Μετά την τραγωδία, δίνουν 6μηνη άδεια παραμονής στη μητέρα της 13χρονης

Μετά την τραγωδία, δίνουν 6μηνη άδεια παραμονής στη μητέρα της 13χρονης

Με εντολή Δένδια η άδεια - Η 54χρονη δεν έχει ούτε τα χρήματα για τη μεταφορά της σορού της Σάρας μέχρι τους Ευζώνους - Με κεριά διάβαζε το κοριτσάκι επειδή δεν είχαν ρεύμα! - Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων για το θάνατο του παιδιού

Μετά την τραγωδία, δίνουν 6μηνη άδεια παραμονής στη μητέρα της 13χρονης
Με εντολή Δένδια, τελικά δόθηκε 6μηνη άδεια παραμονής στη μητέρα της 13χρονης που πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη. Η άδεια σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, στην τραγική μητέρα από τη Σερβία θα έχει και δυνατότητα παράτασης μετά τους έξι μήνες.

Η 54χρονη μητέρα της Σάρας εκτός από τον αδόκητο χαμό του παιδιού της, είχε να αντιμετωπίσει και το ελληνικό κράτος που βρίσκοντας την ευκαιρία να εξαντλήσει την αυστηρότητα του, έδωσε προθεσμία 30 ημερών να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή, όπως προέκυψε, είχε πρόβλημα «με τα χαρτιά της».

Κλείσιμο
Μάλιστα παρολίγον να βρεθεί αντιμέωπη και με τα χειρότερα αφού, αρχικά, θεωρήθηκε υπαίτια για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ευτυχώς, όμως, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, έκανε χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.

Παρόλα αυτά δεν γλίτωσε την απίστευτη ταλαιπωρία αφού αν και σε κατάσταση σοκ, οδηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα με την παραμονή της στην Ελλάδα.

Και εκεί της ανακοινώθηκε ότι σε 30 ημέρες θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα και να επιστρέψει στην πατρίδα της, κάτι που σήμερα μετατράπηκε σε 6μηνη άδεια παραμονής.

Σημειώνεται ότι είναι τόσο άσχημη η οικονομική κατάσταση της γυναίκας, που τη μεταφορά της σορού της κόρης της μέχρι τους Ευζώνους θα καλύψει οικονομικά ο δήμος Θεσσαλονίκης με το ποσό των 400 ευρώ και από εκεί και πέρα τα έξοδα μέχρι το μέρος της ταφής της 13χρονης θα αναλάβει το σερβικό προξενείο.

Τι λένε οι γείτονες για τη μάνα και την κόρη

Γείτονες της 54χρονης, την περιγράφουν ως μια αξιοπρεπή γυναίκα, η οποία, μαζί με την αδικοχαμένη κόρη της, ζούσαν εδώ και τρεις μήνες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Απογοητευμένες, είχαν αποφασίσει να επιστρέψουν στη Σερβία, όμως η μικρή δεν πρόλαβε...

Η 54χρονη Ζωή, όπως λένε οι γείτονες, δούλευε περιστασιακά σε ταβέρνες, αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργη και προσπαθούσε να κερδίσει κάποια χρήματα, πουλώντας ημερολόγια.

"Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχε περιέλθει η οικογένεια..." λέει ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος, συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό.

Η μητέρα συχνά αγόραζε κεριά από ψιλικατζίδικο της γειτονιάς για να διαβάζει το κορίτσι της.

Σοκαρισμένος είναι και ο γείτονας από το απέναντι διαμέρισμα, ο οποίος προσπάθησε χθες το βράδυ, με τεχνητή αναπνοή, να επαναφέρει στη ζωή το άτυχο κορίτσι.

"Η Σάρα ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου, ερχόταν συχνά σπίτι μας και ήξερα ότι ετοιμάζονταν να γυρίσουν πίσω. Στη Σερβία έμενε η δεύτερη κόρη της 54χρονης, ενώ έχει και ένα γιο που ζει στην Αθήνα" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναρωτιέται πώς μπορεί να χάνει τη ζωή του ένα κοριτσάκι από την προσπάθεια να ζεσταθεί....


Συγκλονίζει το σκίτσο του Χαντζόπουλου

Η δύναμη της σημειολογίας και του σκίτσου πολλές φορές μπορεί να υπερβεί και όλες τις σελίδες μιας εφημερίδας. Μπορεί ακόμα και να περικλείει όλο το ρεπορτάζ χωρίς ούτε μία λέξη. Έτσι ακριβώς και το σκίτσο του Δημήτρη Χαντόπουλου σήμερα στα Νέα, υπερβαίνει όλα τα ρεπορτάζ που γράφτηκαν για το 13χρονο αγγελούδι που χάθηκε άδικα σ' ένα διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης, δίπλα σ' ένα μαγκάλι, εν έτει 2013 σε χώρα της ΟΝΕ.

Θλίψη, σκεπτικισμός και οργή είναι μερικά από τα συναισθήματα που ξεχειλίζουν αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά τα νοήματα του σκίτσου. Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος με το μολύβι του αποχαιρέτησε με ένα ιδιαίτερο τρόπο το νεαρό κορίτσι. Ένα άδειο δωμάτιο, με ένα μαγκάλι στη μέση, ένα παράθυρο ανοικτό, νύχτα πυκνή με φεγγάρι μισό και τον ουρανό έναστρο, όπως όταν ένα παιδί κοιτάει τα άστρα και κάπου εκεί στην κορυφή, ο καπνός από το μαγκάλι που ανεβαίνει στο ταβάνι σχηματίζει την Ελλάδα. Στον τοίχο του άδειου σπιτιού, κρέμεται ένα λευκό φόρεμα, σύμβολο της αγνότητας μιας αθώας ψυχής που είχε την τύχη ή την ατυχία να μεγαλώνει στην Ελλάδα της κρίσης....





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης