Γρίπη: «Θερίζει» με 74 νεκρούς και 264 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ - Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες μέρες

gripi_ar

Αναπάντητα παραμένουν τα εύλογα ερωτηματικά προς τους αρμόδιους γιατί δεν ήταν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια και γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για τη νοσηλεία όσων εμφανίζουν επιπλοκές

Υψηλό παραμένει το κύμα της εποχικής γρίπης, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα οι ειδικοί εκτιμούν πως βρίσκεται κοντά, αν όχι στο ψηλότερο σημείο του, κάτι που αναμένουν να αποτυπωθεί κυρίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.


Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η εποχική γρίπη βρίσκεται σε αυξημένη δραστηριότητα, όπως αυτό μετράται κάθε εβδομάδα με τον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς, με τον αριθμό των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέλος με τον αριθμό των θυμάτων. Κυρίαρχος τύπος γρίπης παραμένει ο Α (Η1Ν1), ο οποίος έχει υψηλά φορτία νοσηρότητας σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία εξέλιξη της γρίπης και τον μεγάλο αριθμό θανάτων.

Πέρυσι, για παράδειγμα, επικρατούσα ήταν η γρίπη Β και ο αριθμός των θανάτων ήταν 42. Αυτό που δεν εξηγείται, βεβαίως, εύκολα από τους επικεφαλής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι γιατί δεν ήταν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια, έστω σε όσους αμελείς δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν παρότι έπρεπε, καθώς και γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για τη νοσηλεία όσων εμφανίζουν επιπλοκές.


Τόσο η εβδομάδα 10- 17 Φεβρουαρίου όσο και η αμέσως προηγούμενη 3-10 Φεβρουαρίου πρόσθεσαν σημαντικό αριθμό νεκρών στη σχετική θλιβερή λίστα: κάθε εβδομάδα καταγράφηκαν 18 θάνατοι, ενώ την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 20 θάνατοι. Μάλιστα, εκείνη η εβδομάδα χαρακτηρίζεται ως «μαύρη» μέχρι τώρα εβδομάδα λόγω του αριθμού των θυμάτων. Συνολικά πλέον έχουν καταλήξει 74 άνθρωποι. Από το σύνολο των θυμάτων, δέκα δεν ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και αναδεικνύει τις απρόβλεπτες επιπλοκές που μπορεί να έχει η γρίπη, ακόμη και σε υγιείς οργανισμούς, χωρίς επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Τα 64 από τα 74 θύματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, μόλις 36 κρούσματα, δηλαδή το 14%, από τον συνολικό αριθμό των 274 περιστατικών ήταν εμβολιασμένα κατά της εποχικής γρίπης.

Τα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης ανέρχονται σε 274, ωστόσο τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αναφορικά με τα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 149 άνδρες και 115 γυναίκες με το εύρος των ηλικιών να κυμαίνεται από 0 έως 90 έτη. Από τα 224 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν τα 191 (85,3%) ανήκαν στον υπότυπο Η1Ν1 και τα 33 στον υπότυπο Η3Ν2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δέκα ασθενείς που τελικά κατέληξαν εξαιτίας της γρίπης, δεν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για ποιο λόγο δεν εισήχθησαν σε Εντατική. Δεν κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ; Ή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι;

Σύμφωνα πάντως με εργαζόμενους στα νοσοκομεία, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με γρίπη είναι δεκάδες στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές, χωρίς να καταγράφονται ούτε ως ασθενείς ούτε ως θύματα διότι η επιδημιολογική επιτήρηση καταγράφει τους ασθενείς σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα η λίστα με όσους περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ αριθμεί καθημερινά 30 με 40 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Χεχεχε

Οποίοι αντέχουν καλό θα είναι να πάνε 3 μήνες τον χειμώνα σε τροπικούς.

Καρεκλοριχτης

Πολύς ντόρος για το τίποτα.Συμβαινει τον χειμώνα στην Ευρώπη επειδή κάνει κρύο να πεθαίνουν παραπάνω άνθρωποι και αποδίδουν τον θάνατο στην εποχιακή γρίπη η οποία είναι το αίτιο σε συνδιασμό με άλλες αιτίες.Η Νορβηγία περισυ είχε 900 νεκρούς εξ αιτίας της γρίπης.

