Κατολίσθηση στην Κινέτα: Άνοιξε η Αθηνών–Κορίνθου και στο ρεύμα προς Κόρινθο

Κατολίσθηση στην Κινέτα: Άνοιξε η Αθηνών–Κορίνθου και στο ρεύμα προς Κόρινθο

Στις 20:40, τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του οδοστρώματος στο 60ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού και παρέδωσαν στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Κόρινθο, πολλές ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Γηρυόνη» και την κατολίσθηση στην Κινέτα - Νωρίτερα, είχαν σχηματιστεί ουρές ακόμα και τεσσάρων χιλιομέτρων

ethniki_kinisi_main
Αποκαταστάθηκε το βράδυ της Δευτέρας η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου, στην Κινέτα. Στις 20:40, τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού ολοκλήρωσαν τον καθαρισμό του οδοστρώματος στο 60ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού και παρέδωσαν στην κυκλοφορία και το ρεύμα προς Κόρινθο, πολλές ώρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Γηρυόνη».

Έπειτα από περίπου δέκα ώρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες οδηγούς, που εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματά της, ο δρόμος άνοιξε σε όλες τις λωρίδες του.

Για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και τις κατολισθήσεις που ακολούθησαν, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς στην Κινέτα, όπως εξήγησε, μιλώντας στο protothema.gr, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή.

«Το όλο φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης και έντονης βροχόπτωσης, η οποία έπεσε σε μία λεκάνη απορροής με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είχαμε να κάνουμε με απότομες κλίσεις, απότομη διαμόρφωση πρανών και ένα υδρογραφικό δίκτυο, που δεν διευκόλυνε την απορροή σε συνδυασμό με το καμένο δάσος της περιοχής από την πυρκαγιά του 2018. Το κύριο όμως αίτιο ήταν τα πολλά δέντρα, που παρασύρθηκαν από τη βροχή και τα οποία ουσιαστικά έφραξαν τους αγωγούς μαζί φυσικά με τα στερεά υλικά, που παρασύρθηκαν επίσης» τόνισε ακόμη.

Οπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, «η βροχόπτωση ήταν κάτι αντίστοιχο με την βροχόπτωση στην Μάνδρα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Η εθνική οδός έκλεισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και επεξεργαζόμαστε στοιχεία για μία ολοκληρωμένη ανάκαμψη της περιοχής με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις αποκατάστασης από την πυρκαγιά, για να θωρακιστεί η περιοχή».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ολυμπίας Οδού Νίκος Χανδάνος, αφού επισήμανε ότι «εμείς αυτό που είχαμε φροντίσει από την μεριά μας ήταν το σύστημα αποστράγγισης της Ολυμπίας Οδού να είναι καθαρό, να μπορεί να αντλήσει τα ύδατα του αυτοκινητοδρόμου, πράγμα που συνέβαινε. Οταν όμως το βουνό έχει κατέβει, είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνάμεις μας».

Κλείσιμο
Πράγματι, αυτή ήταν η εικόνα μεταξύ του 60ου-66ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών–Κορίνθου τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ο δρόμος έκλεισε και διακόπηκε η κυκλοφορία. Χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες, έως ότου να ανοίξει το ένα ρεύμα, αυτό προς Αθήνα, με την απομάκρυνση νερών και φερτών υλικών, που συσσωρεύτηκαν στο οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία στο σημείο αυτό μόνο από μία λωρίδα και στα δύο ρεύματα είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές των οχημάτων, που έφτασαν ακόμα και τα τέσσερα χιλιόμετρα. Ενδεικτικό της ταλαιπωρίας, είναι ότι επαγγελματίες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για περισσότερες από οκτώ ώρες στο σημείο, μεταφέροντας ευπαθή προϊόντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης