Απολογία Μιχαλολιάκου: Πώς απαξίωσε τους πρώην βουλευτές της ΧΑ για να αντικρούσει το κατηγορητήριο

Απολογία Μιχαλολιάκου: Πώς απαξίωσε τους πρώην βουλευτές της ΧΑ για να αντικρούσει το κατηγορητήριο

Ο Κ. Μπαρμπαρούσης έγινε «βοσκός», ο Δ. Κουκούτσης «παλαιοκομματικός και Μαυρογιαλούρος» και ο Στ. Μπούκουρας «πρώην Πασόκος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί» - Για τον εαυτό του αντίθετα σκιαγράφησε μια εικόνα εντιμότητας και συνέπειας

mixaloliakos
Στην αποδόμηση της προσωπικότητας των άλλοτε στενών του συνεργατών αλλά και βουλευτών της Χρυσής Αυγής προχώρησε κατά τη χθεσινή απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Σε μια προσπάθεια να σώσει τον εαυτό του από το βαρύ κατηγορητήριο που τον θέλει να διευθύνει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ο «μοναδικός αρχηγός» της, απαξίωσε τους πρώην βουλευτές του κόμματος του, επιφυλάσσοντάς τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Μέσα από την απολογία Μιχαλολιάκου, ο Κ. Μπαρμπαρούσης έγινε «βοσκός που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία», ο Δ. Κουκούτσης «παλαιοκομματικός και Μαυρογιαλούρος» και ο Στ. Μπούκουρας «πρώην Πασόκος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί»! «Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων. Πώς γίνεται να συστήσω εγκληματική οργάνωση με αυτούς; Αυτά είναι αστεία πράγματα....», είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος κατά την απολογία του, χωρίς κανείς από τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στη δικαστική αίθουσα να ενοχληθεί από τη στάση του αυτή.

Αντίθετα ο Ν. Μιχαλολιάκος σκιαγράφησε μια διαφορετική εικόνα για τον εαυτό του. Μια εικόνα εντιμότητας, διαφάνειας και συνέπειας. Κινούμενος σε χαμηλούς τόνους ανέφερε ότι ήταν, είναι και θα είναι εθνικιστής, ότι δεν είναι «μασκαράς» - «με τίμησαν με τη ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες» είπε. Υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά του και τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής είναι «κρυστάλλινα», ανέφερε στη συνέχεια ότι όντας στη πολιτική δεν κατάφερε «ούτε ένα δωμάτιο» να αποκτήσει και πως πληρώνει ΕΝΦΙΑ μόλις 76 ευρώ!

Επί περίπου τρεις ώρες ο Μιχαλολιάκος απολογούνταν στο δικαστήριο συμβουλευόμενος τις σημειώσεις του, δείχνοντας ότι δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους. Απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, Μαρίας Λεπενιώτη, και προσπαθούσε να αντικρούσει κάθε στοιχείο της δικογραφίας που ενισχύει το βαρύ κατηγορητήριο σε βάρος του.

Δηλώσεις του και ομιλίες του με περιεχόμενο που «από κάποιους θεωρήθηκε ναζιστικό», όπως είπε η πρόεδρος, ήταν ελεύθερα ρητορικά σχήματα, φράσεις και λόγια που κατά τους ισχυρισμούς Μιχαλολιάκου δεν προέτρεπαν σε βία. «Ρητορικό σχήμα εκ του αντιθέτου για να δοθεί έμφαση» ήταν άλλωστε, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής και η περιβόητη δήλωσή του για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα.

«Αναφερόμουν στο πολιτικό κόστος που είχε η δολοφονία αυτή για τη Χρυσή Αυγή», είπε ο κατηγορούμενος αρχηγός της απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου για να κάνει λίγο αργότερα λόγο για «σταλινική λογοκρισία» εκ μέρος των δημοσιογράφων που έκαναν, όπως ισχυρίστηκε, «μοντάζ» στη δήλωση του.

Κλείσιμο
Η απολογία του Ν. Μιχαλολιάκου που έκλεισε με ένταση - οι μεν αλληλέγγυοι της οικογένειας Φύσσα και μέλη του ακροατηρίου τον αποκάλεσαν δολοφόνο, οι δε υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής τους απάντησαν με το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» - σηματοδοτεί και το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μια δίκη που ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της τελικής ετυμηγορίας των δικαστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης