Σεισμός τώρα: 4,9R στα Ψαχνά Ευβοίας - Συνεχείς μετασεισμοί, δύο πάνω από 3R

Σεισμός τώρα: 4,9R στα Ψαχνά Ευβοίας - Συνεχείς μετασεισμοί, δύο πάνω από 3R

Χουλιάρας στο protothema.gr: Σε περιοχή ασθενούς σεισμικής δραστηριότητας η μεγάλη δόνηση-  Καταγράφηκαν ζημιές, στους δρόμους οι κάτοικοι - Δείτε βίντεο

seismos634564
Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια κι έγινε αισθητός στην Αττική. Από εκείνη την ώρα οι δονήσεις είναι συνεχείς καθώς έχουν σημειωθεί οχτώ μετασεισμοί μέσα σε μία ώρα, οι δύο εξ αυτών άνω των 3 Ρίχτερ.

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

seismos2


Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική. 

metaseismos
Κλείσιμο


Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,  το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ είναι στα 13,2 χλμ ενώ το επίκεντρο 5 χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpdglaaxdowh)


Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 2 χλμ.

photo_2022-12-28_14-29-44-600x273


Αξίζει να σημειωθεί πως στους δρόμους βρίσκονται όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας. Μια αναφορά για σπασμένη τζαμαρία στα Ψαχνά έχει μέχρι στιγμής η πυροσβεστικη ενώ όλοι οι πυροσβέστες και τα οχήματα του πυροσβεστικού κλιμακίου της Χαλκίδας βρίσκονται στους δρόμους σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής.

Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν την δόνηση των 4,9 Ρίχτερ

«Χορός» μετασεισμών ακολούθησε μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια. 

Συγκεκριμένα έγιναν οι σεισμοί:

2,3 Ρίχτερ - 12.7 χλμ. εστιακό βάθος - 4 Χλμ. ΑΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

1.5 Ρίχτερ - 14.6 χλμ. εστιακό βάθος - 7 Χλμ. ΑΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

1.6 Ρίχτερ - 16.2 χλμ εστιακό βάθος - 3 Χλμ. ΑΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

2.8 Ρίχτερ - 14.2 χλμ. εστιακό βάθος - 3 Χλμ. ΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

3.5 Ρίχτερ - 13.7 χλμ. εστιακό βάθος - 3 Χλμ. ΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

1.4 Ρίχτερ - 15.6 χλμ. εστιακό βάθος - 3 Χλμ. ΑΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

2.6 Ρίχτερ  - 15.3 χλμ. εστιακό βάθος - 4 Χλμ. ΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

3.2 Ρίχτερ - 13.3 χλμ. εστιακό βάθος -  5 Χλμ. ΑΝΑ των Ψαχνών Ευβοίας

Δείτε βίντεο:

Ψαχνά Εύβοιας μετά τον σεισμό (28/12)


«Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να φοβηθούν και να βγουν στους δρόμους αυτή την ώρα είμαστε σε επιφυλακή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγράψουμε ζημιές. Για την ώρα αυτό που γνωρίζουνε είναι ότι έχουν σπάσει τζαμαρίες», είπε ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς στο evima.gr
Eviathema.gr - Τζαμαρία καταστήματος κατέρευσε στα Ψαχνά λόγο του σεισμού
 

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα, ενώ ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική.

Οι επιστήμονες παρακολοθούν το φαινόμενο, με τον Γεράσιμο Χουλιάρα να υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δόνηση των 4,9 Ρίχτερ, καθώς πρόκειται για σεισμική δόνηση μικρού μεγέθους. 
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cpdg7xgql7mx)

Έκτακτη σύγκληση επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου

Τη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας και αφού ενημέρωσε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Η επιτροπή θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και θα δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις.

Η ανακοίνωση του Ευθύμη Λέκκα: «Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθ.Ευθύμης Λέκκας, αφού επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κύριο Χ. Στυλιανίδη συνεκάλεσε την Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξετάσει τη Σεισμική Δραστηριότητα στη περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος και να δρομολογήσει τις επόμενες Δράσεις».

Οι δηλώσεις σεισμολόγων

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο γεωλόγος- σεισμολόγος διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».

Πρόσθεσε ότι από τα πρώτα στοιχεία δεν προκύπτει συσχετισμός με τους σεισμούς που είχαμε πριν από καιρό στην Νότια Εύβοια ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

«Βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Στα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι στα 4,9 Ρίχτερ» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου στον ΣΚΑΪ. «Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια» ξεκαθάρισε.

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητήςΣεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια. Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά, όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο». Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα στοιχεία για τις καταθέσεις Καϊλή και Τζιόρτζι - «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα»

Παγκόσμια ανησυχία για το ξέσπασμα της Covid στην Κίνα - Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Όθων Παπαδόπουλος: Ο Κούγιας αγόρασε την υπόθεση Πισπιρίγκου, δεν του ανατέθηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης