλων των απλών φτωχών ανθρώπων τσατσάκια των τοκογλύφων!

Ζοro

Όχι ρε φίλε μην γράφεις έτσι...αρκετοι ψωμολυσσανε...

Θάνος

Εσύ μάλλον έχεις παραλάβει αρκετές διαταγές πληρωμής...

Γιάννης

Παλιοαλητες καθίκια μόνο να δίνετε κανονικά εκτός από μισθό ΚΑΙ δώρο Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους στον κομματικό σας στρατο. κανένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην ξαναπληρωσει εισφορές να δούμε που θα βρουν χρήματα να πληρώσουν μισθούς γαμημενα αρχιδια παλιοπουστηδες θα έρθουν εκλογές και θα τα πούμε γαμω το μουνι της μάνας σας

Πω πω

Όταν χρειαστώ δικηγόρο εσένα θα προτιμήσω, μιλάμε σκίζεις στον χειρισμό της γλώσσας και την ικανότητα πειθούς!

Citizen

Μεγάλη αδικία

ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τα γραφεία των δικηγόρων είναι κλειστά γιατί ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται να πάει πελάτης σε αυτά, άρα δεν αναλαμβάνουν καμία νέα υπόθεση. Τα δικαστήρια είναι κλειστά και δεν μπορούν να δικάσουν. Οι δικαστικοί επιμελητές δεν επιδίδουν τίποτα. Αυτή τη στιγμή οι δικηγόροι έχουν μηδενικά εισοδήματα και καλούνται να ζήσουν και να πληρώσουν εισφορές. Η εξαίρεσή τους είναι παράλογη. (ΔΕΝ είμαι δικηγόρος).

LAW

Μηδέν εισόδημα και τρέχοντα έξοδα (είμαι δικηγόρος). Να υπενθυμίσω και αυτά που μας χρωστά οι "συνεπείς" πελάτες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης