Ζάκυνθος: Εδώ και 5 μήνες έβλεπαν τα σημάδια για μεγάλο σεισμό

Ζάκυνθος: Εδώ και 5 μήνες έβλεπαν τα σημάδια για μεγάλο σεισμό

«Μισή ώρα πριν από τα 6,6 Ρίχτερ, προηγήθηκε ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ», αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος

seismos_zakynthos2
Έδώ και πέντε μήνες είχε δώσει προειδοποιητικά σημάδια ο σεισμός μεγέθους  6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με  ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, υποψιάστηκαν τι έπεται και μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο μελέτησαν την περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός. 

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο  Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μισή ώρα πριν από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δονηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

«Όλοι αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό. Αλλά εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς». 

«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου», αναφέρει ο διευθυντής ερευνών. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης