Γκάλοπ Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Με 38,3% μπροστά ο Μπακογιάννης για το Δήμο Αθηναίων

Γκάλοπ Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Με 38,3% μπροστά ο Μπακογιάννης για το Δήμο Αθηναίων

Μεγάλο προβάδισμα και στον δεύτερο γύρο, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος - Στη δεύτερη θέση ο Παύλος Γερουλάνος και τρίτος ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος - Ούτε οι Συριζαίοι θέλουν τον «άχαστο» υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dhmoskopisi
Ξεκάθαρο προβάδισμα στην κούρσα για το δημαρχιακό αξίωμα της πρωτεύουσας του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συσπειρώνει σε υψηλό βαθμό τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και εμφανίζει μεγάλη διείσδυση και στους φίλα προσκείμενους σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Ο 41χρονος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατατάσσεται μακράν μπροστά από όλους τους ανθυποψηφίους του και, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», η διαφορά ποσοστού που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους διεκδικητές του Δήμου Αθηναίων δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Η χαμηλή δυναμική, εξάλλου, που παρουσιάζει η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος μένει τρίτος, πίσω από τον υποστηριζόμενο από το Κίνημα Αλλαγής πρώην υπουργό Παύλο Γερουλάνο, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για αντιστροφή της τάσης που φαίνεται να δημιουργείται σε διάστημα μικρότερο των 100 ημερών από τις κάλπες του Μαΐου.

Η υποψηφιότητα του κ. Κώστα Μπακογιάννη ωθείται επιπλέον και από την αλλαγή των γενικότερων συσχετισμών που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα της πρωτεύουσας, που ταυτίζεται με την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Σύμφωνα με τη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών που έκανε ταυτόχρονα η Marc σε δείγμα 800 νοικοκυριών, η Ν.Δ. διατηρεί ευρύ προβάδισμα, καθώς η δύναμή της μετρήθηκε στο 31,2%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις και μετά βίας στο 18,1%.

Για να γίνει σαφές το εύρος της αλλαγής των συσχετισμών, αρκεί να αναφερθεί ότι στις εκλογές του 2015 το νήμα της κάλπης στην Α’ Αθηνών έκοψε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 33,61% τον Ιανουάριο και 31,55% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της Ν.Δ. ήταν 30,07% και 31,12% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Μπακογιάννης προπορεύεται με 38,3%, καθώς τον προτιμούν οκτώ στους δέκα (80%) ψηφοφόρους της Ν.Δ., αλλά και ένας στους πέντε (19,6%) από εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ένας στους τέσσερις από όσους ψήφισαν άλλο κόμμα (26,7%) ή δεν έδωσαν έγκυρη ψήφο (24,9%).

Ετσι, λοιπόν, ο «γαλάζιος» υποψήφιος βρίσκεται 7,1 εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τη δημοσκοπική δύναμη που καταγράφει το κόμμα που τον στηρίζει. Μεγαλύτερη επιρροή έχει στις γυναίκες (39,3%) και στους μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους (54,4%), ενώ χαμηλότερη διείσδυση εμφανίζει στους νεότερους (23,4%).

Κλείσιμο
Στη δεύτερη θέση της κατάταξης, με ποσοστό 12%, βρίσκεται ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος προτιμάται από το 12,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 5,8% των Νεοδημοκρατών και το 19,5% όσων ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα, στα οποίο, βεβαίως, περιλαμβάνεται το προηγούμενο σχήμα του ΚΙΝ.ΑΛ. που ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Τρίτος και… καταϊδρωμένος κατατάσσεται ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος με το οριακά διψήφιο 10,1% που συγκεντρώνει είναι 8 μονάδες πίσω από το ποσοστό το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών. Ο επονομαζόμενος και «άχαστος» υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, λόγω της δήλωσης του κ. Αλέξη Τσίπρα ότι θα επέλεγε υποψήφιο για την Αθήνα «που δεν χάνει», δεν καταφέρνει να γίνει αποδεκτός ούτε από το 1/3 όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει μόλις το 29% αυτών των ψηφοφόρων, ενώ η διείσδυσή του σε άλλους χώρους κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως χαμηλή είναι η αποδοχή του σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, χωρίς καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τέταρτος, με 8,1%, είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, το κόμμα του οποίου στην πρόθεση ψήφου είναι λίγο πιο χαμηλά, στο 5,8%. Πέμπτος κατατάσσεται με 4,8% ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ που έχει σχεδόν ίδιο ποσοστό με το κόμμα του (4,7%).

Ακολουθούν ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Τεντόμας, με 4%, ο πρώην βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, με 3,5%, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης, με 2%, και, τέλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 9,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ στο 5,9% ανέρχονται όσοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από αυτούς και τάση προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή.
pinakas1


Η δημοφιλία και ο δεύτερος γύρος

Ο κ. Μπακογιάννης είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά και στη δημοφιλία μεταξύ των εννέα υποψηφίων, καθώς το 60,3% των Αθηναίων έχει θετική γνώμη για το πρόσωπό του. Ακολουθεί ο κ. Γερουλάνος (38,8%), τρίτος είναι ο κ. Καπερνάρος (29,2%), τέταρτος ο κ. Σοφιανός (25,1%), πέμπτος ο κ. Τεντόμας (21,9%), έκτος ο κ. Ηλιόπουλος (18,5%), έβδομος ο κ. Τσιρώνης (16,5%), όγδοος ο κ. Κασιδιάρης (12,8%) και ένατος ο κ. Κωνσταντίνου (8,2%).

Η τάση υπέρ της επικράτησης του κ. Μπακογιάννη αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στο ερώτημα της Marc για τυχόν δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος αναμένεται, με βάση τα ευρήματα της μέτρησης, να επικρατήσει άνετα, ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που θα έχει. Πιο εύκολη θα είναι η επικράτησή του αν αντιμετωπίσει τον κ. Κασιδιάρη, καθώς θα συγκεντρώσει 72,5%, ενώ πιο δύσκολη αν έχει αντίπαλο τον κ. Γερουλάνο, απέναντι στον οποίο θα λάβει 55,2%, ποσοστό που θα γίνει 60,5% αν μονομαχήσει με τον κ. Ηλιόπουλο.


pinakas2





pinakas3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης