Κορωνοϊός: Συναγερμός και στην Αθήνα - Γυναίκα 40 ετών από το Μαρούσι το πρώτο κρούσμα

entatiki_main_2

Επέστρεψε αεροπορικώς από Βόρεια Ιταλία - Ψάχνουν όχι μόνο το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, αλλά και τους συνεπιβάτες της στην πτήση επιστροφής - To προφίλ της 40χρονης

Μετά την 38χρονη και το παιδί της στη Θεσσαλονίκη, έχουμε κρούσμα κορωναϊού και στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για γυναίκα από το Μαρούσι, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία και είναι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Η γυναίκα επέστρεψε αεροπορικώς. Αυτή τη στιγμή ψάχνουν όχι μόνο το συγγενικό και φιλικό της περιβάλλον, αλλά και τους συνεπιβάτες της στην πτήση επιστροφής.

Η 40χρονη γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αττικόν, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. 

Η 40χρονη διαγνώστηκε σήμερα στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Metropolitan, το οποίο και είχε λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει τα λάθη που διαπράχθηκαν στο νοσοκομείο της βορείου Ιταλίας όπου ο «ασθενής μηδέν» περιφερόταν επί 36 ώρες χωρίς να του έχει γίνει διάγνωση.

Συγκεκριμένα το θεραπευτήριο Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν». 

Η 40χρονη σύμφωνα με πληροφορίες είναι στέλεχος τράπεζας και σύζυγος οικονομικού στελέχους μεγάλης επιχείρησης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες είχε ταξιδεύσει με την κόρη της στην Ιταλία. 

Εκτός από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα,  εξετάζονται δύο ακόμα περιστατικά, ένα στη Χαλκιδική και ένα στη Λαμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο αυτά κρούσματα θεωρείται ότι έχουν σοβαρή πιθανότητα να είναι θετικά.

Ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα


VID 20200224 WA0000


Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS. Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:
- Tακτικό πλύσιμο των χεριών
- Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
- Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
- Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

ΣΧΟΛΙΑ (64)

Εγώ λέω

Οι χρεοκοπημένες τράπεζες που χρηματοδοτούνται από δανεικά που χρεώνονται οι φορολογούμενοι να περικόψουν τους μισθούς και τα χλιδάτα ταξίδια των golden 40φευγα girls που πάνε στην Ιταλία κάθε τρεις και λίγο για αρπαχτές με κορονοιταλους.

Banking holidays

Άμεσα να τεθεί Τραπεζική Αργία - οι ουρες των γκισέ είναι εστιες μετάδοσης ιού ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες λόγω συνωστισμου. Ολες οι συναλλαγες ηλεκτρονικά ή με ελεγχόμενη είσοδο στα καταστήματα

τα σχολεία

πρέπει να κλείσουν μήπως και περιοριστεί η διασπορά και γενικά η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους μήπως και γλιτώσουμε γιατί δε μας βλέπω καλά ...

Κόναν

Το έχω γράψει χίλιες φορές κ’ δεν το δημοσιεύετε !!! Καραντίνα λέγεται η πρόταση σε όσους έρχονται από περιοχές με νοσηρότητα . Είτε νοσούν , είτε όχι για 14 μέρες σπίτι τους που είναι περίοδος επώασης του ιού !!! Εάν θερμομετρηθούν στην άφιξη και έχουν ψηλό πυρετό καλείται ΕΟΔΥ !!! Απλά τα πράγματα , δεν αφήνουμε να εξαπλωθεί ο ιός σ’ολη την κοινότητα κ’ μετά ψαχνόμαστε !!!

Γιαννης

Απ' τη στιγμή που μπαίνουν στη χώρα κάθε μέρα χιλιάδες λαθρομεταναστες από Ιράν και Αφγανιστάν που είναι φουλ στον ιό,κανένας δεν ξέρει πόσα είναι τα κρουσματα

Καλώς τον τον στόκο

εσυ το καυμό σου.Βλάκα.

Dexter

Βρε κακο που μας βρήκε! Ήρθε ο Κορωνοιος και δεν είναι κυβέρνηση ο Αλεκτσης ο μνημονιοφαγος να τον καταργήσει με ένα νόμο και άρθρο ή έστω να του πει ένα go back Mr. virus με νταουλια και ζουρναδες. Η βλακεία σε αυτή την χώρα είναι διαπιστομενα ανίκητη αλλά με λύπη ανακαλύπτω ότι υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που αγαπούν την χώρα τους εξίσου η έστω λίγο λιγότερο από το τομάρι και την τσεπη τους.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα: Τoυ Koύλη τα ΜΑΤ βαράνε & οι μπουλντόζες περνάνε

Δεν πειράζει, η ΝΔ ακολουθεί του Τσίπρα τα χνάρια γιατί το κράτος έχει συνέχεια! Άλλωστε είναι τάλε κουάλε μαδουροσυμμορίτες και γαλάζιοι μιζαδόροι

Ακου βλάκα

τα καινούργια προβλήματα πρέπει να τα λύσει η ψηφισμένη κυβέρνηση.Τις μαλακίες σου να τις λές στο σπίτι σου αλλά φόρα και κανένα κράνος μην σε κοπανάει η κυρά σου με το τεφάλ.Βλάκα

fvths

ΤΑ ΚΑΡΑΒΑΚΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ!!!

Μεγάλε

Δλδ αν κάποιος τσεκαριστεί κατα την άφιξη στο λιμάνι (ή αεροδρόμιο) και εκδηλώσει συμπτώματα μετά απο 3-4 μέρες τι κάνουμε;Να τον στείλουμε πίσω στο λιμάνι για να τον ρίξει το λιμενικό στη θάλασσα; Ρίξε πρόταση.Οχι λογάκια.

Alex

Και τα αεροπλανακια (17 per day)

νίκος

Φιασκο με Τράμπ, τραγικοί με προσφυγικό. εκτός πραγματικότητας με κορονοιο. Εφυγαν οι ανίκανοι και γύρισαν οι κλέφτες, οι λωποδύτες, τα λαμόγια της μεταπολίτευσης που οδηγησαν τη χώρα στη κρίση. Οτι υπάρχει στη Βουλή σήμερα δεν μπορεί να σώσει τη χώρα. Χρειάζεται ανατροπή απο τον ιδιο το λαό.

NY

Τι εννοείς ? Μήπως ξέρεις να μας σώσεις εσύ? Ή μήπως θέλεις απλά να δεις αίμα να χύνεται για να ηδονιστείς ψυχικά άρρωστε βλάκα?

ΕΛΕΟΣ....

Σύμφωνα με τα καταπληκτικά συριζοτρολ που όλως περιέργως φαίνεται οτι το ΠΘ περνά αβέρτα τα μηνύματα τους, θέλουν να μας πουν οτι η κυβέρνηση είναι άχρηστη επειδή ήρθε ο ιός στην χώρα. Άρα να υποθέσω οτι θεωρούν άχρηστες και όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης και της Ανατολής . Η μόνη ικανή κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο είναι οι Συριζανελ που σε περίοδο ειρήνης κάηκαν και πνίγηκαν 150 άτομα. Α ρε άθλιοι ακόμα δεν έχετε καταλάβει ότι δεν βρισκόμαστε στο 2012 και δεν περνούν αυτά. Τουλάχιστον να λέγατε για το μεταναστευτικό που τα έχουν κάνει σκ.... να το καταλάβω.

Τραβάς μεγάλο ζόρι

Αφισοκολλητή. Και που 'σαι ακόμη...

Kωστας

Κοιτα να δεις ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΕΙΣΑΙ. Στην ΛΕΤΟΝΙΑ, οποιος ερχεται απο Ιταλια μπαινει σε καραντινα για 14 ημερες? ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ?

.........

Τζιτζιφιες

Ντόπιος

Μάλλον απ το Τραμ

lmargy

Γάτα είσαι...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης