Οι πρώτοι γιατροί που πιάστηκαν με μίζα Novartis

Οι πρώτοι γιατροί που πιάστηκαν με μίζα Novartis

Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία - Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας

Καθηγητές Πανεπιστημίου αλλά και γιατροί της διπλανής πόρτας, είναι μεταξύ των επιστημόνων που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά δεν τον τήρησαν, με αντάλλαγμα του “φούσκωμα” των τραπεζικών τους λογαριασμών από τη Novartis. To “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει τις πρώτες περιπτώσεις γιατρών που ταυτοποίησε η εισαγγελική έρευνα με τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρείας.


Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2016 από την τότε Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τη διάδοχό της κ. Ελένη Τουλουπάκη. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν εντοπίστηκε ο λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, από όπου στέλνονταν τα χρηματικά εμβάσματα στην Ελλάδα από το 2006 και έπειτα. Το συνολικό ύψος των εμβασμάτων ανέρχονταν σε 50 εκατομμύρια ευρώ. Όπως έδειξε η έρευνα, τα 2/3 του ποσού αφορούσαν το επιχειρησιακό σκέλος της Novartis, όπως παραγγελίες σε άλλες εταιρείες για παραγωγή χαπιών κ.α., ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέληξε σε τσέπες γιατρών με τη μορφή της προμήθειας.

Συνολικά περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μη γνωστό αντικείμενο έλαβαν εμβάσματα από το λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία. Ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας. Και όπως διαπιστώθηκε, ήταν εκατοντάδες οι περιπτώσεις γιατρών που χρέωναν το ελληνικό Δημόσιο συνταγογραφόντας φάρμακα της Novartis και βρέθηκαν να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον επίμαχο λογαριασμό.
Μέχρι σήμερα η έρευνα έχει ταυτοποιήσει περισσότερες από 600 περιπτώσεις γιατρών που έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.

Μεταξύ των επιστημόνων που εμφανίζονται να έχουν αθέμιτες δοσοληψίες με την εταιρεία είναι:


* Καθηγητής ιατρικής έλαβε περίπου 75.000 ευρώ από το 2006 και εντεύθεν. Πρόκειται για εξέχον πρόσωπο στο χώρο της Πανεπιστημιακής κοινότητας με μακρά καριέρα, που παρά το βαρύ βιογραφικό του δεν είπε “όχι” στη μίζα που ξεπερνούσε κατά μέσο όρο τις 10.000 ευρώ ετησίως.

* Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το όνομα ενός αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής, επίσης με σπουδαία καριέρα, ο οποίος έβαλε στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό άνω των 60.000 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, ότι σημαντικά ποσά και σε κάποιες φορές ακόμη μεγαλύτερα, έλαβαν και οι γιατροί της διπλανής πόρτας, δηλαδή επιστήμονες που δεν έχουν κάποια πανεπιστημιακή έδρα ή σημαντική διοικητική θέση στο ΕΣΥ. Από το πάρτι της μίζας δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και ονόματα γιατρών που εδρεύουν στην επαρχία.

Οι τελευταίοι ίσως και να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς λόγω των ελλείψεων στην Περιφέρεια, δέχονται περισσότερους ασθενείς άρα συνταγογραφούν αναλόγως και περισσότερα φάρμακα.

* Τα τραπεζικά εμβάσματα εμφανίζουν παθολόγο από το Λαύριο να εισέπραξε, από τον ελβετικό λογαριασμό της Novartis, ποσό που αγγίζει τις 70.000 ευρώ.

* Καρδιολόγος από την Καλαμαριά κατάφερε ακολουθώντας την ίδια τακτική, δηλαδή γράφοντας αθρόα φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας, να αυξήσει την περιουσία του κατά περίπου 50.000 ευρώ μέσα σε μόλις μια πενταετία.

* Ανάλογο συνολικό ποσό (50.000 ευρώ) με τη μορφή εμβασμάτων από την Ελβετία εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό ενός παθολόγου από τη Νίκαια.

* Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη ανταμείφθηκε για τις “υπηρεσίες” του με 45.000 ευρώ.

Τα δεκαχίλιαρα έπεφταν “βροχή” για τους “συνεργάσιμους” ιατρούς, οι οποίοι δεν δίστασαν να βάλουν το παράνομο χρήμα πάνω από τον όρκο τους, την επιστήμη τους αλλά και την υγεία των ασθενών τους. Διότι εκτός από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ακόμη σοβαρότερο είναι να διερευνηθεί, πόσα από αυτά τα φάρμακα αυτά ήταν αχρείαστα ή αποδείχθηκαν βλαπτικά για την υγεία των πελατών τους που τελούσαν εν αγνοία και τους εμπιστεύονταν τυφλά.

Ο έλεγχος αν και έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση εκατοντάδων γιατρών με τη Novartis και τις αθέμιτες μεθόδους της, εντούτοις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δύο χρόνια μετά την έναρξή του. Τα τραπεζικά στοιχεία που έλαβαν οι ελληνικές αρχές έχουν καταγεγραμμένη όλη τη διαδρομή του χρήματος.

Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν, ήταν να επικοινώνησαν με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και άλλους, αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, για να εντοπίσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς στους οποίους θα μπορούσε να ασκηθεί ποινική και πειθαρχική δίωξη για δωροδοκία. Ίσως οι ελεγκτικές αρχές να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (166)

Χρήστος Σπυρίδης

Τα ονόματα στη φόρα, διαφάνεια και καθαρή Δημόσια Διοίκηση. Τώρα τα ονόματα, άλλως τα δημοσιεύματα είναι παραμύθια της Χαλιμάς

Γεώργιος

Χωρίς ονόματα το αρθρο λέει : μπλα μπλα μπλα μπλα.......

)

δώκε μας και μια λίστα με ονόματα σε pdf και θα σαι θεούλης Πρωτοθεμιανέ.

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ

Ένας απο τους βασικούς λόγους μεταξύ άλλων (μίζες πολιτικών, Ολυμπιακοί, Εξοπλισμοί κλπ), που η χώρα πτώχευσε και σήμερα την πληρώνουμε όλοι μας με την υπερφορολόγηση, ειναι οι υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων (όχι μόνο της Novartis), απο μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού της χώρας (ιδιώτες και δημόσιοι). Το ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ήταν ταξιδάκια σε όλον τον πλανήτη (τα οποία βέβαια πληρώναμε όλοι εμείς), καταθέσεις στους λογαριασμούς τους, καθώς και χίλια δυο καλούδια... Είχαν γίνει λίγο πολύ υπάλληλοι των εταιρειών υπερασπίζοντας τα συμφέροντα τους και όχι του κράτους ή του ασθενούς τους . Ετσι κατέληξαν οι συμπολίτες μας που ανήκουν στην υψηλότερη μορφωτική βαθμίδα (γιατροί), να φέρονται σαν κοινοί κλεπταποδόχοι, φορτώνοντας στα ήδη υπερφορτωμένα ασφαλιστικά ταμεία αρκετά ΔΙΣ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ τους - ανέπτυξαν λοιπόν με αυτόν τον τροπο μια άκρως ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ συμπεριφορά... Ελάχιστη δικαίωση για το μέσο φορολογούμενο δεν ειναι η ΤΙΜΩΡΙΑ τους δικαστικά - θα δεχθώ οτι παραστράτησαν - αλλα η άμεση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συμφωνώ!

Τι να το κάνουμε να μπούνε φυλακή (σίγα μη μπούνε, λέμε τώρα...). Να επιστρέψουν τα λεφτά.. με τόκο!

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΠΕΡΥΣΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΟΣ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ. Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΆΖΕΙ ΕΙΝΑΙ "ΨΩΝΙΟ" Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ . Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΕΙ

Αιρετικός

Είσαι εκτός θέματος φίλε μου

ΕΛΛΗΝ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ Π.Χ.

ΙΑΤΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΕΙΠΕ. Ο ΨΕΥΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΣΤΙΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΩΣΤΙΑ. (ΣΩΡΑΝΟΣ 4ος ΑΙΩΝΑΣ ΠΧ)

Νικος

Τα λαμόγια Αδωνης και Λοβέρδος στο απυρόβλητο ε;

Πάνος

Μήπως παιδιά υπάρχει και το όνομα του Πολάκη? Κάτι άκουσα ο,τι δεν άφηνε συνέδριο για συνέδριο.

Ααα

Κάτι δεν βγαίνει.... Σύμφωνα με το άρθρο: 50 εκ, το 1/3 σε 3,000 γιατρούς δηλ. 17 εκ. σε 10 χρόνια δηλ. λιγότερο από 6 χιλ. μέσο όρο. Οπότε 600 ευρώ το χρόνο ή 50 ευρώ το μήνα. Αν κάποιοι, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, πήραν 50-75 χιλ. τότε (για να βγει ο μέσος όρος) άλλοι πήραν 1-2 χιλ. δηλ. 100-200 το χρόνο ή 10-15 ευρώ το μήνα.

Θεός

Μπορεί να λαδώθηκαν ένα έτος, να μην έκαναν τις αναμενόμενες παραγγελίες και η Novartis να μην τους ξαναέστειλε. Μην το πολυκουράζεις και πέσε για ύπνο.

6+2+4= 12 χρονια πανεπιστήμιο

2 στο νήπιο, +6 στο δημοτικό+6 στο γυμνάσιο-λύκειο+ 6 στο πανεπιστήμιο+ 2 αγροτικό+3 ειδικότητα+ 2 εξειδίκευση = 27 χρόνια στα θρανία. Με μισθό 800 ευρω , όταν ο οδηγός του οασα, ξεπερνάει τα 1.500. ΧΩΡΑ ΓΕΛΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...... πολύ καλά κάνουνε και τα "παίρνουνε" και τα μαύρα, και τα φακελλάκια, και ετσι, και γιουβέτσι. ....... ΟΤΑΝ ο πιτσιρικάς πέθαινε στο διάβασμα, ο πατέρας του μάτωνε για φροντιστήρια, εσυ ΓΥΦΤΟ, μου πήγαινες σε παραλιακές καφετέριες με γκομενάκια. ..... αει στο διάλο νούμερα, που θέλετε, να σας "σώζει τις ζωές" κάποιος με 800 ευρω τον μήνα........Τσαμπατζήδες μιά ζωή....... τους γιατρούς με τα 5χίλιαρα τους μάθαμε...... άιντε τώρα να δούμε και τους υπουργούς με τα εκατομμύρια.....ΑΝ θα τους μάθουμε ποτέ....

Κυριακή

Συμφωνω απολυτα φιλε μου με τα λεγομενα σου.

Ελβετός τουρίστας

Αγαπητέ, έτσι όπως λες είναι οι ανισότητες μεταξύ γιατρού και οδηγού, αλλά αυτό δεν νομιμοποιεί τους γιατρούς να λαμβάνουν μίζες. Γνωρίζουν εξ αρχής αυτή τη διαφορά.

Οταν ημουνα μικρουλης κι ελειπεμο θειος ρουλης

Ε μαλλον, θα ηθελες να εισαι ιατρος αλλα με αυτα που λες μαλλον δεν τα καταφερες παρολο που πολυ θα ηθελες γιατι τα γκομενακια σου φταιγανε ....και καλα.

Ελπίδα

Αν ένας γιατρός νοιώθει έτσι, τότε προφανώς 27 χρόνια στα θρανία δεν έμαθε απολύτως τίποτα και έχασε τον χρόνο του. Η ίσως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι εντελώς αποτυχημένο, γιατί δεν του έμαθε τα σημαντικώτερα. Ο γιατρός είναι λειτουργός, δεν είναι μπίζνα. Αυτοί οι γιατροί μειώνουν και τους συναδέλφους τους που αγωνίζονται στο ΕΣΥ και σε άλλες θέσεις με αξιοπρέπεια.Κρίμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης