Πλεύρης στο συνέδριο ygeiamou.gr: «Θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς»
Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε αλλαγή του μοντέλου υγείας από το να «θεραπεύουμε ασθένειες» στο «να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς» - Εμφαση στην πρόληψη
Την πρόσληψη 1.000-1.500 γιατρών, για να ομαλοποιηθεί το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο».
«Θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς, με τους οποίους το σύστημα του Προσωπικού Γιατρού θα ομαλοποιηθεί πλήρως. Ετοιμάζουμε δέσμη κινήτρων γι' αυτό», είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, μένουν -μετά τους φόρους- με 2.500 ευρώ το μήνα, για 7 ώρες απασχόλησής τους στον ΕΟΠΥΥ.
Οι λόγοι για την απροθυμία των γιατρών να ενταχθούν στο Προσωπικό Γιατρό είναι δύο: α) Η ανασφάλεια, η οποία όμως ξεπερνιέται και β) η καχυποψία, ότι ας δούμε αν θα λειτουργήσει το σύστημα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι 1) η αποζημίωση των υπηρεσιών υγείας για τους επαγγελματίες υγείας, 2) η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα και 3) η διευρυμένη πρόσβαση στα νέα φάρμακα είναι το τρίπτυχο για ένα εξορθολογισμένο μέλλον στο δημόσιο σύστημα υγείας που υπηρετεί τον Έλληνα πολίτη, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου υγείας ώστε να εστιάζει στην πρόληψη.
Ανοίγοντας τον διάλογο, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι κατά βάση νοσοκομειακό και ιατροκεντρικό. «Κάνουμε στροφή από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες» στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”. Θα πρέπει να βλέπουμε ολιστικά με κομβικό ρόλο την αποζημίωση και την πρόσβαση σε φάρμακα με γρήγορο τρόπο. Η στροφή που κάνουμε στην ΠΓΥ είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας».
Κλείσιμο
Ο κ. Πλεύρηςερωτήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Λιονή, για το εάν ο σχεδιασμός μιας άλλης σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενούς στην κατεύθυνση μιας άλλης φιλοσοφίας είναι εφικτός.
«Έχουμε κατά βάση νοσοκομειακό σύστημα υγείας. Η δομή διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες» είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μοντέλου προσανατολισμένου στην πρόληψη.
Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, κομβικός θα είναι ο ρόλος του προσωπικού γιατρού. «Προφανώς θέλουμε δουλειά, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε έναν προσωπικό γιατρό» είπε. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει στήριξη σε ανθρώπους και πόρους, όπως και της κατ’ οίκον νοσηλείας.
«Πιστεύω ότι η στροφή στο κομμάτι πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης είναι το κομβικό σημείο στην προσπάθειά μας» ανέφερε.
Στη νέα της καμπάνια, η MISKO εμπνέεται από τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας όπου οι άνθρωποι, παρά τις διαφορές τους, βρίσκουν τρόπους να συνδεθούν γύρω από ένα πιάτο ζυμαρικών. Ένα δέσιμο που γίνεται και τίτλος της: «Όλη η νοστιμιά είναι στο δέσιμο»
Με μια τεράστια γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων που εκτείνεται σε 24 βασικές σειρές, η Mapei Hellas δεν προσφέρει απλώς χημικά και δομικά προϊόντα για την κατασκευή. Προσφέρει τη βεβαιότητα ότι το έργο σας θα ολοκληρωθεί σωστά και θα αντέξει στον χρόνο.
Η Groupama Ασφαλιστική μετατρέπει τη σύγχρονη ασφάλιση αυτοκινήτου σε ένα δυναμικό εργαλείο προστασίας, που ακολουθεί τον ρυθμό της καθημερινότητας και τις πραγματικές ανάγκες κάθε οδηγού.