ΔΕΗ: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της - Απεργία και συλλαλητήριο από τη ΓΕΝΟΠ

ΔΕΗ: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της - Απεργία και συλλαλητήριο από τη ΓΕΝΟΠ

Στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ

deiu-enaeri
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων αλλά και των γενικών διευθυντών και διευθυντών της επιχείρησης.

Για να εξομαλυνθεί το καθεστώς ανατρέπεται και όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας η οποία πλέον θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Παράλληλα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως γι' αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας σε διόρθωση αδικίας του 2018.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.

Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, την στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ ανακοίνωσε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες - με την εξαίρεση της περιοχής της Ρόδου η οποία έχει κριθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης - αλλά και συλλαλήτηριο για τις 5 το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη, στο Σύνταγμα.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ–ΔΕΗ υποστηρίζεί ότι με το νομοσχέδιο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και προετοιμάζεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης