Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Η κυβέρνηση χειραγωγεί τη δημόσια τηλεόραση

ert

Διιαβάστε το πλήρες κείμενο της απόφασης

Γενική Συνέλευση στην οποία καταγγέλλεται η «επιδεινούμενη κατάσταση» στη δημόσια τηλεόραση που «παραπαίει», πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι δημοσιογράφοι της της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «η πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι ο υπουργός διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει αμέσως και να οριστεί διαφανής, ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών Ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα κατήγγειλαν «χειραγώγηση» από την κυβέρνηση και επιθέσεις από «πολιτικά κέντρα και εκδοτικά συμφέροντα».

Το πλήρες κείμενο της απόφασης

«Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι στην διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς και στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από πολιτικά κέντρα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 δημιούργησε προσδοκίες στην κοινωνία που καταδίκασε το «μαύρο» του 2013, για μια ανοιχτή, δημοκρατική, πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ένα αντίβαρο στη χυδαιότητα, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιχειρηματική και κομματική στράτευση που κυριαρχεί δυστυχώς στα ΜΜΕ.

Ο γίγαντας ΕΡΤ λειτουργικά και οικονομικά παραπαίει

Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στον κλοιό της λιτότητας, η ΕΡΤ λειτουργεί με "μπαλώματα". Καμία από τις διοικήσεις αυτών των ετών δεν επένδυσε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Καμία δεν είχε στρατηγικό σχέδιο. Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα που η παρούσα Διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και διοίκηση ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων.

Στη δε ενημέρωση ισχύει η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε Εντεταλμένου Συμβούλου. Επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν την δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικές ειδικότητες. Οι μικτές παραγωγές έχουν γίνει ο κανόνας και έχουν μετατραπεί σε όχημα καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων για δεκάδες συναδέλφους μας. Πρωτίστως όμως δίνουν τροφή σε κακόβουλα ψεύδη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μεγάλο δήθεν αριθμό συμβασιούχων.

Οι πολιτικές ευθύνες

Η ΕΡΤ έχει επιλεγεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως εργαλείο αλληλοεξόντωσης. Αυτή που θα εξοντωθεί τελικά θα είναι η ΕΡΤ και συνολικά η ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα που κατρακυλάει στην απαξίωση και την ανυποληψία.

Η κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Δεν τόλμησε ωστόσο να θωρακίσει θεσμικά την ανεξαρτησία της. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να την χειραγωγήσει.

Η ΝΔ έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπούλινγκ κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ήδη από τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας της. Πέντε χρόνια μετά το μαύρο, ανέχεται χωρίς διάψευση δημόσιες δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της, είτε για εκχώρηση της ενημέρωσης αποκλειστικά στους μιντιάρχες, είτε για νέο λουκέτο στην ΕΡΤ. Η επιλογή δε να σαμποτάρει την ΕΡΤ επιβάλλοντας εμπάργκο συνιστά θεσμικό ατόπημα.

Τι προτείνουμε

Πραγματική ανεξαρτησία στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι ο Υπουργός διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει αμέσως και να οριστεί διαφανής, ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών Ραδιοτηλεόρασης.

Δεν χρειάζονται εντεταλμένοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για να προΐστανται της ενημέρωσης στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Εκπόνηση νέου οργανογράμματος με διαφάνεια, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός Ραδιοτηλεοπτικού-δικτυακού, δημόσιου φορέα.
Να οριστεί άμεσα ο εκπρόσωπος εργαζομένων με ειδικότητα δημοσιογράφου στο Δ.Σ της ΕΡΤ, που δεν ορίζεται κατά παράβαση του νόμου
Η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να ανήκει στις ΔΕΚΟ.
Άμεση υπογραφή ΣΣΕ.
Η εκκρεμότητα της ηθικής, εργασιακής και ασφαλιστικής αποκατάστασης της διετίας του μαύρου δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο. Η ΚΥΑ για το συμψηφισμό αποζημιώσεων και αποδοχών πρέπει να υπογραφεί άμεσα.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν πρωτίστως τους πολίτες και να επιτρέψουν στην ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη και με επαγγελματικούς όρους. Η ΕΡΤ είναι δημόσια, δεν ανήκει στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Ο ρόλος της είναι θεσμικός και όποιος τον τραυματίζει στρέφεται κατά της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε όλες αυτές οι θέσεις μας να γίνουν ευρύτερα γνωστές και το συντομότερο δυνατό πράξη».

ΣΧΟΛΙΑ (53)

χ

Κλείσιμο μετά τις εκλογές και να γίνει εκεί μια μονάδα υγείας.Τέλος οι χαραμοφάηδες και τα κομματόσκυλα.

Γιαννης

Η ΕΡΤ ήταν και είναι για πολλά χρόνια προπαγανδιστικό κανάλι εναντίοντηςΝΔ.Γι αυτό,όταν ήταν κυβέρνηςη,την έκλεισε. Τώρα ,αφού δεν μπορεί να την κλείσει,της κάνει εμπάργκο.Και καλά κάνει. Οι θέσεις που διατυπώνουν συχνά οι:Καψώχας,Ακριβοπούλου,Παπαδημητρίου,Αρβανίτης, Κοτρώτσος κ.ά εναντίον της ΝΔ,μου φέρνουν στο νου ένα άρθρο του Δ.Σαπρανίδη (αν δεν κάνω λάθος στο όνομα)στο δεύτερο πρόγραμμα του ραδιοφώνου,2 ημέρες πριν τις εκλογές, με τον τίτλο οι γαλαζοτραμπούκοι. Αναφέρομαι βέβαια στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου και των αλήστου μνήμης πρασινοφρουρών.

Α χα

Όταν θα κλείσετε και θα απολυθείτε όλοι, όλα αυτά δεν θα έχουν καμιά σημασία! Άιντε που μου θέλετε και διαφάνεια, αυτό σας πείραξε, που μου έχετε αράξει πάνω στο φραπέ και πληρώνεστε απ' το αίμα του λαού!

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Η ΕΡΤ είναι πολύ πιο ποιοτική από τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά κανάλια. Προσφέρει καλύτερη και αντικειμενική ενημέρωση καθώς και ποδοσφαιρικούς αγώνες της superleague και euro, mundial. Τα ιδιωτικά τι προσφέρουν????

Γειά σου σύντροφε .

Γεια σου ΕΡΤατζή . Δώσε μου πίσω τα 300 εκατ, το έτος που κοστίζει σε φόρους . Ξέρω να τα τρώω και μόνος μου σε Νέτφλιξ και απευθείας στρήμιν όσων αγώνων θέλω . Το θέμα είναι ζήτημα αρχής . ΓΙΑΤΙ ένα χρεωκοπημένο κράτος -χωρίς αντικαρκινικά φάρμακα, χωρίς εμβόλια, χωρίς ψεκασμούς για ελονοσία- να πετάει λεφτά για κάτι που δεν είναι ζωτική ανάγκη; Το κράτος υπάρχει για λίγες ζωτικές ΑΝΑΓΚΕΣ . Ανάγκες είναι να έχει μια πατρίδα το εθνος (ο σκοπός ύπαρξης του κράτους δηλαδή) , οι εμβολιασμοί , η αστυνομία κτλ . Άλλο ΑΝΑΓΚΗ , άλλο χόμπυ . Χωρίς εμβολιασμούς ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ . Χωρίς Μουντιάλ δεν πέθανε ποτέ κανείς , ας το δείξουν λοιπόν οι ιδιώτες .

Γειά σου σύντροφε .

''Καλύτερη κι αντικειμενική ενημέρωση'' ! ! ! Να΄σαι καλά, γέλασα και σήμερα . Σοβαρά όμως , έχουμε 2018 , ακόμα κι εσύ από το ΠΘ ενημερώνεσαι το πρώτο σάητ στην Ελλάδα , και τα εκατοντάδες άλλα, έχει για όλα τα γούστα . Το ΕRΤ.GR είναι πάτος , όπως κι η υπόλοιπη ΕΡΤ . ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΧΑΡΑΤΣΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ . ΔΕΝ χρειάζεται κρατική ηλεκτρονική ενημέρωση , όπως ακριβώς δεν υπήρξε ποτέ κρατική εφημερίδα , όταν υπήρχε μόνο χάρτινος τύπος .

