Έκθετη ξανά η Ελλάδα για το μεταναστευτικό: Κριτική από τη Γερμανία, έρευνα από την OLAF

Έκθετη ξανά η Ελλάδα για το μεταναστευτικό: Κριτική από τη Γερμανία, έρευνα από την OLAF

Για τραγική κατάσταση παρά τη συνεχή βοήθεια προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο Γερμανός πρέσβης - Στο «μικροσκόπιο» της OLAF ξανά το υπ. Εθνικής Άμυνας - Φτάσαμε στην κόλαση λένε οι εγκλωβισμένοι της Μόριας

migrants_arthro
Έναν χρόνο πριν, ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα εξήρε την αντιμετώπιση της χώρας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. «Σας ευχαριστώ που δείξατε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης» σημείωνε χαρακτηριστικά. Δώδεκα μήνες μετά, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Ο Γενς Πλότνερ, μέσω μίας συνέντευξής του στην "Griechenland Zeitung", τη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, επικρίνει τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Επισημαίνει την αργή και προβληματική διαδικασία παροχής ασύλου, ενώ αφήνει σαφέστατες αιχμές για την οικονομική στήριξη και τη βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει λάβει η Ελλάδα.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2015, αναλαμβάνοντας ένα δυσανάλογο βάρος της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, τη στιγμή που ήταν εμφανής η έλλειψη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ολιγωρίες, οι διαφωνίες και οι υποχωρήσεις εξ ανάγκης. Ακόμα, όμως, και όταν τα χρήματα άρχισαν να συρρέουν, ο μηχανισμός αποδείχθηκε «βαρέλι δίχως πάτο», στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης του προβλήματος. Ατελείωτα εκατομμύρια έχουν δοθεί προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να βελτιώσουν ούτε στο ελάχιστο την κατάσταση στη Μόρια. Απόδειξη οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν, οι οποίες και κάνουν τους πρόσφυγες να δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να έχουν πνιγεί στη θάλασσα από το να βρίσκονται εκεί, ή σε κάποιο άλλο χώρο φιλοξενίας.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατ. ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», είπε ο πρέσβης.

Για του λόγου το αληθές, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)-κάτι σαν ευρωπαϊκός ΣΔΟΕ- ερευνά μία χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Το ποσόν αυτό αφορά πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και αφορούσε στο Προσφυγικό. Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν την οποία επικαλείται στο σχετικό δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Europe, η υπόθεση του ΥΕΘΑ είναι η μόνη γνωστή περίπτωση παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.

«Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των εν εξελίξει και πιθανώς επακόλουθων ερευνών και δικαστικών διαδικασιών» ανέφερε το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας στην ιστοσελίδα «New Europe» και προστίθεται: «Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπλεκόμενο πρόσωπο ή οργανισμός έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας». Αμέσως μετά και την αποκάλυψη της είδησης πως ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα για εν εξελίξει έρευνα της OLAF, πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν την υπόθεση με το προσφυγικό. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, όμως, η έρευνα σχετίζεται με οικονομικές συναλλαγές που αφορούν μόνο τη λειτουργία του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και δεν έχει καμία σχέση με το κομμάτι του προσφυγικού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλωστε, και το γραφείο του στην Αθήνα, δεν έχουν σχέση με τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, καθώς αυτά προέρχονται από την Κομισιόν και διατίθενται μέσω ειδικών ταμείων.

Εκτός από το ότι η Ελλάδα βρίσκεται και στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, τα σχόλια του Γερμανού πρεσβευτή έρχονται τη στιγμή κατά την οποία βρίσκεται και στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου. «Πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα έλαβαν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποσπασματικές προσεγγίσεις, στις οποίες κανένα θεσμικό όργανο δεν έχει πλήρη επίβλεψη για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα», γράφει σε ένα δημοσίευμά της η New York Times με τίτλο Following the money.

Κλείσιμο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, έσπευσε να υπερασπιστεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Καταρχήν το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί, αφορά κάλυψη αναγκών μέχρι το 2021. Ειδικά τα κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού και η διαχείρισή τους έχει γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης