«Σε κώμα» ο Ευαγγελισμός: Χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο

«Σε κώμα» ο Ευαγγελισμός: Χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο

Αγγειογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί τομογράφοι, μαγνήτες, υπερηχογράφοι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα - Ακόμη, κλίνες, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, monitors, κλιματιστικά μηχανήματα έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ή και αντικατάστασης

«Σε κώμα» ο Ευαγγελισμός: Χωρίς ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το νοσοκομείο
Απογυμνωμένο από ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είναι το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι η βλάβη του μοναδικού αγγειογράφου τις τελευταίες επτά ημέρες μάλλον αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου
.
 
Τα προβλήματα λειτουργίας που εμφανίζουν τα ιατρικά μηχανήματα του νοσοκομείου είναι σοβαρά και επαναλαμβανόμενα, όπως προκύπτει από τον θλιβερό απολογισμό του Σωματείου των Εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του νοσοκομείου αλλά και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.
 
Κλείσιμο
«Πολλά είναι τα ιατρικά όργανα, μηχανήματα και συσκευές που λόγω παλαιότητας, έντονης χρήσης, λήξης της εγγύησης συντήρησης, υφίστανται συχνά βλάβες. Οι εξετάσεις για τους ασθενείς καθυστερούν πολύ και το νοσοκομείο πληρώνει υπερβολικά ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείας για την επισκευή τους» αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. «Είναι δεδομένη η ανάγκη αμεσότατης ανανέωσης μεγάλου μέρους του εξοπλισμού» επισημαίνεται.
 
Ποια ιατρικά μηχανήματα έχουν πρόβλημα
Αγγειογράφος, ακτινολογικά μηχανήματα, ενδοσκόπια, μικροσκόπια, αυτόματοι αναλυτές βιοχημικού, αξονικοί τομογράφοι, μαγνήτες, υπερηχογράφοι είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ακόμη, κλίνες, φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, monitors, κλιματιστικά μηχανήματα κ.λπ. έχουν ανάγκη άμεσης συντήρησης ή και αντικατάστασης.  Υπάρχουν εξετάσεις που λόγω των συχνών βλαβών που καταγράφονται στα όργανα με τα οποία διενεργούνται, γίνονται με έξι και πλέον μήνες αναμονής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ενδοσκόπια που χρησιμοποιούνται για τις γαστρεντερολογικές εξετάσεις: είναι συνήθως με βλάβες, με αποτέλεσμα τα σχετικά ραντεβού να ανοίγουν από το τέλος του 2017 και έπειτα.
 
Το Σωματείο Εργαζομένων τονίζει πως στην τελευταία συνάντηση με την Διοίκηση, δόθηκε η υπόσχεση ότι μέσω ΕΣΠΑ θα εξασφαλιστεί ένα μέρος σύγχρονου εξοπλισμού. Πλέον όμως η επιφύλαξη των εργαζόμενων απέναντι στις απλόχερες υποσχέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει μετατραπεί σε απογοήτευση για τη στάση τους: ακούν μόνο υποσχέσεις και δεν βλέπουν καμία πράξη.
Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως συμπληρώνονται 8 μήνες από την ολοκλήρωση των νέων χειρουργείων (που περιλαμβάνουν αιμοδυναμικό εργαστήριο, μονάδα για καρδιοχειρουργημένους και νευροχειρουργικούς ασθενείς) αλλά δεν έχει προβλεφθεί ούτε προσωπικό ούτε εξοπλισμός.
 
Ωστόσο, κατά το Σωματείο και τον πρόεδρο των εργαζομένων, κ. Ηλία Σιώρα, «ο μεγαλύτερος «κόφτης» για την κακή συντήρηση και μη προμήθεια νέου εξοπλισμού, είναι ο ίδιος ο πετσοκομμένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου διαχρονικά».

«Ο λαός έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά μέσω υπερβολικών άμεσων και έμμεσων φόρων, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέσω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Όμως, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα για μέτρα και αντίμετρα, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όλος αυτός ο ορυμαγδός των μέτρων όχι μόνο δεν επέστρεψε ως βελτίωση παροχών, αλλά οι δυσκολίες μεγάλωσαν και η πληρωμή από την τσέπη των ασθενών αυξήθηκαν, αφού αναγκάζονται συχνά να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα» λέει ο κ. Σιώρας, και αναφέρει πως είναι αναγκαίες για την στήριξη του ΕΣΥ η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η επαρκής χρηματοδότηση εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο σύγχρονος εξοπλισμός και η ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης