Μειώσεις-σοκ 30% σε συντάξεις: Κόβουν από τώρα την προσωπική διαφορά σε συνταξιούχους χηρείας

xireia-sintai-new

Ο ΕΦΚΑ προχωρά σε επανυπολογισμό της σύνταξης των θανόντων και την ψαλιδίζει κατά 30% ή περισσότερο – Ο παράνομος επανυπολογισμός θίγει 80.000 συνταξιούχους χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώ

Πριν φτάσουμε στο κατώφλι του 2019 και ληφθεί η απόφαση για το «μαχαίρι» στις παλιές συντάξεις με βάση την προσωπική διαφορά, ο ΕΦΚΑ επανυπολογίζει τη σύνταξη των θανόντων και την ψαλιδίζει από τώρα όχι μόνο κατά 18% που ορίζει ο νόμος αλλά κατά 30% ή και περισσότερο.

Οι υπάλληλοι έλαβαν σαφείς οδηγίες μέσω εγκυκλίων να εκδίδουν τις συντάξεις χηρείας λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η σύνταξη του άμεσα δικαιούχου έχει ήδη περικοπεί. Για το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας, δηλαδή, οι συντάξεις όσων απεβίωσαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν ήδη περικοπεί πολύ πριν το 2019, τακτική που έρχεται σε αντίθεση με το νόμο.

Το θέμα που έχει αναδείξει πριν λίγους μήνες η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσιοποιώντας τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, επαναφέρει σήμερα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ), τονίζοντας ότι ο παράνομος επανυπολογισμός θίγει 80.000 συνταξιούχους χηρείας και η αφαίμαξη ανέρχεται μέχρι τώρα σε 175 εκατ. ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στην διάθεσή του, αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου από μέλη του, από τις οποίες διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι λάθος. Ενώ ο νόμος 4387/16 ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων θα ισχύσει από 1/1/2019, οι συντάξεις χηρείας που έχουν μεταβιβαστεί στον επιζώντα σύζυγο έχουν ήδη επανυπολογιστεί παράνομα και αυτό γιατί δεν υπολογίζουν το 50% στο αρχικό ποσό σύνταξης του θανόντα αλλά στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό του ν. 4387/16.Παράδειγμα:

Συνταξιοδοτική πράξη, μεταβίβασης λόγω θανάτου

Η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης του θανόντα είναι 1.519,92€.

Η απόφαση που έπρεπε να βγει κανονικά με το 50% της σύνταξης είναι: 1.519,92 επί 50% = 759,96€.

Μετά από τον παράνομο επανυπολογισμό, μειώνεται η αρχική απόφαση από 1.519,92€ σε 1.024,84€.

Και υπολογίζεται το 50% στα 1.024,84€ δηλαδή 512,42€ η σημερινή καταβαλόμενη σύνταξη χηρείας.

Άρα 759,96€ (προ επανυπολογισμού) μείον 512,42€ = 247,54€ η σημερινή διαφορά.

Κλέβουν 247,54€ τον μήνα (από 1/6/2016 έως και σήμερα), δηλαδή 247,54 X 27 μήνες = 6.683,58€, επανυπολογίζοντας την σύνταξη του θανόντα εφαρμόζοντας τον νόμο κατά το δοκούν.Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά:

Α) από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να τροποποιήσει όλες τις εκδοθείσες πράξεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, από τις 13/5/2016 και μετά.

Β) Να επιστραφούν άμεσα οι διαφορές στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για πρώτη φορά καταργεί σύνταξη (χηρείας) αφού προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος αν είναι κάτω των 52 ετών δεν παίρνει σύνταξη. Παράλληλα μειώθηκε το ποσό της σύνταξης από 70% σε 50%.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Περί αξιοπρέπειας

Αυτός που έβαλε την Ελλάδα στο Ευρώ κατέστρεψε την χώρα διά παντός. Οι Έλληνες δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είναι προτεκτοράτο και εξελίσσονται σε Χώρα γκαρσονιών και χωματερή λάθρων. Όλες οι πολιτικές παρατάξεις που πέρασαν μας ισοπέδωσαν γιά να τα φάνε μεταξύ τους. Δεν μπήκε όμως κανείς στη φυλακή. Οι ευρωπέη γελάνε με τις συντάξεις, τον ένφια κλπ. Και ο λαουτζίκος πάει σαν χάνος με τον ΑΠΕΧΘΉ αλέχθι και πέφτει εκ νέου στο στόμα του Ευρω-Λύκου. Εκτός Ευρώ θα είχαμε αξιοπρέπεια. Ξυπνήστε πριν να είναι εντελώς αργά και κυνηγήστε τους. Ας μείνουν οι δυό τρεις που έχουν σχέσεις προσωπικές με τους κυβερνητικούς και τους κουλικούς και δεν ξέρω ποιούς να τους στηρίζουν. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει και να πάρει την Ελλάδα και την Μακεδονία πίσω.

Victor

Τι πάει να πει προσωπική διαφορά. Ο καθένας να παίρνει αναλογικά με αυτά που πλήρωσε, τελεία και παύλα!

Κούλης

Γράψτε κάτι και για τις αυξήσεις στους μισθούς (όχι με ψιλά γράμματα)

Ανώνυμος

ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ ΑΛΛΑ ΑΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΨΥΧΟΥΛΑ

θανατος

80000 συνταξιούχοι χηρείας μέσα σε δύο χρόνια από τον Νόμο Κατρούγκαλου ? Πόσοι συνταξιούχοι πεθαίνουν κάθε μήνα δεν βγαίνουν τα νούμερα 80000/24 μήνες = 3334 θάνατοι, σαν πολύ μου φαίνεται. που τα βρίσκεται τα στοιχεία αυτά ?

Cris

Σχόλια χωρίς να σκεφτόμαστε ανθρώπινα και απλά, χωρίς να παίρνουμε νοερά, έστω και για ένα λεπτό, τη θέση των κυριών που έχασαν τους άνδρες τους, δηλαδή την αδερφή μας, τη γυναίκα μας, τη μάνα μας. Είσαι λέει, ο κ. 12%, ο εισαγγελέας στις πλατείες των αγανακτισμένων (Κατρούγκαλος) κάτω από 52 δεν παίρνεις σύνταξη χηρείας. Όχι κ. Εισαγγελέα να παίρνω ότι αντιστοιχεί για τα χρόνια που δούλεψε ο αποθανών. Στα 50 μου είμαι μητέρα ενός φοιτητή, ενός μαθητή Λυκείου και μιας μαθήτριας Γυμνασίου. Μπορείς να μου πεις ανεκδιήγητε πως θα επβιώσουμε(όχι να ζήσουμε) 4 άτομα. Στην καλύτερη περίπτωση, έστω ότι δεν πληρώνω ενοίκιο, μπορώ να ζήσω; Μου δίνεις την ευκαιρία με ανεργία 25% να βρώ δουλειά; Με ασφαλίζεις; Βάλε στη θέση μου τη γυναίκα σου, μπορεί να ζήσει; Αλλά σε ποιόν να τα πεις; Στον νεαρό μαθητευόμενο(44 ετών), που προεκλογικά έλεγε στον υπερήλικα "ναι αλλά οι άλλοι θα σου κόψουν το ΕΚΑΣ"; Και το έκοψε ο ίδιος κυνικά και ο συνταξιούχος του ΙΚΑ με τα 738 Ευρώ των κακών ΣαμαροΒενιζέλων πήγε στα 517. Και υπάρχουν ακόμη σχόλια ανθρώπων που ειρωνεύονται, που λένε τι θα κάνουν οι άλλοι και μας κάνουν και μαθήματα Οικονομίας. Εύχομαι να μην βρεθούν τα προσφιλή μας πρόσωπα στη θέση αυτή των άτυχων, πλην αξιοπρεπών γυναικών που αντιστέκονται.

Ο τρελός πόντιος

Για το καλό σας βρε κουτα.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ

ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ο Γιωργος

10 ευρω τη μερα σας εχουν βγαλει για να ζειτε οσοι δεν αρμεγεστε τακτικα. Φατε ευρο και ευρωπη για να πλουτιζουν μερικες "φαμιλιες" με τα δυο τριτα του ιδρωτα σας.Μεθαυριο να πατε στο Γιαννη που θα περασετε καλυτερα απο τον Γιαννακη. Θα σας κανει και εκπτωσεις. Αυτα παθαινει κανεις οταν ζει σε προτεκτορατο της Γερμανιας. Δειτε και λιγο την νοτιο Αφρικη. Αντε τωρα να σχολιασει κανενα τρολι για Βενεζουελα. Αυτη την πιπιλα σας πουλανε και σας πηραν και τη γη σας σε μολις δεκα χρονια. Εχετε λαμπρο μελλον. Με την αναπτυξη που θα ερθει θα φτιαχνουμε και BMW σε λιγο. Μονο που οι ποιο φτηνοι στην αγορα εργασιας θα ειναι οι επικοι που κουβαλανε οι "εταιροι" μας και εσας θα σας κοβει κομματι κομματι η ΑΑΔΑΕ για τους τοκογλυφους. Ευροπαιιιιιιιιιιοι Μου!!!

Mhtsos

Αφιερωμένο στα δεξιά κοπανια του στυλ .... Ας ψηφίσουμε τον Αλέξη, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Τώρα στα τέσσερα και γουστάρω τρελα. Μπάρμπα Κώστα, για εσένα λέω που τώρα καίγεσαι !!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

enarksi-patrino-karnavali-2020

Οι χιλιάδες πατρινοί που είχαν κατακλύσει την πλατεία Γεωργίου, παρακολούθησαν από κοντά το τελετουργικό της επίσημης έναρξης του καρναβαλιού, χειροκροτώντας τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος - Δείτε βίντεο 

themos_ar1

Το μνημόσυνο του Θέμου Αναστασιάδη έγινε σήμερα στη Μάνη, το μέρος που αγαπούσε και ο ίδιος διάλεξε για την ταφή του

15