Σύγκρουση τρένων: «Πρόλαβα να σώσω ένα παιδάκι 6 χρονών από το διπλανό κουπέ» λέει ένας εκ των επιζώντων

Σύγκρουση τρένων: «Πρόλαβα να σώσω ένα παιδάκι 6 χρονών από το διπλανό κουπέ» λέει ένας εκ των επιζώντων

Συγκλονίζουν οι περιγραφές όσων επέζησαν από το πολύνεκρο δυστύχημα αποκαλύπτουν τα δραματικά δευτερόλεπτα προτού συγκρουστούν τα δύο τρένα αλλά και όσα ακολούθησαν μετά

tempi_trena5
«Ήταν ένα απότομο φρέναρισμα για 10 δευτερόλεπτα. Δεν ακούσαμε ούτε κόρνα», λέει ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας στα Τέμπη. Εννέα ημέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και οι περιγραφές όσων επέζησαν από το πολύνεκρο δυστύχημα αποκαλύπτουν τα δραματικά δευτερόλεπτα προτού το IC 62 συγκρουστεί με την εμπορική αμαξοστοιχία 63 503.

Ο Δημήτρης το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου ταξίδευε στη θέση 045, στο δεύτερο βαγόνι πίσω από την καφετέρια του τρένου. Όπως λέει ο 20χρονος στο protothema.gr, το μόνο που άκουσε πριν από τη σύγκρουση ήταν ένα τρίξιμο που έμοιαζε με φρενάρισμα και στη συνέχεια είδε το βαγόνι να έχει γυρίσει ανάποδα.

«Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα. Ούτε κάποιον ελεγκτή είδαμε να τρέχει πανικόβλητος, ούτε κόρνα ακούσαμε. Στην αρχή ήταν ένα τρίξιμο, σαν απότομο φρέναρισμα, και μετά το αναποδογύρισμα. Κράτησε 10 δευτερόλεπτα και έλεγα πότε θα σταματήσει. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν μόνο εκτροχιασμός», περιγράφει στο protothema.gr ο Δημήτρης φέρνοντας στη μνήμη του τις εικόνες που αντίκρυσε μετά τη σύγκρουση.

«Είχαμε γυρίσει ανάποδα. Κάναμε τούμπα. Τα δεξιά παράθυρα είχαν έρθει στα αριστερά μου. Είχαν ανάψει μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο βαγόνι και από εκεί έπαθα και τα εγκαύματα. Ο διάδρομος δεν υπήρχε, είχε μπει όλος μέσα. Είχαν σπάσει και τα τζάμια από τη σύγκρουση και έτσι καταφέραμε να βγούμε», τονίζει ο 20χρονος.

Μόλις κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο βαγόνι είδε ανθρώπους να βγαίνουν από σπασμένα παράθυρα και φλόγες να ξεπηδούν από τους αναποδογυρισμένους συρμούς στο σημείο της τραγωδίας.

«Εγώ ήμουν σε ενα κουπέ με ένα φίλο μου και μια κοπέλα. Η κοπέλα ήταν σε σοκ και μας ρωτούσε αν θα πεθάνουμε. Όταν βγήκαμε από το παράθυρο είδα το πίσω βαγόνι από το δικό μας. Μου έκανε εντύπωση που δεν έβλεπα κόσμο να βγαίνει από μέσα. Το πρώτο βαγόνι δεν το είδα ποτέ. Το βαγόνι μας όταν πατούσαμε ήταν πολύ ζεστό από κάτω. Είχε πιάσει φωτιά και δίπλα μας και από κάτω.Στη συνέχεια, πηδήξαμε πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας και περπατήσαμε πάνω του. Ευτυχώς δεν είχε κοντέινερ», επισημαίνει ο επιζών.

Κλείσιμο
Την ώρα που ο νεαρός επιβάτης έδινε μάχη προκειμένου να απομακρυνθεί από το βαγόνι 2 άκουσε μια γυναικεία φωνή που ζητούσε βοήθεια. Αμέσως, αντιλήφθηκε πως η κοπέλα δεν ήταν μόνη της. «Πρόλαβα να σώσω ένα παιδάκι 6 χρονών από το διπλανό κουπέ. Έβγαινε το παιδί από το παράθυρο και γυρνάει η μητέρα του και μου λέει 'πάρε το παιδί'», είπε ακόμη.

«Το τράβηξα, βγήκε η μητέρα του έξω και της το έδωσα», τόνισε και πρόσθεσε πως όσοι είχαν βγει από το τρένο περπατούσαν πάνω στις ράγες με το φόβο πως θα ακολουθήσει και άλλη αμαξοστοιχία. Ο ίδιος, τέλος, καταγγέλλει πως όσοι επέζησαν από τη φονική σύγκρουση και επιβιβάστηκαν στο πρώτο λεωφορείο για Θεσσαλονίκη δεν καταγράφηκαν ούτε από την Αστυνομία ούτε από την Πυροσβεστική.



Ειδήσεις σήμερα:

Πρόεδρος μηχανοδηγών: «Ο μηχανοδηγός του Intercity είχε περάσει επιτυχώς ιατρικές εξετάσεις»

Στέφανος Ξενάκης: Στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του ο συγγραφέας

«Delivery» κοκαΐνης όλο το 24ωρο έκανε το δίκτυο του «Bimi» - Συνελήφθησαν πέντε μέλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης