Κύκλωμα εφοριακών: Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων διέταξε η ΑΑΔΕ για τη ΔΟΥ Χαλκίδας

Κύκλωμα εφοριακών: Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων διέταξε η ΑΑΔΕ για τη ΔΟΥ Χαλκίδας

Οι εντολές Πιτσιλή - Οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των εμπλεκομένων υπαλλήλων τίθεται σε αργία

PITSILHS_ARTRHO
Φύλλο και φτερό κάνουν από το πρωί τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για

· Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

Κλείσιμο
· Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

· Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Οι συνομιλίες που έκαψαν το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα

Αποκαλυπτικές για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας είναι οι συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης που αλίευσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγαν για τη δυσώδη υπόθεση.

Στις συνομιλίες που παρουσιάζει το protothema.gr οι εφοριακοί μιλούν με συνεργαζόμενους δικηγόρους, διεκπεραιωτές ή συναδέλφους τους και αναφέρονται σε εταιρείες επιχειρηματιών.

Σε μία από αυτές, η προϊσταμένη της εφορίας συζητά με έναν λογιστή για έναν επιχειρηματία και αναφέρονται σε 30 χιλιάρικα.

Λογιστής: Ο ... ήταν να έρθει να πάρουμε τηλέφωνο τον χ. δεν ήρθε. Οπότε
Διευθύντρια: Ο ... έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75.000.
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και εξακόσια που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι' αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Διευθύντρια: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω τη δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο. .
Διευθύντρια: Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;
Λογιστής: Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η .... Θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω Αύριο.
Διευθύντρια: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε


«Έχει πάει σε ξενοδοχείο με 500 ευρώ την ημέρα»

Σε άλλη συνομιλία, η διευθύντρια μιλά με μία συνάδελφο της και αναφέρεται στον υποδιευθυντή της εφορίας που έχει πάει διακοπές στο Σικάγο και διαμένει σε ακριβό ξενοδοχείο.


Διευθύντρια: Τι ευχάριστο; Δε μου λες ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
Εφοριακός: Σικάγο πήγε;
Διευθύντρια: Ναι.
Εφοριακός: Εσύ να τα δεις και εγώ
Διευθύντρια: Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα.
Εφοριακός: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δωστου και βάστα το χίλιαλο.


Εφοριακός μιλά με λογιστή και του ζητά χρήματα

Σε άλλη συνομιλία μία από τις εφοριακούς συζητά με έναν λογιστή ζητώντας του χρήματα.

Εφοριακός: Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα της και πέντε να δώσουμε στους κυρίους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
Λογιστής: Διώξτα τώρα για να πληρωθώ αύριο να φέρω λεφτά. Είμαι ταπί.

Σε άλλη συνομιλία η διευθύντρια συνομιλεί με μία διεκπεραιώτρια για τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν.

Διευθύντρια: Ναι, ναι.
Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σπ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.
Διευθύντρια: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι γαμ... τους, συγνώμη κιόλας, γαμ.. τους τους μαλ...
Διευθύντρια: Ε ναι εντάξει. Δηλαδή ήθελαν πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς γιατί ... τίποτα ψίχουλα.
Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν την δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.
Διευθύντρια: Ναι.
Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.


Το τεφτέρι που είχε η προϊσταμένη της ΔΟΥ 

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις έρευνες είναι το τετράδιο που χρησιμοποιούσε η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδας για να κρατάει σημειώσεις σχετικές με το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε για να εκβιάζει επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Πρόκειται για το «τεφτέρι» που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr, το οποίο βρήκαν οι αστυνομικοί στο γραφείο της προϊσταμένης και στο οποίο η ίδια έκανε ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Όπως έγραψε από χθες το protothema.gr στο σημειωματάριο οι αστυνομικοί βρήκαν ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

doy-xalikida-eswteriki
Με αυτό το τεφτέρι έτρεχε το κύκλωμα των εκβιασμών η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας

shmeiwseis-dou-xalkidas


Η «συνάντηση» των αστυνομικών με τον επιχειρηματία

Αυτό που «ξεκλείδωσε» την έρευνα για το κύκλωμα με μπροστάρη την προϊσταμένη της ΔΟΥ, η οποία μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει, ήταν ένα τηλεφώνημα στις Αρχές και μια τυχαία «συνάντηση» των αστυνομικών με έναν επιχειρηματία έξω από τη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν πολίτη να εισέρχεται στην εφορία κρατώντας έναν φάκελο στα χέρια του. Όταν αυτός βγή κε από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, τον προσέγγισαν, τον ακινητοποίησαν και σε σχετική τους ερώτηση, τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην Προϊσταμένη εντός του γραφείου της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης από υπαλλήλους της εφορίας για βλάβη της επιχείρησής του.

Μάλιστα ανέφερε ότι το είχε ξανακάνει και στις 17 Μαΐου 2024, ενεργώντας υπό τις υποδείξεις της προϊσταμένης. Πράγματι, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.

Το τηλεφώνημα

Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα στις αρχές με το άτομο που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να καταγγέλλει ότι μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Το ίδιο άτομο ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000 ευρώ) για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Ειδήσεις σήμερα:

Mondelēz: Πρόστιμο - μαμούθ στην πολυεθνική από την Κομισιόν για τις πρακτικές που κατήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ερμού: Νέες καταγγελίες για τον Αφγανό, είχε επιτεθεί και σε άλλες κοπέλες - «Φοβάμαι να κυκλοφορήσω μόνη»

Μπραντ Πιτ: Υποχώρησε στο θέμα των παιδιών αλλά δεν τα παρατάει στη μάχη για το Miraval - Νέο «χτύπημα» κατά της Τζολί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης