Κωνσταντίνος Παπανικόλας: Το παιδί από τη Βυτίνα που ίδρυσε το κόμμα «Οικολόγοι Ελλάδας»

Κωνσταντίνος Παπανικόλας: Το παιδί από τη Βυτίνα που ίδρυσε το κόμμα «Οικολόγοι Ελλάδας»

Η ενασχόληση με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα χρέη - Το 1988 ίδρυσε το κόμμα του που πήρε, έναν χρόνο μετά, μέρος στις βουλευτικές εκλογές - Έφυγε από τη ζωή στις αρχές Μαΐου

papanikolas_
Βγαλμένη από κινηματογραφικό σενάριο η ζωή του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, καθώς από οικονόμος, βρέθηκε να διοικεί μαζί με τα αδέλφια του μια από τις πιο πετυχημένες οικοδομικές επιχειρήσεις της Αθήνας, τη δεκαετία του 1960 που λειτουργεί έως και σήμερα.

Σε νεαρή ηλικία σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον οικολογικό τρόπο ζωής. Δημιούργησε, έπειτα, ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό ενώ ίδρυσε και το πρώτο οικολογικό κόμμα. 

Όλα ξεκίνησαν στην ηλικία των 12 ετών οπότε ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας εργάστηκε σε σπίτια της Αθήνας ως οικονόμος για να ξεφύγει από την ανέχεια καθώς ζούσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια σε χωριό της Βυτίνας.

Στα 20 του χρόνια έφτασε να οδηγεί Mercedes, αφού μαζί με τα αδέλφια του Βασίλη, Φάνη και Διονύση ίδρυσαν, το 1962, το πρώτο τεχνικό γραφείο «Αφοί Παπανικόλα», με εντυπωσιακή ανάπτυξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του.

Κλείσιμο
Τα πάντα, όμως, άλλαξαν από τη στιγμή που η οικολογία μπήκε στη ζωή του Παπανικόλα, περί το 1977. Με τη δημιουργία, αρχικά, ενός ραδιοφωνικού σταθμού τον «Υγεία – Οικολογία» και στην πορεία με την ενασχόλησή του με την τηλεόραση και το κανάλι «Τηλεφώς», το οποίο εξαιτίας της κακής διαχείρισης και έλλειψης διαφημίσεων έφτασε στο σημείο να έχει χρέη της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως είχε παραδεχθεί, σε παλαιότερη συνέντευξη του στην Τατιάνα Στεφανίδου, από την πώληση του καναλιού δεν κατάφερε να ξεχρεώσει.

Το 1988 μπαίνει στη ζωή του και η πολιτική, καθώς ιδρύει και χρίζεται επικεφαλής του κόμματος «Οικολόγοι Ελλάδας», το οποίο το 1989, παίρνει για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές καταλαμβάνοντας ποσοστό 0,15% με 10.147 ψήφους.

Σε όλες αυτές τις οικολογικές του ανησυχίες ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας είχε ένα και μοναδικό σύνθημα «να αλλάξουμε τον κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό μας, καθαρίζοντας το αίμα μας από τις τοξίνες και το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις και πράξεις. Αγαπώ αληθινά, ζω ευτυχισμένα. Ο ίδιος, για να εφαρμόσω αυτό το Θεϊκό Νόμο, υπηρετώ στρατιώτης στην οικολογία 40 χρόνια, εργάζομαι 18 ώρες το 24ωρο και θα συνεχίσω επ’ αόριστον. Δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη ούτε σκέπτομαι να πεθάνω!».

Σε δηλώσεις του στο lovenews.gr ο οικολόγος Κωνσταντίνος Παπανικόλας είχε αναφερθεί στα παιδικά του χρόνια:

«Το δημοτικό το τελείωσα στο νυχτερινό σχολείο Παρνασσός με άριστα. Επίσης πήρα και ένα βραβείο Αρετής που αποτελούνταν από 200 δραχμές, ένα κουστούμι και ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια, επειδή βρήκα ένα πορτοφόλι με 27.000 δραχμές και το παρέδωσα.
Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο συνέχισα στο νυχτερινό δημόσιο γυμνάσιο. Στη Β’ τάξη έγινε αύξηση των διδάκτρων. Λόγω αδυναμίας μου να καταβάλω την αύξηση, έγραψα μία επιστολή διαμαρτυρίας στον τότε Υπουργό Παιδείας, την οποία δημοσίευσε στα ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Δ. Ψαθάς. Η ασφαλιστική εταιρεία Φοίνιξ που έλαβε γνώση της επιστολής, ανέλαβε να μου πληρώνει τα δίδακτρα. Είμαι ευγνώμων στην εταιρεία Φοίνιξ που με βοήθησε να συνεχίσω τις σπουδές μου και να γίνω αυτός που είμαι σήμερα. Δίδαγμα: Αν ελπίζουμε και δρούμε, το ανέλπιστο θα βρούμε».

Για τις πανεπιστημιακές του σπουδές είχε αναφέρει:

«Όταν τελείωσα το γυμνάσιο, πίστευα ότι ήταν αδύνατον ένας φτωχός εργαζόμενος μαθητής να συνεχίσει τις σπουδές του στην ανώτατη εκπαίδευση, ώσπου ένα βράδυ είδα σ’ έναν κινηματογράφο το ινδικό έργο «Η Γη ποτισμένη με ιδρώτα», που έδειχνε έναν πιο φτωχό από εμένα, να σπουδάζει δικηγόρος. Έτσι άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να κάνω και εγώ το ίδιο. Αυτό και έπραξα. Εργαζόμενος, απέκτησα δύο πτυχία Πανεπιστημίου, (Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά). Μετά απέκτησα και την άδεια του δικηγόρου για να υπερασπιστώ τα φυσικά, ανθρώπινα δικαιώματα: Υγεία, δικαιοσύνη, δημοκρατία, ελευθερία και ζωή, που παραβιάζονται ασυναίσθητα. Δίδαγμα: Τα ωφέλιμα και τα βλαβερά παραδείγματα, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στη ζωή μας».

Για την επαφή του με τον οικολογικό τρόπο ζωής είχε επισημάνει:

«Όταν απολύθηκα από το στρατό ξεκινήσαμε με τα αδέρφια μου μία δική μας δουλειά, (οικοδομικές επιχειρήσεις, Αφοί Παπανικόλα), από την οποία απέκτησα χρήματα, σπίτι, αυτοκίνητο, που ούτε στα όνειρά μου δεν είχα φανταστεί. Μια καλή μέρα (σαν τη σημερινή, για εσάς που γνωρίζετε τον οικολογικό τρόπο ζωής τον οποίο περιέχει το βιβλίο μου ΕΥ ΖΕΙΝ!), ανακάλυψα τυχαία και εγώ, από μία ομιλία και κάποια βιβλία του φυσιοθεραπευτή Δ. Χρόνη, τον οίκο-λογικό τρόπο ζωής που σας προτείνω να ακολουθήσετε.Η γνώση της οίκο -Λογικής ζωής, ήταν για εμένα μια μεγάλη επ-Ανάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, οι προσδοκίες μου για κοινωνική απελευθέρωση – ευημερία για όλους, απέκτησαν σάρκα και οστά. Μετά από έρευνα δύο χρόνων και πρακτική εφαρμογή του νέου τρόπου ζωής που γνώρισα, και αφού έζησα τα ευεργετικά αποτελέσματά του στον εαυτό μου και σε άλλους ανθρώπους, πείστηκα ότι η οικολογική ζωή, δηλαδή η φυσική υγιεινή διατροφή και η φυσική θεραπεία, αποτελούν τη μοναδική οδό σωτηρίας της ανθρωπότητας. Τότε εγκατέλειψα τις οικοδομικές επιχειρήσεις που ανθούσαν την εποχή εκείνη, κι αφοσιώθηκα ολοκληρωτικά, “ψυχή τε και σώματι” στην προώθηση αυτής της γνώσης… της ύψιστης κοινωνικής ιεραποστολής. Δίδαγμα: Η Γνώση και η έμπρακτα Αγάπη, Αλλάζουν – Σώζουν τη Ζωή μας».

Για τον ραδιοφωνικό σταθμό και τις τηλεοπτικές του εκπομπές:

«Έτσι ξεκίνησα το “Κέντρο Πνευματικής και Σωματικής Αναγέννησης” στο Μαρούσι. Συνέχισα με το “Κέντρο Φυσικής Ζωής και Υγείας” στην Παλλήνη, τον ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Υγεία – Οικολογία’’, επίσης τον τηλεοπτικό σταθμό “Τηλεφώς”, που λειτουργεί στο διαδίκτυο tvtilefos.gr.
Σήμερα συνεχίζω με το “Θεραπευτήριο της Φύσης” στον Ωρωπό, με εκπομπές στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA CHANNEL, με το κίνημα ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση), και πρόσφατα με την Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗ ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ειδήσεις σήμερα:

Πιερρακάκης στον Δανίκα: «Μία τετραετία ακόμα, να καθαρίσουμε όλο το χαρτοβασίλειο του Δημοσίου»

Μajestic Athens: Πωλείται το ακριβότερο ακίνητο της Αθήνας έναντι 55 εκατ. ευρώ

Στέψη Καρόλου: Viral στο διαδίκτυο η φωτογραφία με τη μεταμφιεσμένη «Μέγκαν Μαρκλ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης