Αυτή είναι η νέα πολιτική για την καλύτερη διαχείριση εισιτηρίων και προϊόντων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Αυτή είναι η νέα πολιτική για την καλύτερη διαχείριση εισιτηρίων και προϊόντων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Παρουσιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμου και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και εκπροσώπους της διοίκησης του νεοσύστατου Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων

Politirio_Arxaiologikou_Mouseiou
Σε θετική τροχιά φαίνεται πως έχει αρχίσει να μπαίνει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), που αντικατέστησε πριν από έναν χρόνο, μέσω νέου θεσμικού πλαισίου, το απαρχαιωμένο  Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στον τομέα της διαχείρισης των εσόδων από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Τα «αναπτυξιακά», όπως τα χαρακτήρισαν, αποτελέσματα της πρώτης αυτής χρονιάς του αναδιοργανωμένου φορέα παρουσίασαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και οι εκπρόσωποι της νέας του διοίκησης, η Πρόεδρος Νικολέττας Βαλάκου και τα μέλη του Δ.Σ. Παναγιώτη Νταή, Αλεξάνδρας Χαριτάτου και Παναγιώτη Μπαρλαμπά.

Για πλήρες εκσυχρονισμό του Οργανισμού έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παραθέτοντας τους βασικούς στόχους του νέου θεσμικού πλαισίου που είναι η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, η αύξηση των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων από εισιτήρια, αναψυκτήρια και ακίνητη περιουσία του Οργανισμού και η αξιοποίηση όλων των εσόδων.

Ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις του ΟΠΑΔ, αυτές είναι, όπως είπε η υπουργός, η εξωστρέφεια, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Οργανισμού, όχι μόνον με την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά συνολικά, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αναβάθμιση της εμπορικής πολιτικής του ΟΔΑΠ με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Πολύτιμος «σύμμαχος» στα παραπάνω σχέδια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το οποίο ο ΟΠΑΔ θα ενισχυθεί οικονομικά με το σημαντικό ποσό 30.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε διάφορα έργα ανάπτυξης όπως η δημιουργία 12 νέων πωλητηρίων - ένα από αυτά θα λειτουργήσει στο Σύνταγμα, εκεί όπου βρίσκονται τα ανθοπωλεία της Βουλή - και σύγχρονων εργαστηρίων παραγωγής αντιγράφων αλλά και ο εφοδιασμός του ΟΔΑΠ με ποσότητες πωλητέων που να ικανοποιούν την αυξημένη ζήτηση σε ορίζοντα πενταετίας Παράλληλα, η ιστορική μοντελοθήκη του ΤΑΠ θα μετατραπεί σε μουσείο αντιγράφων ανάδειξης συνολικά του ελληνικού πολιτισμού ενώ στο ίδιο κτίριο προγραμματίζεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει δημόσια σχολής ΙΕΚ για εκμαγείς προκειμένου να διατηρηθεί και να ανατπυχθεί η σημαντική αυτή τέχνη.

Κλείσιμο
Ιδαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην επέκταση της εφαρμογής Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος πωλήσεων (POS – Retail) σε 30 Πωλητήρια, στη σταδιακή λειτουργία συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 11 Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΕΤΕ ενώ με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί εντός του 2022 σε 9 ακόμη σημαντικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία.

Παράλληλα, υλοποιείται νέα πολιτική για την λειτουργία των πωλητηρίων με εμπλουτσιμό των διαθέσιμων προιόντων με πωλητέα εμπνευσμένα από τον αρχαιολογικό πλούτο κάθε περιοχής. Όπως σημείβωσε η κ. Αλεξάνδρα Χαριτάτου «στα ανανεωμένα πωλητήρια, διατίθενται περισσότερα από 400 νέα αντικείμενα, κοσμήματα, δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών, προϊόντα που απευθύνονται στα παιδιά, αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα, όπως το Ελαιόλαδο της Αρχαίας Ολυμπίας με την ονομασία Χάρισμα Διός».

Παρά το γεγονός πάντως ότι η εκστρατεία ανανέωσης και εκσυχρονισμού του Οργανισμού συνέπεσε με την πανδημία, η οποία κράτησε κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τα έσοδα των πωλητηρίων του ΟΔΑΠ, το 2021, σημείωσαν σημαντική αύξηση. «Το 2019, ήταν η χρονιά που ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό, ρεκόρ επισκεψιμότητας. Το 2019 τα έσοδα του ΤΑΠ ήταν περίπου 137.500.000 Ευρώ. Το 2020 εξαιτίας της πανδημίας τα έσοδα αυτά έφτασαν μετά βίας σχεδόν τα 23.000.000. Το 2021 -μέχρι σήμερα και χωρίς να έχουμε τα τελευταία στοιχεία- φαίνεται ότι τα έσοδα θα κυμανθούν περίπου στα 55.000.000 ευρώ» εξήγησε η Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας πως «το 90% των εσόδων από το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων προέρχεται από 28-30 χώρους ανά την Επικράτεια».

Ειδήσεις σήμερα:

Τα καλά και τα κακά νέα για την «Όμικρον»: Τα τρία συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Ανεμβολίαστα αδέλφια πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών

Θεματοφύλακες του Συντάγματος: Οι αρνητές που υπόσχονταν διαγραφή χρεών και πλήρωναν με... πέτρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης