Τσελέντης: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Τσελέντης: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

«Η πολιτεία είναι ενημερωμένη για δύο γνωστές περιοχές που περιμένουμε μεγάλο σεισμό», υπογραμμίζει - Σχετικά με το αν ο σεισμός στην Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα, απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση»

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής. Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε χθες στην Ιταλία
.

Τα 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη γειτονική χώρα τρόμαξαν και την χώρα μας. Ο διακεκριμένος σεισμολόγος έσπευσε να καθησυχάσει: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

Όπως θέλησε να διευκρινίσει η σεισμική ακολουθία στην Ιταλία ολοκληρώθηκε. «Ήταν ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και έσπασε σε 3 κομμάτια» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής,υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες είναι εν δυνάμει εστίες σεισμικών δονήσεων και δυστυχώς δεν έχουμε αντισεισμική παιδεία».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «μαζέψει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ (103)

σεισμο-καραγκιόζης

Ο γνωστός σεισμο-καραγκιόζης ξαναχτυπά. Τα ίδια και τα ίδια με κάθε ευκαιρία που θα βρει.

Ρίχτο Ηλία, Ρίχ'το

Πατρινιές και οι άλλες των Βορέιων Προαστίων. Οι δύο υποψήφιες περιοχές. Μάλλον θα υπάρχει λόγος....

lock

άμα είναι οι σεισμολόγοι σε επιφυλακή μη φοβάστε τίποτα. κάποιος θα φυλάει τσίλιες στη γωνία και άμα δει κανά ρίχτερ να ρχεται θα φωνάξει "σύρμα ρεεεεεεεεεεε".

khaki

τεκτονικές πλάκες και κολοκύθια. μέλετησα τις πλάκες στο πεζοδρόμιο και είδα ότι τα είχανε κάνει κάτι σκυλιά. προφανώς από το φόβο τους για το σεισμό που έρχεται. κρυφτείτε ρεεεεεεεεεεε.

jan

μέγας επιστήμων. στα επόμενα 450 χρόνια θα κάνει μεγάλο σεισμό σε κανά δυό περιοχές. άμα είσαι σπουδαγμένος, φαίνεται.

cia

Ρε είναι θεοί.... Τα τρόλια από δικαστές έγιναν σεισμολόγοι τώρα! Άντε και αρχιεπίσκοποι ρε νούμερα...

Αρτέμιος

Αν προσέξετε στη φωτογραφία ο Τσελέντης (μεγάλος επιστήμων που μπορεί να πάρει το Νόμπελ που δεν πήρε ο Βαρώτσος) , φοράει ένα ειδικό βραχιόλι που δονείται όταν πρόκειται να γίνει μεγάλος σεισμός σε 2 περιοχές της Ελλάδος..... κατακαημένη ψωροκώσταινα με τι έμπλεξες...

SpastraCross

Και μόνο που φοράει ...βιομαγνητικό βραχιολάκι δείχνει πόσο επιστήμονας ή παρλαπίπας είναι πραγματικά. Σαν τον άλλο τον τετραπέρατο που μας πούλησε στους Γερμανούς με τα Μνημόνια για να τον πληρώνουν να δίνει διαλέξεις...

Βεζούβιος

Ηλίας Τσιάπας. Ο μοναδικός που έχει προσβλέψει σεισμούς, όπως και τον σεισμό στην Πάρνηθα και στην Τουρκία το 1999. Δημοσιεύοντας το μάλιστα, πριν από μέρες σε ελληνική εφημερίδα. Γεωλόγος, μελετά τις σεισμικές πλάκες στη γη. Ολοι οι άλλοι ντεμέκ σεισμολόγοι Λέκκες, Τσελέντηδες, Παπαζάχοι είναι για τα πανηγύρια, λένε καμιά παπάτζα για να μην κοπεί η επιδότηση για τις τάχα μελέτες...

bn

Επειδή λοιπόν έτυχε να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Σεισμολογία, να σας βοηθήσω λίγο στο διάλογο. Ο Τσελέντης αυτό που κάνει δεν είναι να τονίσει το αυτονόητο, ότι κάποια στιγμή κάπου θα γίνει μεγάλος σεισμός, (αν και το κάπου δείχνει πλέον συγκεκριμένο, με Αταλάντη και Αλκυονίδες να απειλούν άμεσα την Αττική), αλλά θέλει να τονίσει τις αυτονόητες ευθύνες της Πολιτείας αλλά και των ίδιων των πολιτών. Η μνημονιακή πολιτεία έχει αφήσει χωρίς έλεγχο και συντήρηση εκατοντάδες δημόσια κτίρια στα οποία προσέρχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης κτίρια καρμανιόλες όπως το Εφετείο στη Σωκράτους και το ΙΚΑ στην Πειραιώς, ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν ο τάφος εκατοντάδων ανυποψίαστων πολιτών που θα τύχει να περνάνε δίπλα από αυτά τη ''δύσκολη ώρα''. Ξέρει τι λέει ο Τσελέντης και προειδοποιεί. Επίσης πρέπει κι εμείς οι πολίτες να ελέγξουμε τα σπίτια μας και τις κατασκευές μας, ζητώντας ακόμα και τη γνώμη μηχανικών για δύσκολες περιπτώσεις. Πρέπει τέλος να προετοιμαστούμε πρακτικά και ψυχολογικά για ένα ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, να επικαιροποιήσουμε αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και να πληροφορήσουμε κ τα παιδιά μας.

Θάνος

Κάθε ένας που τελείωσε ένα γεωλογικό , Δασολογία ή ΤΕΙ κάνει και ένα μεταπτυχιακό και παριστάνει τον σεισμολόγο ή και τον Πολιτικό Μηχανικό. Αυτά που λες είναι γενικότητες και κουβέντα καφενείου. Οι σεισμολόγοι δεν έχουν καμία δουλειά με την αντισεισμική προστασία των κτιρίων. Αυτό είναι αντικείμενο Πολιτικού Μηχανικού (όχι από ΤΕΙ που δεν ξέρουν την τύφλα τους ) αλλά ΕΜΠ και Ισοτίμων. Αντισεισμικές κατασκευές προϋποθέτουν καλή Στατική μελέτη των κατασκευών , εφαρμογή σ' αυτές των Ευρωκωδίκων και του ΕΑΚ 2000 και αυστηρή επίβλεψη των ενσωματούμενων υλικών (εργαστηριακός έλεγχος έλεγχος σκυροδέματος , παραλαβή οπλισμών , συνθήκες σκυροδέτησης και συντήρησης κοκ). Πόσο αυτά γίνονται σε Δημόσια έργα που είναι ο κλέψας του κλέψαντος ή σε αυθαίρετα που τα μετά ρίχνονται μεταμεσονύκτιες ώρες χωρίς ύπαρξη μελέτης ... μόνο το ΒΑΝ μπορεί να το προβλέψει ! Είμαι 30 χρόνια μηχανικός και ποια ακριβώς είναι η δουλειά των σεισμολόγων ! δεν έχω καταλάβει..... όταν περνάς στον κόσμο ότι η λύση είναι η πρόβλεψη να προλάβεις να πεταχτείς έξω και όχι οι ανθεκτικές κατασκευές , ζημιά κάνεις και οδηγείς σε περισσότερες απώλειες.... μακροπρόθεσμα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ste--2-thumb-large-thumb-large

Η γραμμή θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, θα περνάει από την Κυψέλη, τα δικαστήρια, τα Εξάρχεια, τον Ευαγγελισμό, την Πανεπιστημιούπολη, τα Ιλίσια και θα καταλήγει στου Γουδή

xristodoulidis

 Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να περνούν συστηματικά στην κατοχή οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού, κυπριακά αρχαιολογικά αντικείμενα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη

potefrosiiii_2

«Η  αποτέφρωση υποδηλώνει έλλειψη πίστης και ελπίδας, καθώς σημαίνει τον πλήρη αφανισμό του ανθρώπου», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα των κληρικών της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας

76