Χίος: Πρόσφυγες με τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο - Ποιες οι ευθύνες των ΜΚΟ

Χίος: Πρόσφυγες με τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο - Ποιες οι ευθύνες των ΜΚΟ

Συνολικά, μεταφέρθηκαν 40 άτομα, από τα οποία δυο τελικά παρέμειναν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - Σωματεία ζητούν τη παραίτηση εργαζομένων από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στη Χίο

Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρονταν στο νοσοκομείο Χίου
, χθες Τρίτη από το μεσημέρι έως το βράδυ, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον καταυλισμό της Σούδας. Συνολικά, μεταφέρθηκαν 40 άτομα, από τα οποία δυο τελικά παρέμειναν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο.


   
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από το μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο. Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας, έχει αναλάβει το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), το οποίο με τη σειρά του έχει αναθέσει την παρασκευή του συσσιτίου σε τοπική επιχείρηση.

Τα πρώτα συμπτώματα έγιναν αντιληπτά σε διάφορα άτομα περί τις 5 το απόγευμα που παρουσίασαν έντονη τάση προς εμετό και λιποθυμικές τάσεις. Το πρώτο κρούσμα διαδέχθηκαν ακόμα περισσότερα στη συνέχεια, με αποτέλεσμα περί τις 21:00 της Τρίτης το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου της Χίου να έχει γεμίσει ασφυκτικά με δεκάδες άτομα από τον καταυλισμό της Σούδας, ανάμεσά τους και 7 μικρά παιδιά.
Όπως τόνισαν στο politischios.gr άτομα που διαμένουν στον καταυλισμό, τόσο οι συνθήκες όσο και το φαγητό είναι άθλια, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που μετανάστες οδηγούνται στο Νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έλαβε δείγματα από τις συγκεκριμένες μερίδες προκειμένου να ελεγχθούν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι το κύριο βάρος της μεταφοράς των ασθενών στο Νοσοκομείο σήκωσαν εθελοντές και αλληλέγγυοι που βρέθηκαν στον καταυλισμό ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων. 

   

Και καταγγελίες για απολύσεις
   
Εν τω μεταξύ, την απόλυση 42 εργαζομένων από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στη Χίο για την περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
   
Στη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το NRC μετέφερε την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και «μάλιστα χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζόμενους, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις».

Όπως δε σημειώνεται, ανάλογα έπραξε στη Χίο και η ΜΚΟ Praksis. Σημειώνεται ότι το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου πρόσφατα κατήγγειλε τη ΜΚΟ PRAKSIS, που δραστηριοποιούνταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ για την απόλυση 25 εργαζομένων.
   
Με αφορμή τις απολύσεις αυτές, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει ότι «πίσω από την δράση των ΜΚΟ στο σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στις πλάτες εργαζόμενων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η θέση των εργαζόμενων δεν είναι με τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων παραγωγής «ανθρωπισμού».
   
«Η στάση της NRC και PRAKSIS δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινούς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένων που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Δεν έπρεπε να μπουν νοσοκομείο!

Είμαι κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 2 χρόνια δουλεύοντας όπου κάτσει, ακόμα και σπίτια καθαρίζω (δεν είμαι golden boy). Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι όταν έτυχε να κάνω συνεχής εμετούς ή αντίστοιχα διαρροία το νοσοκομείο δεν με εισήγαγε. Μου είπαν εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν για μία εβδομάδα τότε θα σας βάλουμε. Και ξέρετε ποιός είναι ο λόγος; Κινδυνεύεις να δηλητηριάσεις το μισό νοσοκομείο εάν έχεις τέτοια συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Αλλά εμείς το χαβά μας, να πεθάνει κανείς Έλληνας παπούλης για να νταντέψουν τους πρόσφυγες επειδή πάθαν μια τροφική δηλητηρίαση. Σιγά τα ωά!

GT-R

απο την στιγμη που δεν ειχαμε νεκρους αδιαφορο...

ok

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ '' ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ '' ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ? ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!!

glpoyp

ΗΡΘΑΝ ΟΙ ''ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΙ'' ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΑΝ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ, ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ . ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΡΕ ? ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΕΝΟΥΝ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ?

Εγώ ένα ξέρω

Όταν δηλητηριάστικαν Έλληνες Στρατιώτες κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής τους θητείας, επίσης από κοτόπουλο, δεν το έπαιξε κανένα μεγάλο κανάλι ή ιστοσελίδα.

ΑΡΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ? ΛΑΘΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

row

αν το πουλι ηταν βιολι θα ησουν αρχιμαεστρος

Koύλnnnnnnn..... τα ερκovτίσιov να εivαι SIEMENS

Τα νοσήλια των επενδυτών ποιος τα πληρώνει;

κατεχομενα πατησια

ο ραγιας Ελληνας με το αιμα του.....

Makis

Δυστυχώς ο όρος ΜΚΟ έχει γίνει συνώνυμος της ρεμούλας και της αδιαφάνειας. Ποιά είναι αυτή τη Norwegian REfugee Council? Εχει σχέση με τη Νορβηγία; Τι δουλειά έχουν εδώ; ΠΟιός τους χρηματοδοτεί; Σε ποιόν λογοδοτούν; Που πάνε τα λεφτά που διαχειρίζονται;

bbbb

Η NRC χρηματοδοτείται απο τηλεμαραθώνιους που έγιναν στη νορβηγία. Όταν τελειώσουν τα λεφτά φεύγουν.

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ said.

ΚΕΙΜΕΝΟ : "Ευτυχώς ο νόμος ψηφίστηκε με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση. Διαφορετικά χιλιάδες Έλληνες φοιτητές της δεκαετίας του '70 θα είχαν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη επειδή διακινούσαν ανέκδοτα ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι κνίτες. Ασφαλώς υπήρχαν έξυπνοι και πανέξυπνοι κνίτες. Ενδεχομένως υπάρχουν και μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Αλλά υποθέτω ούτε το ένα, ούτε το άλλο αποτελεί αντικείμενο της ποινικής δικονομίας. Εκεί η υπόθεση αρχίζει να αγγίζει τη γελοιότητα. Να δεχτώ ότι η Σώτη βαθιά μέσα της πιστεύει πως δεν υπάρχουν μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Όπως μπορεί να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν έξυπνοι κνίτες ή καλοί βάζελοι. Αλλά από πού κι ως πού αυτό αποτελεί κήρυγμα ρατσιστικού μίσους κι όχι μια άποψη ή έστω μια άστοχη γενίκευση; Πώς θα βρούμε αν έχει άδικο; Θα τους μετρήσουμε; Να θυμίσω παρεμπιπτόντως ότι τα τελευταία χρόνια μερικές εκατοντάδες φανατικοί θρησκόληπτοι έχουν εξοντώσει χιλιάδες άσχετους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι άπιστοι. Σκοτώστε τους απίστους όπου τους βρείτε λέει (κατά σύμπτωση) το Κοράνι (2:191). Και προσθέτει ευγενικά: Τσακίστε τους λαιμούς τους και σακατέψτε τα ακροδάκτυλά τους (8:12). Εμένα αυτό δεν μου ακούγεται για επαγγελία αγάπης και θρησκευτικής πραότητας. Αν το παρατηρήσω κάνω κήρυγμα ρατσιστικού μίσους; Βεβαίως μπορεί να υπάρχουν μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, παρ' όλο που το Ισλάμ δεν είναι ακριβώς μια θρησκεία μετριοπάθειας." ΕΙΠΕ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ

Στις φωτογραφίες βλέπουμε πως το φαγητό πετάχτηκε ολόκληρο..στα σκουπιδια....Δεν τους άρεσε...θέλανε κεμπαπ χαλαλ.

??????

@ ΓΙΩΡΓΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΕΤΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΘΑ ΤΡΩΣ ΚΙ ΕΣΥ .......ΠΕΡΙΜΕΝΕ.....ΕΡΧΕΤΑΙ.....

Γιώργος

Όχι δεν θα το κάνω, διότι εγώ είμαι νομοταγής Ευρωπαίος και Δυτικός πολίτης, και όχι τριτοκοσμικός μουσουλμάνος λαθρομετανάστης. Γκε γκε;

Υπεύθυνος PR MKO

Μα και το κοτόπουλο ήτο Χαλάλ, πιστοποιημένο από τον Ιμάμη του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο. Αλλά μετά την αμοιβή του Ιμάμη, δεν μας περισσεύαν χρήματα για υγειονομικό έλεγχο/σωστό μαγείρεμα. Τι να κάνουμε όμως, τα ταξικά μας αδέρφια-πρόσφυγες έχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, και εμείς κοιτάμε να τους εξυπηρετήσουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eglima_ar_

Χθες ο 35χρονος λοχαγός συνδέθηκε με τον φόνο μίας ακόμα γυναίκας,  της 29χρονης Maricar Valdez Arquiola που εξαφανίστηκε το 2017 - Ο «Ορέστης» ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί της, πριν χαθούν τα ίχνη της