@@

36 μόνο άτομα από τα 274 που νόσησαν σοβαρά είχαν εμβολιαστεί. δε λέει πουθενά ότι οι 36 αυτοί ασθενείς κατέληξαν.

Φιλασθενος

Ωραίες οί αναλύσεις αλλά ουδέποτε κάποιος "αρμοδιος" ,δεν μας εξήγησε γιατί 36 άτομα αν και είχαν εμβολιαστεί κανονικά, όχι μόνο προσεβληθησαν από την γρίπη αλλά και τελικα υπέκυψαν....???

Διάβαζε καλύτερα

Τα 36 άτομα δεν λέει το άρθρο ότι υπέκυψαν, αλλά ότι ήταν οι μόνοι εμβολιασμένοι ανάμεσα στα 276 σοβαρά κρούσματα της γρίπης. Δηλαδή ποσοστό 14%. Είναι γνωστό πάντως ότι με το εμβόλιο δεν αναπτύσσουν όλοι αντισώματα - ένα ποσοστό 60% αποκτάει ανοσία, αν θυμάμαι καλά. Οπότε το εμβόλιο προσφέρει προστασία, αλλά όχι απόλυτη.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΩΡΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ____________________________________-ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΓΗΓΕΝΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΙΣΟΔΕΡΙ ΠΟΥ ΡΙΞΑΤΕ ΣΕ ΚΩΜΑ ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΜΠΑΤΣΩΝ ΜΕ ΞΕΝΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΥΝΑΦΗ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΖΩΗ....................................................ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ.

κανενας

Παιδιά προσοχή.Η υπερβολή στην έκφραση,φέρνει το αντίθετο απ το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Στα εντεκα εκατομμύρια κατοίκους τής χώρας μας με 74 νεκρούς και 300 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ,δεν θερίζει η γρίππη.Θερίζουν παραπλευρες παραμελημένες ασθένειες που διασταυρώνονται μαζί της. Υπάρχουν χιλιάδες ιοί γρίππης και κοινού κρυολογήματος που δεν καλύπτονται απ "το εμβόλιο" ,και που αν είσαι καρδιοπαθής ή πνευμονοπαθής σε τελειώνουν πριν το πάρουν χαμπάρι. Αυτοί οφείλουν να προσέχουν τις θεραπείες τους και τον τρόπο διαβίωσής τους και να εμβολιάζονται αφού ρωτήσουν το γιατρό τους. Οχι πανικός.

Νικος

Σωστος

Τινα

Οχι χιλιαδες, καμμια 30ρια, αποσο ξερω. Απο αυτους οι μισοι επιδρουν στον ανθρωπο.

Μεθ

Το θέμα δεν είναι να εκλογικεύσεις ένα αποτέλεσμα και να το φέρεις από δω, να το φέρεις από κει, μέχρι να του στρογγυλεψεις τις γωνίες. Είτε θερίζει είτε δε θερίζει ο ιός της γριππης, η πολιτεία είναι Υποχρεωμένη να διαθέτει στελεχωμένες και λειτουργικές ΜΕΘ, εφόσον δεν το κάνει αυτό, υπάρχει έγκλημα εκ προμελετης και με δόλο. Εάν δεν μπορεί και δε δύναται, να μας το πει να το ξερουμε, να επιλέξουμε ο καθένας μας, ανάλογα μες τις οικονομικές δυνατότητες, μια άλλη λύση ιατρικής ασφαλισης. Δε γίνεται να σε υποχρεώνει να πληρώνεις, ως ασφαλισμένος, για περίθαλψη την οποία, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να προσφέρει. Δηλαδή και στα παίρνει το κράτος χωρίς να προσφέρει και σου κόβει την οικονομικη δυνατότητα να επιλέξεις εναλλακτική λύση. Σύνταξη δε θα πάρουμε που δε θα πάρουμε εμείς οι '78αρηδες, μα να θέλουν να μας στείλουν και μια ώρα αρχυτερα; Να μου πεις, θα μας απαλλάξουν από τη στενοχώρια της μη-συνταξης!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης