Έλληνες εθελοντές έφεδροι κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο φημισμένο Cambrian Patrol

lefed-1

Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα αναγνωρίσεως της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) στην φημισμένη διεθνή άσκηση περιπόλων του Ηνωμένου Βασιλείου, "Cambrian Patrol 2019", που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ελληνες εθελοντές έφεδροι από τη Θεσσαλονίκη μέτρησαν τις δυνάμεις τους στο πιο απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον στα βουνά της Ουαλίας απέναντι στις στρατιωτικές ομάδες 34 χωρών. Μεταξύ αυτών, η ομάδα της Λεγεώνας των Ξένων και αυτή της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στην δυσκολότερη άσκηση αυτού του είδους στο ΝΑΤΟ να ανέρχεται σε 1.000 στελέχη των πιο προηγμένων στρατών του κόσμου.

video placeholder


Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ. Πόσο μάλλον όταν ένα μέλος της ομάδας μας, που κατέκτησε την ίδια θέση με το απόσπασμα της Λεγεώνας των Ξένων, είναι 52 ετών. Οι έφεδροι από τη Θεσσαλονίκη είχαν διακριθεί και το 2018 στη συγκεκριμένη άσκηση κατακτώντας επίσης το αργυρό μετάλλιο και αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους. Στα αξιοσημείωτα της άσκησης είναι και η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από την 33 Μοίρα Καταδρομών της Κύπρου, στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής της.

lefed-2


O πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, που ιδρύθηκε το 2006 στη Θεσσαλονίκη, έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Γιάννης Σιδηρόπουλος, μιλώντας στο “protothema.gr” για την επιτυχία της ελληνικής αποστολής, σημειώνει ότι “αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής. Στα μάτια των ξένων το ότι πήγαν εκεί έφεδροι 40αρηδες και κατάφεραν αυτά που δεν κατάφεραν επαγγελματίες τούς βάζει στη διαδικασία να σκεφτούν εάν είναι σε αυτό το επίπεδο οι έφεδροι στην Ελλάδα τότε πώς είναι οι επαγγελματίες;”. Και πώς να περάσει απαρατήρητη η ελληνική συμμετοχή όταν ένας χειρουργός γιατρός, ένας υδραυλικός, ένας φαρμακοποιός, ένας υποδηματοποιός, ένας μεταφορέας και ένας αστυνομικός κατέγραψαν αυτή την επίδοση εν μέσω καταρρακτώδους βροχής κόντρα σε εν ενεργεία στελέχη ενόπλων δυνάμεων πολύ ισχυρότερων χωρών από τη δική μας.

lefed-3


Ποια όμως είναι η επίπονη άσκηση Cambrian Patrol, στα ομώνυμα βουνά της Ουαλίας, που απαιτεί υψηλές φυσικές και διανοητικές επιδόσεις όλων των βασικών ικανοτήτων για συνεχή περιπολία 48 ωρών και φέτος συμπλήρωσε τα 60 χρόνια διεξαγωγής της; Το σχόλιο ενός συμμετέχοντα κατά την περσινή άσκηση ίσως δίνει την απάντηση: “48 ώρες και 74 χιλιόμετρα κουβαλώντας 40 κιλά εξοπλισμού και εφοδίων, χωρίς ύπνο, ελάχιστο φαγητό και 2 λίτρα νερό τη μέρα”.

Ηταν η χρονιά του 1959 όταν ξεκίνησε μία στρατιωτική εξόρμηση στα βουνά της περιοχής, που περιελάμβανε πορεία μεγάλης απόστασης και βολή. Ενα χρόνο αργότερα η άσκηση αυτή θα καθιερωνόταν ως Cambrian Patrol, αποτελώντας θεσμό για την εκπαίδευση των βρετανικών δυνάμεων και απαιτητική δοκιμασία για τα περίπολα, που φιλοξενούνται από την 160η Ουαλική Ταξιαρχία, που τη διοργανώνει.

video placeholder


Σκοπός του Cambrian Patrol είναι να προσφέρει μία δύσκολη άσκηση περιπόλων προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ομάδων που διαγωνίζονται. Τα 8μελή περίπολα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν στελέχη και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, εκτελούν συγκεκριμένα σενάρια για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους φέροντας πλήρη εξάρτηση. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε ένα ορεινό ανάγλυφο 30 χιλιομέτρων δοκιμάζονται οι ικανότητες τους στην τακτική, την αντοχή, την ηγεσία και τη σκοποβολή ώστε να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Έφεδρος

Συγχαρητήρια στους συναδέλφους

Miltos

Χωρίς να θέλω να μειώσω την προσπάθεια και την επιτυχία των παιδιών, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο θεσμός αυτός χωρίζεται σε 8 φάσεις (phases). Σε κάθε φάση υπάρχει ένα χρυσό μετάλλιο, αρκετά ασημένια και επίσης αρκετά χάλκινα που λαμβάνουν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (σπάνια παίρνουν ένα απλό certificate). Τα παιδιά έλαβαν ένα ασημένιο στην φάση 7. Εύχομαι του χρόνου με το χρυσό.

Ναι αλλά

Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι ότι είναι η τρίτη φορά που παίρνουν μετάλλειο, με διαφορετική σύνθεση καθε φορα.

tgp

Οι "φάσεις" που αναφέρατε ΔΕΝ έχουν να κάνουν με διαφορετικά αντικείμενα ούτε με μικρότερη ή μεγαλύτερη καταπόνηση, απλά με την εξέλιξη της άσκησης-αγώνα. Δλδ δεν γίνεται ούτε μπορούν όλες οι ομάδες να ξεκινήσουν ταυτόχρονα γι αυτό ξεκινούν και τελειώνουν σε διαφορετικούς χρόνους. Όσον αφορά τα μετάλλια οι βρετανοί έχουν καθιερώσει αυτόν το τρόπο βαθμολογίας με ποσοστό και ανάλογα δίδονται τα μετάλλια που και στα τρία υπάρχουν πάνω από μια ομάδα. Τέλος αν ΑΝ παρακολουθείτε το Cambrian Patrol θα διαπιστώσετε ότι κάθε χρόνο είναι πολλές οι ομάδες που εγκαταλείπουν. Μη γράφετε μόνο για να γράφετε.

sotis

Μπράβο "παιδιά " , επιβεβαιώνετε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο του ΕΛΛΗΝΑ , σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή μας , σήμερα.

Τακις

Μραβο ρε νταηδες

?

Νταήδες;;;

Συριζούλης

Δεν συμμετέχουμε σε φασιστικού τύπου διοργανώσεις, με σκοπό την προώθηση του πολέμου, της μισαλλοδοξίας, του φασισμού και του καπιταλισμού των όπλων. Λέμε όχι στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, και υποδεχόμαστε όλους τους μετανάστες στη χώρα. Με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα τιμούμε τους αγώνες της αριστεράς και των δικαιωμάτων, με πρωτοστάτη τον ήρωα Ζακ που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά της ομοφοβίας και του ρατσιμού. Αλέξης, Ρένα, και Παύλος (Πολάκης, ναι αυτός που καπνίζει μέσα στα νοσοκομεία), οι ιστορικοί ηγέτες μας, οδηγούν τους αγώνες κατά των εθνικιστικών αντιλήψεων για ένα μέλλον κοινό για όλους, χωρίς σύνορα, χωρίς πατρίδες. Τα είπα καλά αρχηγέ;;

Μπά...

κάτι γίνεται λοιπόν σ'αυτή τη δόλια πατρίδα.

Μαρία

Θερμά συγχαρητήρια!!!!! Αυτό είναι το πρότυπο που πρέπει να προβάλλεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης. Ελληνική δύναμη ψυχής και ικανότητα σκέψης!

Λάστιχο

Άλλη δουλειά δεν είχαν...

Επαγγελματίας ρεμπεσκές

Έτσι πες τα, ανακάτευε τώρα το φραπόγαλό σου γιατί άρχισε να κόβει

tsirko

Και του χρόνου με το χρυσό!!!

Νίκος

Μπράβο ρε μάγκες!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης