LifeScore: Μια πρωτοβουλία για την επισιτιστική ασφάλεια

LifeScore: Μια πρωτοβουλία για την επισιτιστική ασφάλεια

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η εταιρεία Corteva Agriscience παρουσίασαν την πρωτοβουλία LifeScore - Αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής συνηθειών και νοοτροπιών στη μάχη ενάντια στη σπατάλη τροφίμων.

corteva
Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα της εποχής είναι αυτό της διατροφής του ανθρώπου, εξαιτίας του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της γης που δεν μπορεί να ακολουθήσει την αύξηση του συνολικού όγκου παραγωγής βασικών προϊόντων.

Το 1650 ο πληθυσμός της γης αριθμούσε 500 εκατομμύρια, ενώ το 1850 1 δισεκατομμύριο, ενώ 100 χρόνια αργότερα, το 1950 ο αριθμός των ανθρώπων στην γη ξεπερνούσε τα 2,5 δισεκατομμύρια άτομα. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα ανέρχεται σε 8 με 12 δισεκατομμύρια άτομα, πράγμα που σημαίνει πως αν δεν βρεθούν λύσεις τόσο στην παραγωγή τροφίμων όσο και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων τότε η ανθρωπότητα θα βρεθεί μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της γης.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η εταιρεία Corteva Agriscience παρουσίασαν την πρωτοβουλία LifeScore.


Η πρωτοβουλία LifeScore είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε για να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία, αναφορικά με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Άλλωστε η επισιτιστική ανασφάλεια και η σπατάλη τροφίμων αποτελούν σημαντικές προκλήσεις με εξαιρετικά σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρόβλημα αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, καθώς το 2015 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια.

Πρόκειται για μια κοινωνικά βιώσιμη πλατφόρμα που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην επισιτιστική αλυσίδα (αγρότες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοπικοί φορείς κλπ.) και στην εμπέδωση κοινωνικά ορθών πρακτικών σε σχέση με τη διαχείριση τροφής σε όλα τα στάδια της παραγωγής της – από το χωράφι μέχρι το σπίτι - προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πόρων, ώστε να αναπτυχθεί μια ανθεκτική, κοινωνικά συνεκτική παραγωγή, με ορατά οφέλη για την ποιότητα ζωής, την τοπική οικονομία, την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.

Αναπόσπαστο μέρος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το οποίο η Corteva Agriscience™ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την από κοινού διάδοση της πληροφορίας του ζητήματος της επισιτιστικής ανασφάλειας, στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για τη διατύπωση προτάσεων με σκοπό την επίλυσή του.

Κλείσιμο
Ένα σημείο στο οποίο δίνεται μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία Πρωτοβουλία με ημερομηνία λήξης. Αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια αλλαγής συνηθειών και νοοτροπιών μέχρι να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο μέτωπο της μάχης ενάντια στη σπατάλη τροφίμων.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 113 εκατομμύρια άνθρωποι σε 53 κράτη αντιμετώπισαν συνθήκες έντονης επισιτιστικής ανασφάλειας για το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση παρά τη μείωση που επήλθε σε σχέση με το 2017 ο αριθμός των ανθρώπων που μαστίζονται από επισιτιστικές κρίσεις έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε πάνω από 100 εκατομμύρια.

Με βάση και τα παραπάνω στοιχεία στην Ελλάδα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και η Corteva Agriscience™ προχώρησαν στην έναρξη της πρωτοβουλίας LifeScore για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Ο βουλευτής Τρικάλων και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρέστη στην Συνέντευξη Τύπου, στον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Το επίδικο σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς είναι η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η συλλογή του βρόχινου νερού με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και η διατήρηση της καλής κατάστασης των εδαφών μας με τη γεωργία ακριβείας. Για εμάς, βιώσιμη γεωργία σημαίνει ευφυής γεωργία που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τεχνολογία για την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Συνεπώς, πρωτοβουλίες όπως το LifeScore, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που τη συναπαρτίζουν, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση γιατί δείχνουν το δρόμο προς την εμπέδωση καλών πρακτικών και βιώσιμης αντίληψης σε κρίσιμα προβλήματα της σημερινής εποχής».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Corteva Agriscience™, κα Χριστίνα Λεγάκι ανέφερε σχετικά: «Η εταιρία που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η επένδυση στην καινοτομία για μια πιο αποτελεσματική παραγωγή, αλλά και το μέγεθος της ανθρώπινης προσπάθειας στη διαχείριση της τροφικής αλυσίδας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας και της σπατάλης τροφίμων. Επειδή πιστεύουμε ότι η σωστή λειτουργία της κυκλικής οικονομίας επιβάλει να αλλάξουμε την αντίληψή μας από το ‘παράγουμε περισσότερα’ στο ‘παράγουμε αποτελεσματικότερα’, όλοι εμείς στην Corteva Agriscience™ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που ηγούμαστε του LifeScore, μιας πρωτοβουλίας με βιώσιμο κοινωνικό χαρακτήρα και δυνητικά καταλύτη της επίλυσης ενός προβλήματος που μας αφορά όλους».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, με τη σειρά του δήλωσε: «Από την αλυσίδα παραγωγής μέχρι τον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης, η σπατάλη τροφίμων και η επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την συνεχώς αυξανόμενή απαίτηση σε εισροές παραγωγής αποτελούν έναν φαύλο κύκλο με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποτελεί μια πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι επιπτώσεις επισιτιστικής ασφάλειας αφορούν, δε, πολύ περισσότερους από τους κατοίκους της χώρας μας αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο 11 εκατομμύρια κατοίκους. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας μας. Άρα η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός συνολικού πληθυσμού τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αποτελεσματικότερη απάντηση σε αυτή την πρόκληση, έρχεται μέσα από τις συμμαχίες και τη συστράτευση δυνάμεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας, για το πολύ σοβαρό ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ασχολείται συνολικά με την αγροτική ανάπτυξη και τον κλάδο των τροφίμων, παραμένοντας συνεπές με το όραμα και την αποστολή του 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του, συμμετέχει με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του στην προσπάθεια της CortevaTM Αgriscience για ένα κόσμο με σωστή νοοτροπία και πρακτικές αναφορικά με τη διαχείριση των τροφίμων, με ένα πρόγραμμα συνολικών εκπαιδευτικών και ερευνητικών παρεμβάσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης