Εικαστική έκθεση με έργα ψυχικά ασθενών του Δρομοκαϊτείου

Εικαστική έκθεση με έργα ψυχικά ασθενών του Δρομοκαϊτείου

35 εικαστικοί θα έρθουν σε άμεση επαφή με τα ψυχικά ασθενή άτομα, παρουσιάζοντάς τους έργα τους από τα οποία τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα

dromokaiteio-arthrou
Την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους, αλλά και να προσθέσουν ακόμη ένα εργαλείο στην θεραπεία τους έχουν ασθενείς ψυχικών νοσημάτων από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο», που συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο “Στίγμα” και θα παρουσιαστεί στις 10 Οκτωβρίου στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο).

Τριανταπέντε εικαστικοί θα έρθουν σε άμεση επαφή με τα ψυχικά ασθενή άτομα, παρουσιάζοντάς τους έργα τους από τα οποία τα άτομα αυτά θα πρέπει να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

dromokaiteio-1


Κλείσιμο
Οι εικαστικοί θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με τους υγειονομικούς της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και ασθενείς των δύο μεγαλύτερων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Επικράτειας, των οποίων η διαφορετικότητα από το «φυσιολογικό» συνεπάγεται τον στιγματισμό τους και ενδεχομένως την περιθωριοποίηση τους.

Την διοργάνωση της σημαντικής έκθεσης έχει η 2η Υ.ΠΕ, ενώ την επιμέλειά της ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός και Κωνσταντίνος Κανταρτζής.

dromokaiteio-2


Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι, θα διοργανωθούν ημερίδες με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιστημόνων. Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίζονται για το διάστημα από 10 έως 29 Οκτωβρίου 2023. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία, με τα Εγκαίνια της Έκθεσης στους χώρους Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Δημήτρης Αληθεινός, Kανέλλα Αράπογλου, Παυλίνα Βαγιωνή, Λυδία Βενιέρη, Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελλάδα Δαμιανού, Farida El Gazzar, Μαρία Ευσταθίου, Ρόζα Ζεϊντάν, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Στέλλα Καπεζάνου, Κωνσταντίνα Καρλή, Δάφνη Κλάγκου, Μαρίνα Κομπατσιάρη, Παρασκευή Κούκκου, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Έλενα Κυρκιλή, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Ρενάτα Μεθενίτη, Mαργαρίτα Μυρογιάννη, Παναγιώτης Νέζης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άννα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Πούλια, Άννη Ρήγα, Ευτυχία Σγουρού, Ζωή Σκλέπα, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Πάνος Φαμέλης, Άννα Φαφαλιού, Έφη Χαλιορή, Κωνσταντίνος Χύτας, Τζίμης Χύτας.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι επόμενες κινήσεις Κασσελάκη: Tο νέο οργανόγραμμα, οι προτεραιότητες και οι εκπλήξεις

Κακοκαιρία Elias: «Χτύπησε» την Ήπειρο και την Αχαΐα, εκκενώθηκαν δύο κοινότητες στον Παλαμά - Πού κατευθύνεται σήμερα

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό - Η νέα συμφωνία για τις ροές και η βίζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης