Δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην
απογραφή των
ανελκυστήρων, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου 2026 και η δυνατότητα παράτασης που προέβλεπε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη εξαντληθεί, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς και των προεδρείων της ΠΕΤΑΚ, της ΠΟΒΕΣΑ και της ΠΟΜΙΔΑ, διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία απογραφής εξελίσσεται ομαλά και κινείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως στους ανελκυστήρες που συντηρούνται συστηματικά.
Πιο αναλυτικά ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει:
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής, του Προεδρείου της ΠΕΤΑΚ, του προεδρείου της ΠΟΒΕΣΑ και του προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ, με θέμα τη λήξη της προθεσμίας για την απογραφή των ανελκυστήρων στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι, με δεδομένη την επερχόμενη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η διαδικασία απογραφής εξελίσσεται ομαλά και κινείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως ως προς τους ανελκυστήρες που συντηρούνται συστηματικά.
Η γενική γραμματεία Βιομηχανίας ευχαρίστησε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη συμβολή τους στην επίτευξη των ποσοστών απογραφής μέχρι σήμερα. Παράλληλα ζητήθηκε από όλους να συμβάλουν, τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, σε ένα εντατικό «σπριντ» ενημέρωσης, ώστε να μη μείνει κανένας ανελκυστήρας εκτός Μητρώου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε ότι, μετά την λήξη της προθεσμίας, θα οργανωθεί το πλαίσιο των ελέγχων με αποτελεσματικό τρόπο, με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των χρηστών και την εφαρμογή της νομοθεσίας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η επόμενη μέρα για τους ανελκυστήρες μετά την ολοκλήρωση της απογραφής. Έχοντας πλέον ακριβέστερα στοιχεία, η Πολιτεία, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, θα μπορεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να χαράξει τις βέλτιστες πολιτικές για την στοχευμένη εποπτεία, την πρόληψη κινδύνων και τη συνεχή ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων.
Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματεία Βιομηχανίας υπενθυμίζει ότι η προθεσμία για την απογραφή όλων των ανελκυστήρων της χώρας στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων λήγει οριστικά στις 30 Ιουνίου 2026.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η παράταση της προθεσμίας μπορούσε να δοθεί μία μόνο φορά, και η δυνατότητα αυτή έχει ήδη εξαντληθεί.
Η εικόνα μέχρι σήμερα καταδεικνύει ότι η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο. Στις 30/11/2025 είχαν απογραφεί 263.087 ανελκυστήρες, ενώ στις 19/6/2026 ο αριθμός ανήλθε σε 286.324.
Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες στη χώρα ανέρχονται σε περίπου 310.000, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη απογραφεί πολύ υψηλό ποσοστό του εκτιμώμενου συνόλου. Η εικόνα αυτή συμβαδίζει και με την ενημέρωση που δόθηκε κατά τη συνάντηση από τους εκπροσώπους των συντηρητών και εγκαταστατών, σύμφωνα με την οποία η απογραφή κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στους ανελκυστήρες που συντηρούνται συστηματικά.
Συνεπώς, εκείνο που απαιτείται πλέον είναι η άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών δηλώσεων που απομένουν έως τις 30 Ιουνίου.