Κλείσιμο

ΔΕΝ είναι δουλειά του κράτους η ψυχαγωγία (και σίγουρα δεν είναι η κρατική προπαγάνδα-''ενημέρωση'') . Σίγουρα πάντως δεν είναι δουλειά ενός χρεωκοπημένου κράτους , χωρίς εμβόλια , χωρίς νοσοκομεία , χωρίς σύνορα , με ενδημική ελονοσία . . . Ας κάνει τα βασικά το κράτος και να κλείσουν τα φρουφρου (οι ΔΕΚΟ)

Δημοσιος Κηφηνας

ουτε εμεις δεν τη βλεπουμε συναδελφε.......σοβαρεψου..........

Τι προσφέρουν ή τι μου παίρνουν;

Και τι με νοιάζει εμένα τι κάνουν και τι προσφέρουν τα ιδιωτικά σύντροφε; Δικά τα τους λεφτά είναι, ότι θέλουν ας δείχνουν. Εφόσον είσαι ούφο δες survivor και διαγωνισμούς τραγουδιού. Η ΕΡΤ χρησιμοποιεί ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ λεφτά και μου τα παίρνει με το ζόρι, οπότε ναι, με νοιάζει τι τα κάνει

JoA

Βέβαια, τώρα το καταλάβατε κ εσείς. Σε λίγο θα φύγουν οι προστάτες σας, οι τεμπέληδες και ελεεινοί παπάδες, καταληψίες, τσιπραιοι. Κ τώρα ομολογείται αυτά που οι πέτρα γνωρίζουν ανοίγοντας το κουτί! Να κλείσει πάλι. Παρά να βλέπουμε το δελτίο τύπου των ψευτών κ απατεώνων τεμπέληδων καιροσκόπων.

Τι λέτε βρε παιδιά ?????

Τώρα σας ήρθαν τέτοιες σκέψεις? ??? Τώρα είναι αργά να το παίζεται αθωες περιστερες....

GEORGEGR

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑ ΚΥΝΗΓΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ (ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΣΤΕ ) ΧΘΕΣ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΕΛΦΟΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΑΘΕ ΑΛΛΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΑΛΛΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ . ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΝΕΒΗΚΑΤΕ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΤ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΚΟΜΑ ΗΤΑΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΩΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΤΕ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΒΑΛΤΕ ΔΙΠΛΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΗΠΩΣ ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΟΝΤΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΟΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ

κουλη αν και αριστερος

ΣΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ..ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙ... ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ !

η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

αυτη περιλαμβανει και αυτον τον δημοσιογραφο που ειπε στον Πολακη " αυτη η κυβερνηση ειναι καταδικασμενη να πετυχει " ?? τωρα που πηρατε χαμπαρι οτι πατε ταμειο ανεργιας το παιζετε αγωνιστες και επαναστατες κρατικοδιαιτοι δημοσιοι υπαλληλοι ?

Από ιδρύσεως

Από εποχής ΥΕΝΕΔ η κρατική τηλεόραση ήταν προπαγάνδα του εκάστοτε καθεστώτος . Μετά ...Μαρούδας και ΠΑΣΟΚάρα , οι γνωστές αθλιότητες . Ζούμε στο 2018 , υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια , υπάρχει ίντερνετ εδώ και 20 χρόνια και , αφού υπάρχει επιλογή , κ α ν ε ί ς πια δεν βλέπει ΕΡΤ . Κλείσιμο και τα λεφτά σε νοσοκομεία ή αστυνομία , όχι σε χόμπυ . Οι φόροι μας δεν είναι για χόμπυ , είναι τις βασικές ανάγκες που μόνο το κράτος παρέχει -ή θα έπρεπε να παρέχει με τόσα που αρπάζει : σύνορα, δικαστήρια , φυλακές .

Ναι.

Να αγιασει το στομα σου. Φωνη της λογικης, ναι ρε φιλε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

diasosi_main

Κόβουν την ανάσα οι μαρτυρίες των ψαράδων που έσωσαν την κοπέλα - «Eάν αργούσαμε δέκα λεπτά, ίσως να μην ζούσε» - Κατέγραψαν με κάμερα τις δραματικές στιγμές στη θάλασσα - «Η κοπέλα από το σοκ δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη»