Τα πανεπιστημιακά μουσεία εκσυγχρονίζονται - Τι αλλάζει

Τα πανεπιστημιακά μουσεία εκσυγχρονίζονται - Τι αλλάζει

Νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών μουσείων προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

ionio_museum
Νέο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών μουσείων προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη λειτουργία τους ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του Πανεπιστημίου και της έρευνας που διεξάγεται σε αυτό με την ευρύτερη κοινωνία και την εκοικείωση του κοινού με την επιστημονική γνώση με απλό και εύληπτο τρόπο.

Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπει την ίδρυση και ακολούθως την συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία ή κατάργηση πανεπιστημιακών μουσείων με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΕΙ ταυτόχρονα θα μπορούν να αναγνωρίζονται από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

Σκοπός του Μουσείου είναι να φυλάσσει, συντηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, ερευνά, ερμηνεύει και κυρίως να εκθέτει και να προβάλλει στους φοιτητές του Α.Ε.Ι., αλλά και το ευρύ κοινό, συλλογές αρχαιολογικών, καλλιτεχνικών, εθνολογικών ή άλλων υλικών μαρτυριών του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του, με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Προκειμένου να ιδρυθεί κάποιο πανεπιστημιακό μουσείο θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων η ύπαρξη τουλάχιστον μιας μόνιμης συλλογής αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής, εθνολογικής , η εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για τη φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση και μελέτη, έκθεση και προβολή των συλλογών, αλλά και την υποδοχή και εξυπηρέτηση των φοιτητών και του κοινού, καθώς και η εξασφάλιση κατάλληλου και επαρκούς επιστημονικού προσωπικού.

Διευθυντής του μουσείου εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), πλήρους απασχόλησης, Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής, που υπηρετεί στην ακαδημαϊκή μονάδα όπου εντάσσεται το μουσείο. Η εκλογή πραγματοποιείται από ειδικό εκλεκτορικό σώμα, το οποίο αποτελείται από όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης που υπηρετούν στην ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία εντάσσεται το Μουσείο. Η θητεία του Διευθυντή είναι τριετής.

Κλείσιμο
Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με την επιμέλεια του επικεφαλής της ακαδημαϊκής μονάδας.Το προσωπικό του μουσείου μπορεί να αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ), που τοποθετούνται με απόφαση Κοσμητείας, Συνέλευσης Τμήματος ή Γενικής Συνέλευσης Τομέα, στην οποία εντάσσεται το Μουσείο ή με απόφαση Πρύτανη, αν το μουσείο εντάσσεται στο ΑΕΙ, από προσωπικό του ΑΕΙ το οποίο εργάζεται πρόσθετα επ’ αμοιβή, από πρόσθετο επιστημονικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό με σύμβαση έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου.



Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκτονία γυμναστή: Έτοιμη να καταθέσει η 50χρονη γυναίκα «αράχνη» - Ζητά άρση του τραπεζικού της απορρήτου

Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια

Τραγωδία στη Φλόριντα: Αγοράκι 2 ετών πυροβόλησε άθελα του και σκότωσε τον πατέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης