Επιστολή-«καταπέλτης» για το Μάτι σε Γεροβασίλη - Παπακώστα: Συγκαλύπτετε έγκλημα!

mati_arthroo

Ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκρουρμπάτσης διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία στο Μάτι - Επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμα διαταχθεί ΕΔΕ, γράφοντας στη νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ να ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική, αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων»

Επιστολή-«καταπέλτη» προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέστειλε ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Γκουρμπάτσης, με αφορμή την παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 98 άνθρωποι.

Ο αντιστράτηγος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ' εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκουρμπάτσης ζητά να διενεργηθεί άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα, «η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία».

Ο κ. Γκουρμπάτσης ήταν αυτός που συνέταξε για λογαριασμό των δύο οικογενειών και το πόρισμα-«κόλαφο», που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, καταγγέλλοντας σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις αρμόδιων οργάνων.

«Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά. Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, η ποινική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι εντελώς ανεξάρτητη από μια παράλληλη για την ίδια υπόθεση διοικητική εξέταση, αφού είναι διαφορετικό το είδος των ενδεχόμενων ευθυνών που στοχεύουν και αποσκοπούν από άλλη οπτική γωνία στη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο τα 98 θύματα.

Και συνεχίζει: «Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες. Αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ να ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων, να παραγγείλετε έστω και σήμερα τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα».

Εν τω μεταξύ, αίτημα στην Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας να οριστεί ειδικός εφέτης που θα αναλάβει, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, την έρευνα για το τις φταίει για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, υπέβαλε εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Η αίτηση για σύγκληση της Ολομέλειας υποβλήθηκε από τον Παναγιώτη Σταμάτη, ο οποίος επικαλείται τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς και την πρόδηλη αδράνεια και τις παραλείψεις των υπευθύνων, όπως αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Tsak

Για να καταλογίσεις ευθύνες πρέπει να πιάσεις το κουβάρι από την αρχή. Πως βρήκαν τα οικόπεδα εντός του δάσους Ποιοι τα πούλησαν και ποιοι μεσολάβησαν. Ποιος έδωσε την άδεια να κτίσουν Ποιος έκανε την χάραξη των δρόμων Τηρήθηκαν οι όροι ασφαλείας Ποιος έδωσε την άδεια να κοπούν τα πεύκα Πως δόθηκαν οι παροχές ΟΚΩ Ας τιμωρηθούν πρώτα αυτοι και τότε να δούμε τους υπόλοιπους. Όταν έκτισαν μέσα στο δάσος όπως και πολύ αλλοι δεν ήξεραν ότι κάποια στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο.

Λευθέρης

Φωτιά στο Μάτι ;; Ποιά φωτιά ;; Δεν ξεχάστηκε ακόμα ;; Η πλημμύρα στη Μάνδρα πως ξεχάστηκε..Τώρα βγαίνουμε από τα Μνημόνια !! Δοξάστε μας !!!

Συνταξιούχος

Κάποτε με είχανε βάλει να κάνω ΕΔΕ σε δημόσιο οργανισμό γιατί τσακώθηκαν δύο υπάλληλοι. Τώρα με τους 100 νεκρούς κάποιοι στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία τι λένε; Η παράλειψη διενέργειας ΕΔΕ είναι πιθανά ποινικό αδίκημα

Κκ

Ξεχασα, ποιο ειναι το αστειο στο πορισμα? Γιατι στις περιπου 20 σελ που διαβασα (μέρος του πορισματος) , δεν το βρηκα.

Μανος

Ο Τσιπρας κι ο Καμμένος όλα τα λεφτά του υπουργείου προστασίας τα έχουν δώσει για τις ανέσεις και τα επιδόματα στους λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα η πυροσβεστική και η αστυνομία να μην έχουν ούτε λαστιχα στα οχήματα Ν αλλάξουν. Για νέο εξοπλισμό ούτε λόγος φυσικά. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις τραγωδίες που ζουμε

periklis

συγκαλυψη

sss

οι συριζανέλ σφυρίζουν αδιάφορα, κάνουν το κορόιδο, όπως πάντα

GeorgeP

Και όσοι είχαν νομιμα;

Συγκάλυψη..

Είναι πάγια τακτική κάθε απολυταρχικου καθεστώτος. Ούτε για τους 24 νεκρούς στην Μάνδρα πλήρωσε κανείς ούτε για τους εκατό του Ματιου θα πληρώσει κανείς. Γιατί όσες ΕΔΕ και να γίνουν όλα θα καταλήξουν στο ίδιο τελικό πόρισμα, ότι το κράτος και ειδικά υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως η Πυροσβεστική μπουρδελοποιηθηκαν με βασικό υπαίτιο την πλέον ανεύθυνη κυβέρνηση που είδε ποτέ ο τόπος. Κυβέρνηση που στο τέλος της τετραετίας της ψάχνει ευθύνη στην αντιπολίτευση είναι σαν να μην πέρασε ποτέ, και άρα απέτυχε παταγωδώς στο βασικό της έργο για το οποίο εκλέχθηκε.

ML

Ότι να ναι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kakos_kairos

Έρχεται ένας από τους ιστορικότερους χιονιάδες των τελευταίων δεκαετιών, λόγω του χαμηλού υψομέτρου της χιονόπτωσης και της μεγάλης έκτασης γεωγραφικά

petrelaio

Ελάχιστες, έως μηδενικές, είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που παίρνουν τηλέφωνο για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με πετρέλαιο θέρμανσης καθώς οι περισσότεροι αρκούνται στα 200 λίτρα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να αντέξουν στην κακοκαιρία