Ο δήμος Λέσβου δέχθηκε τελικά τους οικίσκους για το hotspot στη Μόρια

Ο δήμος Λέσβου δέχθηκε τελικά τους οικίσκους για το hotspot στη Μόρια

Είχε προηγηθεί κινητοποίηση των τοπικών αρχών, που έβαλαν “μπλόκο” στην εκφόρτωσή τους

Ο δήμος Λέσβου δέχθηκε τελικά τους οικίσκους για το hotspot στη Μόρια
Ένα βήμα πίσω έκαναν οι τοπικές αρχές στη Λέσβο, που δέχθηκαν τελικά τους 50 οικίσκους που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών, στο hotspot στη Μόρια. 

Λίγο πριν τις 10, η διαδικασία εκφόρτωσης των οικίσκων ολοκληρώθηκε και μένει να τοποθετηθούν στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στους οικίσκους, με βάση τις εξαγγελίες, πρόκειται να εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες που μέχρι στιγμής διαμένουν σε σκηνές. 

Ωστόσο, η αποστολή των οικίσκων προκάλεσε εντάσεις στο νησί. Χθες, η δημοτική αρχή απαγόρευσε την εκφόρτωσή τους, ενώ απορριμματοφόρα είχαν αποκλείσει την είσοδο του φορτηγού πλοίου. Μάλιστα, ο δήμαρχος Λέσβου, στελέχη της δημοτικής αρχής και κάτοικοι της Μόριας περιφρουρούσαν το χώρο. 

Η περιφρούρηση ολοκληρώθηκε για άγνωστο λόγο τα μεσάνυχτα, ενώ από το σημείο αποχώρησαν τα οχήματα συλλογής απορριμάτων για να μετάσχουν στην αποκομιδή. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των οικίσκων. 

Οι οικίσκοι έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μόρια. 
Κλείσιμο

Οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, που δεσμεύτηκε στον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό ότι οι οικίσκοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέας δομής αλλά για τη στέγαση ήδη ατόμων που μένουν σε σκηνές. 

Το “μπλόκο” στερείται “κάθε ίχνους ανθρωπισμού” και ευνοεί το ρατσισμό

Η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής επικρίθηκε από την Κίνηση Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο”, που θεωρεί ότι η κίνηση κάνει να “ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες και για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες”.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση προειδοποιεί ότι η ενέργεια του δημάρχου “έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επικλήσεις τους για ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια και το συνεπακόλουθο αίτημα για αποσυμφόρηση. Στερείται κάθε ίχνους ανθρωπισμού. Δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για εκδήλωση ξενοφοβικών και ρατσιστικών συμπεριφορών”. 

Τα μέλη της Κίνησης ζητούν την επιτάχυνση του ρυθμού αποσυμφόρησης του hotspot και την αναθεώρηση της στάσης των τοπικών αρχών. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ αυτών και 300 ασυνόδευτα ανήλικα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης