Ανοιχτό για την κυβέρνηση το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων

Ανοιχτό για την κυβέρνηση το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων

Διαβεβαιώσεις πως «τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί δηλαδή σταθερό ωράριο»

Ανοιχτό για την κυβέρνηση το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων
Ανοιχτό για την κυβέρνηση παραμένει το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων και η ρύθμιση του δρομολογείται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Αντιπροσωπεία  του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό έλαβε διαβεβαιώσεις πως «τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί δηλαδή σταθερό ωράριο , υποχρεωτικές εφημερίες σε όλους και αποκλεισμός των γυρολόγων φαρμακοποιών».
 
Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ότι το ίδιο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική περίθαλψη, και ιδίως το φάρμακο και το χονδρεμπόριο.
 
Σε ό,τι αφορά τα μείζονα ζητήματα του κλάδου -για τα οποία μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος κατέθεσε ξεχωριστούς φακέλους-  δηλαδή τα ηλεκτρονικά φαρμακεία (e-shop), το πειθαρχικό δίκαιο, η κάλυψη των ανασφάλιστων, οι ελλείψεις φαρμάκων, η πώληση τυποποιημένων γυαλιών και υγρών φακών επαφής, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα φαρμακεία και η ελεγχόμενη πώληση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μέσω των φαρμακείων, η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση».
 
Κλείσιμο
Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως «δεν επίκειται νέα Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς»  και πως  «αυτή την περίοδο συζητείται η εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ η οποία θα έχει νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές και βελτιώσεις για να μην παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό».
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος κατέθεσε στον Υπουργό  φακέλους με όλα τα θέματα τα οποία κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα. Παραδίδοντας τον φάκελο για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) ο κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες  και πως δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον.
 
Ο κ. Λουράντος έδωσε αρχικά στον υπουργό τον φάκελο με τα στοιχεία που αποκάλυψε η γενική γραμματέας τηs Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Συλλόγων (PGEU), όπου  φαίνεται ότι οι απελευθερώσεις που ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, έχουν αποτύχει και  οι συνθήκες αντιστρέφονται .
 
Για το θέμα των ανασφαλίστων ο κ. Ξανθός απαντώντας στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΦΣ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων, διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβαρύνει την δαπάνη και δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές.

Στην συνάντηση μετείχαν εκτός του προέδρου του ΠΦΣ, τρεις αντιπρόεδροι  κ.κ. Α. Βαλτάς, Α. Σοφιανόπουλος και  Ι. Δαγρές, ο γεν. γραμματέας κ. Ι. Μακρυγιάννης και τα μέλη  κ.κ. Σερ. Ζήκας,  Κ. Κούβαρης , Α. Παπαθανάσης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης