Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Χριστούγεννα χωρίς να γεννηθεί ο Χριστός στην ψυχή του καθενός είναι φτώχεια»

4643892

Κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου 

Αποτυχία ζωής και φτώχεια, χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τα Χριστούγεννα χωρίς να γεννηθεί ο Χριστός στην ψυχή του καθενός, από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Με αφορμή την αυριανή εορτή του Αγίου Νικολάου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι «η Εκκλησία έχει ορίσει κάθε ημέρα να είναι αφιερωμένη σε έναν ή περισσότερους αγίους, για να ψηλαφίσουμε τη ζωή τους και να τους αποδώσουμε τιμή και ευχαριστία για όσα προσέφεραν, αλλά και για να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε, να πάρουμε από τα δικά τους χαρίσματα και να τα χρησιμοποιήσουμε στη ζωή μας, ώστε να ωφεληθούμε».

Επιπλέον, έκανε λόγο για το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου, με την επισήμανση ότι «σημειώνονται τρία πράγματα, τρεις εκφράσεις: πρώτον, ο Κανόνας Πίστεως, δηλαδή ένας κανόνας που ευθυγραμμίζει τα πράγματα και δεν αφήνει να γίνουν λάθη. Η πίστη πρέπει να μαθευτεί με σωστό τρόπο και αυτό αναφέρεται στο Απολυτίκιο, ότι δηλαδή πρέπει να ακολουθήσουμε τον άγιο σε αυτά που λέει και κάνει, για να πετύχουμε. Δεύτερον, η εικόνα πραότητος, δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια ηρεμία εσωτερική και εξωτερική. Αυτό είναι άλλωστε, και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αγίου Νικολάου από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του. Και τρίτον, ο άγιος είναι εγκρατείας διδάσκαλος. Δηλαδή, εγκράτεια στον εαυτό μας, στους γύρω μας, στην κοινωνία. Η άρνηση της εγκρατείας φέρνει πολλές δυσκολίες και προβλήματα».

Εξάλλου, στο κήρυγμά του υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως «στο Δοξαστικό ακούσαμε έναν ωραίο ύμνο που λέει 'σπήλαιον ετοιμάζουμε'. Έρχονται Χριστούγεννα, το Σπήλαιο που δέχθηκε τον Ιησού Χριστό πρέπει να ετοιμάζεται. Και το βλέπουμε από τώρα, τα φωτάκια άναψαν και ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε. Πρέπει να στολίσουμε το σπίτι μας και την ψυχή μας, διότι αν ο Χριστός δεν γεννηθεί στην ψυχή, ούτε τα λαμπάκια μας βοηθάνε, ούτε τα καλά ρούχα ή τα καλά φαγητά». Επεσήμανε ακόμη, ότι «η ανταλλαγή δώρων είναι ένα έθιμο χριστιανικό, όπως οι μάγοι πρόσφεραν στον Κύριο. Σήμερα, ο 'Αγιος Νικόλαος μας δίνει τρία δώρα, τον Κανόνα της Πίστεως, την εικόνα της πραότητας και τη διδασκαλία της εγκράτειας», επανέλαβε και ευχήθηκε «να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Αληθής Λόγος

Ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος αναγνώρισαν τις αιρέσεις ως εκκλησίες στη σύνοδο της Κρήτης, πράγμα αντίθετο προς τους ιερους κανόνες της εκκλησίας και της ορθόδοξης παράδοσης. Τώρα βγαίνει και μιλάει για το Χριστό; Ουαι ημίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές και λυκοποιμενες

Dr.

Πολύ εκτιμώ που ο Αρχιεπίσκοπος που έβγαλε το σταυρό του για να μην ενοχληθούν οι Μουσουλμάνοι μετανάστες, μας συμβουλεύει κιόλας σχετικά με το Χριστό στην ψυχή του καθενός μας. Δε ντρεπόμαστε λίγο.

Τέλος...

...καλό όλα καλά.

Χρήστος

Το νου σου πΑτερ στα χρυσάφια σας και άσε τον κοσμάκη να πεινάει.

Ch

Σεβασμιότατε, χωρίς διδασκαλία, χωρίς αναγέννηση, χωρίς επίγνωση ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός, χωρίς εκτίμηση του Μεγάλου Έργου της Σωτηρίας,και μόνο ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα,και βαπτίσθηκε μωρό,Ο Ιησούς Χριστός δεν γεννιέται μέσα στον άνθρωπο.Ερωτηση.Ποτε Επίσκοπος η Πρεσβύτερος, ενημέρωσε η δίδαξε το σώμα της Εκκλησίας, ότι το σώμα του ανθρώπου είναι ο ναός του Θεού?Και με ποιες προϋποθέσεις, γίνεται ναός του Θεού,το σώμα του ανθρώπου? Φιλολογικά μαθήματα,δεν οικοδομούν το σώμα της εκκλησίας,με αποτέλεσμα ο άνθρωπος γίνεται θρησκευόμενος.Η απορρίψει της Καινής Διαθήκης,έφερε το αποτέλεσμα,να γίνουν χιλιάδες δόγματα.Πνευματικος θάνατος.Και τα αποτελέσματα,τα ζούμε καθημερινά σε όλη την ανθρωπότητα.

Αμερικανός

Να ζήσετε με την αγάπη του τότε και να αφήσετε τα λεφτά του έλληνα πολίτη να πάνε για το χρέος. Δεν φτάνει που σας πληρώνει ο κακομοίρης ελληνικός λαος που δεν έχει βρακι να φορέσει , ακούει και τις μαλακιες σας. Η πίστη σε θρησκείες και σε είδωλα πάντα ευδοκιμούσε σε παρακμιακές χωρές και πολιτισμούς. Όπως και τωρα άλλωστε. Πέρα από τις αφρικανικές και τις ασιατικές χώρες η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που πιστεύουν σε τέτοιες προπαγάνδες που όχι μόνο δεν φέρνουν την αγάπη και την Ειρήνη , αλλα κάθε άλλο. Εμείς εδώ δεν πιστεύουμε σε τίποτα , όπως άλλωστε και στην κεντρική εως βόρεια Ευρώπη. Και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προοδεύσει σε όλους τους τομείς , είμαστε νοητικά ανώτεροι και φυσικά σας πουλάμε και σας αγοράζουμε. Κακομοίρηδες. Κυριακή εκκλησία μη ξεχάσετε να πάτε , και 1 ευρώ στο παγκάρι , θα πάνε για καλό σκοπό. Χα,χα,χ

Εστω

Από το Τζερονυμο ακούμε ένα λόγο αγάπης ένα παρηγοριτικο κελεσμα από τους ακραίους φλογερός ιεράρχες ακούμε κατηγορίες για τον πρωθυπουργό , ο ιερώνυμος είναι αρνάκι γάλακτος ταπεινός και πολύ γνωστης γι'αυτό έχει τον λαό μαζί του.

Αντε και εις ανωτερα

Εχε χαρη που εχεις ασυλια.για το λαο τελείωσες.ο,τι και ναπεις ,σ εσενα το λες

Παπαδες

"χωρίς να γεννηθεί ο Χριστός στην ψυχή του καθενός είναι φτώχεια»". Για εμάς και τις τσέπες μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

91207c8fa8af78ba4739933188426c5b_XL

Ανεπιθύμητο χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ο δήμαρχος Στυλίδας, με αφορμή την στάση που κράτησε για το Πανεπιστήμιο Στερεάς - «Απογυμνώθηκε η Στερεά Ελλάδα, η μόνη επένδυση που έγινε είναι τα διόδια» είπε

2
riot02

Μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όπου επέστρεψαν οι διαδηλωτές, όταν τα  ΜΑΤ  τους εμπόδισαν να προχωρήσουν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ -  Προληπτικές προσαγωγές και face control έξω από το Αλεξάνδρειο πριν από την ομιλία Τσίπρα

6