Καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ο μεσάζων στην υπόθεση των όπλων της Σ. Αραβίας

Καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ο μεσάζων στην υπόθεση των όπλων της Σ. Αραβίας

Το 2014 ο Βασίλειος Παπαδόπουλος καταδικάστηκε τελεσίδικα (απόφαση 517/2014) για λαθρεμπόριο και του επιβλήθηκαν πρόστιμα 342.000 ευρώ για υποτιμολογήσεις και διαφυγόντες φόρους - Τι αποκάλυψαν οι έρευνες του ΣΔΟΕ σε Ελλάδα, Σερβία, Ελβετία και… Virgin Islands για τον έμπορο όπλων

Καταδικασμένος για λαθρεμπόριο ο μεσάζων στην υπόθεση των όπλων της Σ. Αραβίας
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, το πρόσωπο των ημερών που φέρεται να εμφανίζεται ως μεσάζων στην πολύκροτη υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία
και για τον οποίον ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος
ισχυρίζεται πως είναι εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έχει μεγάλη προϊστορία με τις τελωνειακές αρχές, ενώ από το 2014 έχει καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα για λαθρεμπορία, με βάση την απόφαση 517/2014 του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι

Θέλεις συνεχή ενημέρωση; Την πίσω πλευρά των γεγονότων; Συνεντεύξεις με ουσία; Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου στον ΘΕΜΑ 104,6 FM

Μέχρι πριν και πριν μία εβδομάδα μόλις, το όνομα  "Βασίλης Παπαδόπουλος" και η επωνυμία της εταιρίας "Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ" με έδρα την Αξιούπολη Κιλκίς, που «φιγουράρουν» κάτω από τις υπογραφές που μπήκαν στην συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Σαουδική Αραβία, ασφαλώς ήταν άγνωστα σε πολλούς. 

Τα ονόματα αυτά, όμως, ξύπνησαν μνήμες «από τα παλιά» σε κάποια πολύπειρα στελέχη του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών αρχών, που θυμήθηκαν μια απίστευτη υπόθεση λαθρεμπορίας που απασχόλησε για πάνω από μια δεκαετία τις διωκτικές αρχές και τις δικαστικές αίθουσες της χώρας μας.

Στα μέσα του 2003 ξεκινούσε από το ΣΔΟΕ μια διεθνής έρευνα σε Ελλάδα και Σερβία, που επεκτάθηκε στην Ελβετία αλλά έφτασε μέχρι και σε εταιρίες… στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους στην Καραϊβική. Η έρευνα έμελλε, όμως, να καταλήξει προσφάτως –αν και μετά από αρκετά χρόνια- στην Θεσσαλονίκη και στην τελεσίδικη καταδίκη του κ. Βασιλείου Παπαδόπουλου από το Διοικητικό Εφετείο το οποίο, αφού εξέτασε σε βάθος και "επί της ουσίας" την υπόθεση, επικύρωσε -και σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης- ότι βαρύνεται για το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Και για τον λόγο αυτό, του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους πάνω από 340.000 ευρώ. 

Η απόφαση 517/14 του Εφετείου

Όλα άρχισαν όταν, διερευνώντας πληροφορίες από μια σερβική εταιρία, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε πως ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ -της οποίας διατελούσε από τότε νόμιμος εκπρόσωπος-  ήταν εμπλεκόμενοι και συνυπεύθυνοι για διάπραξη λαθρεμπορίας ύψους 545.000 δολαρίων κατά την εισαγωγή μηχανημάτων στην Ελλάδα. Το ΣΔΟΕ αποφάνθηκε πως πλήρωσαν δασμούς για αξία πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, εμφανίζοντας πλαστό τιμολόγιο και μέσω «τριγωνικών» παραγγελιών από εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε «εξωτικούς» παραδείσους.

Το έγγραφο για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία με την υπογραφή και την σφραγίδα του Βασίλη Παπαδόπουλου. Είναι ο ίδιος Βασίλης Παπαδοπουλος που το 2014 καταδικάστηκε τελεσίδικα  για λαθρεμπόριο.Η υπόθεση κρίθηκε τελεσίδικα από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 17 Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με την απόφαση αυτήν (517/2014) απορρίφθηκε η έφεση που είχαν ασκήσει ο κ. Βασίλειος  Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, κατά της 2913/2011 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχαν επιβληθεί:

- ποινή για «λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση» στον Βασίλειο Παπαδόπουλο και  την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 83.967,47 ευρώ, ως υπαίτιων λαθρεμπορίου,  για διαφυγόντες δασμούς και φόρους που δεν κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο.

- πρόστιμα στον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο και  την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 251.902,41 ευρώ (το τριπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων που δεν κατεβλήθησαν στο ελληνικό δημόσιο) 

- και επιπλέον 6.046 ευρώ στον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ για λοιπές επιβαρύνσεις

Ο μεσάζοντας στην υπόθεση των βλημάτων Βασίλης Παπαδόπουλος Το χρονικό της υπόθεσης

Η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» (ή πρώην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΑΕ» πριν αλλάξει το καταστατικό της), της οποίας ο Βασίλειος Παπαδόπουλος ήταν Νόμιμος Εκπρόσωπος, μπήκαν στο μικροσκόπιο των ελληνικών διωκτικών αρχών στις 20 Αυγούστου του 2003, όταν μια Γιουγκοσλαβική εταιρία, η "Prvi Partisan NAMENSKA PKOIZVODNJA" που εδρεύει στην Ούσιτσε της Σερβίας, «κάρφωσε» στο ΣΔΟΕ ότι υπήρξαν παρανομίες κατά τον εκτελωνισμό μηχανημάτων στο Τελωνείο Κιλκίς, παραμονή Χριστουγέννων  του 1996, από την εταιρία OLYMPIC ARMS & AMMIINITIONS –PP (όπως εμφανιζόταν στα τελωνειακά έγγραφα τότε η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»).


Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος που το 2014 καταδικάστηκε οριστικά και τελεσίδικα για λαθρεμπόριο
Η Prvi Partisan NAMENSKA PKOIZVODNJA υποστήριξε ότι με βάση το 5019/20.12.1996 τιμολόγιό της (ύψους 1.668.580 δολαρίων) απέστειλε μηχανολογικό εξοπλισμό στην OLYMPIC ARMS & AMMIINITIONS –PP, τον οποίον παρέλαβε στο Τελωνείο ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ως νόμιμος εκπρόσωπός της.

Έχοντας στα χέρια του αυτό το στοιχείο, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι το Τελωνείο στο Ούσιτσε είχε εκδώσει πράγματι Διασάφηση Εξαγωγής για Ελλάδα, με αυτά τα στοιχεία και για το ποσό αυτό των 1,668.580 δολαρίων. 

Όταν όμως έκανε έρευνα και στο Τελωνείο Κιλκίς, διαπίστωσε ότι η σχετική Διασάφηση Εισαγωγής (4568/24.12.1996)  περιελάμβανε  ένα άλλο τιμολόγιο (αρ.59/19.12.1996) για αξία εισαγομένων εμπορευμάτων ύψους μόλις 1.123.000 δολαρίων, το οποίο φαινόταν να το έχει εκδώσει μια άλλη εταιρία, η Ελβετική HEMSWORTH HOLDING LIMITED με έδρα την Γενεύη -και όχι η σερβική εταιρία από το Ούσιτσε. Διαπίστωσε δηλαδή ότι είχε δηλωθεί από τον κ. Παπαδόπουλο και την εταιρία του, αξία εισαγωγής μικρότερη κατά 545.000 ευρώ από εκείνη του τιμολογίου της εταιρίας που φαινόταν ότι τους πούλησε τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Από Σερβία και Ελβετία… 
Τότε το ΣΔΟΕ ξεκίνησε αναζήτηση και για το ποια είναι αυτή η HEMSWORTH HOLDING LIMITED που εμφανιζόταν «από το πουθενά» να έχει πουλήσει τα ίδια πράγματα, σε χαμηλότερη όμως τιμή από εκείνη που έλεγαν τα τελωνειακά έγγραφα από την Σερβία. Ζήτησε για αυτό και τη συνδρομή και των Ελβετικών Αρχών, οι οποίες ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών (στις 30.10.2003) ότι δεν υπάρχει  εταιρία με ονομασία HEMSWORTH HOLDING LIMITED που να είναι εγγεγραμμένη στο καντόνι της Γενεύης.

Παράλληλα, από τις 26.9.2003 το ΣΔΟΕ είχε καλέσει τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο για εξηγήσεις και για να προσκομίσει βιβλία και τιμολόγια, «αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε» όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Έτσι το ΣΔΟΕ συνέταξε πόρισμα, όπου συμπέραινε ότι η HEMSWORTH HOLDING LIMITED είναι ανύπαρκτη και ότι το τιμολόγιο που είχε δηλωθεί κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων ήταν πλαστό ή, σε κάθε περίπτωση πάντως, υποτιμολογημένο κατά 545.000 δολάρια (σε σχέση με τα 1.668.580 δολάρια που εμφάνιζε το τιμολόγιο της Σέρβικης Prvi Partisan), με προφανή σκοπό να αποφύγουν ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και η εταιρία που εκπροσωπούσε, να πληρώσουν  δασμούς 84.000 ευρώ στο ελληνικό Κράτος.

Το πόρισμα εκείνο απεστάλη στο Τελωνείο Κιλκίς για να προβεί σε καταλογισμούς. Στις 25.11.2003 το Τελωνείο επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο κλήση σε απολογία. Εκείνος έστειλε την 1.12.2003 απολογητικό υπόμνημα και, αφού το έλαβε υπόψην του, το Τελωνείο επέβαλε τα πρόστιμα των 340.000 ευρώ, ενώ κήρυξε και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ της οποίας ήταν εκπρόσωπος, ως αλληλέγγυα υπόχρεη και συνυπεύθυνη. 

…μέχρι Virgin Islands και Καραϊβική
Προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη, οι Βασίλειος Παπαδόπουλος και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ ΑΕ υποστήριξαν κατ’αρχήν πως το 2003 που ξεκίνησε η έρευνα, το αδίκημα είχε υποπέσει πια σε 5ετή παραγραφή και έτσι το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να τους ασκεί διώξεις. Το Δικαστήριο έκρινε όμως ότι τότε ίσχυε ακόμα η 7ετής προθεσμία παραγραφής για υποθέσεις λαθρεμπορίας και άρα δεν υπήρχε κώλυμα να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ για την υπόθεση του 1996 –καθώς η καταλογιστική πράξη τους επιδόθηκε μια εβδομάδα πριν συμπληρωθεί επταετία από τις 20.12.1996 που έγινε η επίμαχη εισαγωγή.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε τότε ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα εισήχθησαν στην Ελλάδα από την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΠΛΩΝ & ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ (που είχε μετεξελιχθεί με την πάροδο των ετών σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ πια) έχοντας αγοραστεί όμως όχι από την σερβική Prvi Paryisan NAMENSKA PROIZVODNJA, αλλά …από την HEMSWORTH HOLDING LIMITED της Ελβετίας. για 1.123.000 δολάρια. 

Υποστήριξε τότε, μεταξύ άλλων, ότι η HEMSWORTH HOLDING LIMITED  είναι υπαρκτή εταιρία και όχι εταιρία – "φάντασμα".  Αλλά –όπως διευκρίνισε – αυτή εδρεύει τελικά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και όχι στην Γενεύη, όπου απλώς διαθέτει εκπροσώπηση και μιαν ταχυδρομική διεύθυνση –και άρα για αυτό δεν την έβρισκαν οι ελβετικές Αρχές όταν την έψαχναν.

Ο …μεσάζων του μεσάζοντος

Ισχυρίστηκε όμως ακόμα ότι, στην πραγματικότητα, η σερβική Prvi Paryisan NAMENSKA PROIZVODNJA δεν είχε πουλήσει απευθείας τα συγκεκριμένα μηχανήματα στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ για 1,67 εκατ. δολάρια όπως έδειχναν τα τιμολόγια εξαγωγής αλλά, δια της τεθλασμένης, πρώτα τα είχε πουλήσει για 1.047.000 δολάρια (από τις 6.12.1996 ήδη) στην HEMSWORTH HOLDING LIMITED και από εκείνην τα πήρε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ για 1.123.000 δολάρια, συμφώνως προς το τιμολόγιο που κατέθεσε στο Τελωνείο ο κύριος Παπαδόπουλος. κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα.

Επικαλέστηκε μάλιστα και ότι στις 16.1.2004, μισό χρόνο μετά το αίτημα διερεύνησης που απηύθυνε στο ΣΔΟΕ, η ίδια η σερβική εταιρία (Prvi Partisan) άλλαξε στάση και με εξώδικο που έστειλε στις ελληνικές αρχές, απέσυρε το αρχικό της αίτημα, από το οποίο προέκυψαν η όλη  έρευνα και τα ευρήματά της.

Μόνο ένα «γνήσιο» τιμολόγιο
Ωστόσο το Εφετείο στάθηκε στο γεγονός ότι , στο πλαίσιο της διακρατικής έρευνας που έγινε, το μόνο γνήσιο τιμολόγιο που προέκυψε ότι ισχύει, ήταν εκείνο της Prvi Partisan NAMENSKA PKOIZVODNJA για τα 1.668.580 δολάρια. Το σκεπτικό ήταν πως τα ίδια στοιχεία υπάρχουν και στο Σερβικό πληροφοριακό σύστημα. Επίσης για τα 1.047.000 δολάρια που ισχυρίστηκε ο κύριος Παπαδόπουλος  ότι κόστισε στην HEMSWORTH HOLDING LIMITED η παραγγελία, η Prvi Partisan δεν είχε εκδώσει κανένα τελωνειακό παραστατικό εξαγωγής.

Επιπλέον το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε και τον ισχυρισμό του κ. Παπαδόπουλου ότι, ήδη από το 2008, είχε αθωωθεί αμετάκλητα κατά το ποινικό σκέλος στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το απέρριψε με το σκεπτικό όμως ότι όχι μόνον αθωώθηκε «λόγω αμφιβολιών», αλλά κυρίως επειδή το Διοικητικό δικαστήριο που εξετάζει την ουσία τέτοιων υποθέσεων, δεν δεσμεύεται από την κρίση του Ποινικού δικαστηρίου που αποφαίνεται ως προς το ποινικό σκέλος μόνον. Και εν προκειμένω μάλιστα, προκύπτει πως το ποινικό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2008, τρία χρόνια πριν το Διοικητικό Πρωτοδικείο κρίνει «επί της ουσίας» και σε κάθε λεπτομέρεια την υπόθεση το 2011.

Παρά την πολύχρονη καθυστέρηση και τα «μπρος-πίσω» στην απονομή της δικαιοσύνης, το Διοικητικό Εφετείο κατέληξε πως δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής του Βασιλείου Παπαδόπουλου από τα πρόστιμα για την διαπιστούμενη λαθρεμπορία. Αντιθέτως στην απόφασή του τόνισε ότι:

- «η εισαγωγή των επίμαχων μηχανημάτων στην Ελλάδα (…) έγινε με το αναγραφόμενο στην ανωτέρω Γιουγκοσλαβική διασάφηση 5019/20.12.1996 τιμολόγιο της Γιουγκοσλαβικής εταιρίας "Prvi Partisan NAMENSKA PROIZVODNJA" ποσού 1.668.580 USD και όχι με το αναγραφόμενο στην ανωτέρω Ελληνική διασάφηση 59/19.12.1996 τιμολόγιο της εδρεύουσας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εταιρίας με την επωνυμία "HEMSWORTH HOLDING LIMITED"  ποσού 1.123.000 USD, που επικαλούνται οι εκκαλούντες».

- ο κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος «κάνοντας χρήση κατά την επίμαχη εισαγωγή φορολογικού στοιχείου υποτιμολογημένου κατά 545.000 USD σε σχέση με την πραγματική αξία των μηχανημάτων, με άμεσο δόλο, αφού γνώριζε τις συνέπειες της πράξης του, υπέπεσε στην τελωνειακή παράβαση της λαθρεμπορίας».

- «στην συγκεκριμένη περίπτωση στοιχειοθετείται η διάπραξη από τον πρώτο εκκαλούντα (σσ: τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο) της τελωνειακής παράβασης της λαθρεμπορίας, τόσο κατά την αντικειμενική όσο και κατά την υποκειμενική υπόστασή της».

- «Επομένως νομίμως καταλογίσθηκε σε βάρος του το ανωτέρων ποσό των πολλαπλών τελών και δασμών (…) όπως ορθά κρίθηκε και με την εκκαλούμενη (σσ: την πρωτόδικη) απόφαση, απορριπτομένων ως αβασίμων όσων υποστηρίζουν οι εκκαλούντες με την κρινόμενη έφεσή τους» (σσ: δηλ. ο κ. Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ).
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης